Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 836

11 huhti 2016

Vigala Sass – virolainen parantaja ja luonnonlääketieteen lähettiläs

 

Vigala Sassin kasvoja värittävät näyttävät kasvotatuoinnit, joiden tehtävä oli muistuttaa häntä tärkeistä asioista. Mutta millainen mies oli virolainen kansanparantaja, jonka luona Brezhnevkin vieraili?

Videohaastattelussa Sass kertoo otsassa näkyvien viivojen tarkoittavan elämän- ja kuolemanteitä, ja elämän viivan rinnalla olevaa toista viivaa hän kutsuu tuplaelämäksi. Oikealla puolella kasvoja hänellä on "auringon ratas" ja vasemmalla puolella olevaa tatuointia hän kutsuu "maailman merkiksi" ja selventää sen tarkoittavan tämän- ja tuonpuoleista elämää.

Vigala Sass tunnettiin virolaisten keskuudessa vaihtoehtohoitoja tutkivana ja suorittavana kansanparantajana, sekä rohdoskasvien asiantuntijana, jonka luona kävi hänen elinaikanaan kymmeniä tuhansia ihmisiä niin Virosta kuin kauempaakin saamassa apua vaivoihinsa.

Vigala Sass (oik.nim. Aleksander Heinatalu) syntyi 31.5.1941 Tartussa ja kuoli 19.8.2015 Saarenmaalla, Virossa. Hän vietti lapsuutensa seitsemässä eri lastenkodissa ja tutustui erään opettajan avulla jo varhain erilaisiin kasveihin ja yrtteihin, josta tuli lopulta hänen elämäntyönsä. Hän kertoi eräässä haastattelussa, että kiinnostus rohdoskasveihin juonsi juurensa hänen omasta fyysisestä heikkoudestaan nuorempana, johon kaipasi apua. Myöhemmin häneltä pyysivät apua myös muut ihmiset ja ajan myötä hänestä tuli yksi Viron tunnetuimpia parantajia, jonka luona kävivät myös monet julkisuuden henkilöt Brezhnevistä Buckinghamin herttuaan asti.

Vigala Sass hoiti rohdoskasveilla niin kroonisia sairauksia, leukemiaa, aineenvaihdunnan häiriöitä että syöpää. Vaikka hän käytti hoidoissaan luonnonmukaisia keinoja hän ei koskaan vähätellyt kuitenkaan muuta lääketiedettä, vaan uskoi enemmänkin yhdistäviin hoitomuotoihin. Vigala Sass oli kiinnostunut myös ihmisen henkisestä puolesta ja näki ihmisen fyysisenä ja henkisenä kokonaisuutena, jonka otti huomioon myös hoidoissaan. Hän oli ensimmäinen virolainen parantaja, joka yhdisti hoitoihin myös shamanistisiä perinteitä, esim. käytti hoitotilanteissa apuvälineenään shamaanirumpua.

Tutkimusmatkoilla Vigala Sass kävi niin Siperiassa kuin muuallakin Kaukaasiassa ja haastatteli matkoillaan paikallisia parantajia ja shamaaneja, joiden perusteella teki useita kirjoja ja luonnontieteellisiä tutkimuksia. Hän on kirjoittanut muun muassa 16 osaisen “Miten hoidan ihmisiä”-sarjan, josta löytyy yhteensä 25 000 reseptiä. Erityisesti häntä kiinnosti Ruusujuuri ja sen parantavat vaikutukset. Hän on kirjoittanut aiheesta jopa väitöskirjan.

Yksi hänen merkittävimmistä teoksista on myös “Kuldmamma” eli “Kultamamma”, joka on yli 900 sivuinen eepos ja tutkii enemmänkin virolaisen kansan alkuperää ja mytologiaa. Hän oli erityisen kiinnostunut myös suomalaisesta Kalevalasta, jota piti hyvin merkittävänä teoksena ja huomasi sitä tutkiessaan, että virolaisella ja suomalaisella mytologialla sekä kansanuskontolla on yllättävän paljon yhteisiä piirteitä.

Vigala Sass asui viimeiset vuosikymmenensä Saarenmaalla Männisalun tilalla, jonne hän oli perustanut myös laajan 850 rohdoskasvin kasvimaan ja riittipuiston. Hän eli niin kuin opetti ja piti luontoa suuressa arvossa, jopa yli ihmisen. Kun hän puhui puista, hän käytti sanaa “he” eikä “ne”, eikä koskaan kaatanut metsästään ainoatakaan puuta. Jotta hän oppisi paremmin tuntemaan luonnon, hän teki harjoituksia, joissa sitoi silmänsä kun meni metsään ja oppi sitä kautta tuntemaan puut ja kasvit tuoksun ja vaiston perusteella.

Lopulta Vigala Sass sairastui kuitenkin itse pitkäaikaiseen syöpään, eikä onnistunut hoidoista huolimatta parantumaan. Hänet polttohaudattiin vanhan kansan tapaan polttoroviolla oman kodin läheisyydessä loppukesällä 2015.

Lähteet:

Minu raviraamat I, Kuidas ma ravin rahvast, Vigala Sass, Ühiselu, Tallinn, 1988

https://paber.ekspress.ee/Arhiiv/Vanad/1997/41/reportaazh.html

https://arhiiv.err.ee/vaata/hallo-kosmos-aleksander-heintalu-1-2/similar-143117

Viimeksi muutettu 11 huhti 2016

2 kommenttia

  • Kommentoi linkkiä 23 heinä 2017 lähettänyt pekka kuosmanen

    Piirustusnumeroni oli koulussa 10. Kuitenkin tunnen etten osaa piirtää. Mikä neuvoksi?

  • Kommentoi linkkiä 23 heinä 2017 lähettänyt pekka kuosmanen

    Miten opin piirtämään kuin Calileo Calilei

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU