Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko

Aivan ihana järkälemäinen teos Uno Harva:Suomalaisten muinaisusko on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisu, jossa on yhtä painavaa tekstiä kuin on kirjakin.

Mikään nopeasti kahlattava teos Harvan kirja ei todellakaan ole, sillä sen teksti on vanhahtavaa ja jopa kirjan fontti tukee tätä näkymää. Toki lukijaystävällisempää olisi ollut hieman nykyaikaistaa fontti. Tekstistä näkee kyllä sen, että asiaan on todellakin panostettu (olihan se Harvan elämäntyö) ja siitä on tiedetty muutakin kuin pääpiirteet. Elämäntyö näkyy tekstissä.

Kirjan sisältö on jaoteltu muun muassa seuraaviin osioihin: ukkonen, ilmarinen, muinaissuomalaisuuden Basshus, maahiset, metsänhaltija, erikoislaatuisia kummittelijoita ja vainajat. 

Kirja on sopivaa seuraa leppoisalle viikonlopulle, kun aurinko paistaa lempeästi, linnut laulaa ja kokee itse luonnonhelmassa kaikkialla läsnä olevan pyhyyden. Mikä aarreaitta kirja on kaikille, joita kiinnostaa muinaisuskontomme.

Takakannen teksti:

Suomalaisilla on muiden kulttuurien tapaan omat vanhat jumalansa ja myyttinen menneisyytensä. Suomalaisten muinaisusko johdattaa lukijan kansanuskomme ikivanhoille juurille. Teos selvittää miten jumalat ja uskonto sulautuivat menneiden aikojen ihmisten arkeen ja juhlaan.

Ensi kertaa vuonna 1948 julkaistu Suomalaisten muinaisusko kokoaa suomalaisen uskontotieteen uranuurtaja Uno Harvan elämäntyön yksiin kansiin. Se on suomalaisen mytologiantutkimuksen merkkiteos ja kuuluu jokaisen suomalaisuuden juurista ja esi-isiemme uskosta kiinnostuneen kirjahyllyyn. Turun yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori Veikko Anttonen on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat.

Uno Harva (1882-1949) oli suomalaisen uskontotieteen uranuurtaja. Hän teki useita tutkimusmatkoja suomensukuisten kansojen pariin Siperiaan ja Itä-Venäjälle ja julkaisi lukuisia kansainvälisiksi klassikoiksi nousseita alkuperäiskansojen uskomuksellista elämää käsitteleviä tutkimuksia. Harvalla on ollut suuri merkitys suomalaisen uskontotieteen ja folkloristiikan kehityksessä.

Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko
SKS
2018
s. 531

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU