13 loka 2015

Osho perimmäisen totuuden jäljillä

Kirjoittanut 

Osho oli intialainen mystikko ja henkinen opettaja, mutta myös kiistanalainen persoona, joka ei sopinut mihinkään muottiin.

Osho oli eläessään miljonääri, joka omisti yli 90 Rolls-Royce –autoa, hänen omaisuutensa kerrotaan olleen jo vuonna 1983 yli 30 miljoonaa dollaria. Hän keräsi autoja, aseita ja lentokoneita ja kutsui itseään ”rikkaan miehen guruksi”. Olkoon Oshon elämäntapa millainen hyvänsä, hän on inspiroinut ihmisiä ympäri maailman ja hänet tunnettiin suorapuheisena miehenä, jonka ilmaisutapa oli helppotajuinen ja osuva.

Osho tunnetaan myös nimellä Acharya Rajneesh tai Bhagwan Shree Rajneesh. Hänen oikea nimensä oli kuitenkin Chandra Mohan Jain ja hän syntyi joulukuun 11.päivä vuonna 1931 pienessä Keski-Intian kylässä esikoisena isoon 13-lapsiseen perheeseen. Osho toimi filosofian professorina vuoteen 1966 asti, jonka jälkeen hän keskittyi eri keinoin auttamaan ihmisiä kohti aitoa meditaation kokemusta. Osho kuoli 19.1.90 Intiassa.

Totuuden jäljillä

”Totuutta ei voi pukea sanoiksi. Kaikkein olennaisinta ei voi ilmaista sanoin; se, mikä voidaan ilmaista sanoin, ei ole totuus. Siinä silmänräpäyksessä, kun totuttaa kuvataan sanoin, se muuttuu valheeksi, jo pelkät sanat väärentävät totuudet. Vedat, raamattu, koraani…ne sisältävät vain puolitotuuksia, eivät totuutta. Niissä on valheita, ei totuutta, sillä mitkään sanat eivät voi vangita totuutta. Totuuden voi ainoastaan kokea – sen voi elää – mutta sitä ei voi pukea sanoiksi”. (Osho: Zen, perimmäinen totuus)

Oshon kirjat ja opetukset käsittelevät kaikkea maan ja taivaan väliltä, muun muassa meditaatio, rakkaus, uskonto, seksi sekä tietenkin ”perimmäinen totuus” ovat osa Oshon perintöä jälkipolville. Osho ei itse kirjoittanut kirjojaan, vaan hänen puheistaan on koottu yli 650 kirjaa.

Mystikko oli perehtynyt syvällisesti sekä idän että lännen henkisiin traditioihin ja hän korosti jatkuvasti suoran, kokemuksellisen tiedon tärkeyttä. Hän ei halunnut antaa tietoa valmiina, vaan se piti kokea itse.

Maailman suurin meditaatiokeskus

Osho-Meditaatiokeskus sijaitsee Intian Punessa ja lienee maailman suurin. Keskus on avoinna kaikille henkisen tien kulkijoille, joita vierailee vuosittain 25 000-30 000. Ulkonäkö tai imagopaineita keskuksessa ei tunneta, sillä vierailijat pukeutuvat kaikki samantyylisiin punaruskeisiin kaapuihin – hyvä niin, sillä keskuksessa vierailee myös paljon kuuluisuuksia. Keskuksessa voi kokeilla vaikkapa tanssimeditaatiota, jossa tanssitaan 40 minuuttia upean musiikin tahdissa. Kuten Osho sanoi: "Kaikkea on mahdollista käyttää meditaationa: juoksemista, uimista, tupakoimista, hengittämistä, kuolemista. Kysymys ei ole siitä mitä teemme vaan miten sen teemme. Kysymys ei ole tekemisen määrästä vaan laadusta."

Oshon oppeja pääsee kokeilemaan myös Suomessa, sillä Oshon meditaatiokeskus Tao-Tupa Helsingissä järjestää erilaisia meditaatioita sitä halajaville. Hengitysharjoitukset, tanssi- ja naurumeditaatiot tai bio-energeettiset harjoitukset - joilla vapautetaan kehon jännityksiä ja tiedostamattomia tunteita – kuuluvat Tao-Tuvan ohjelmaan.

Lähteet:

Osho: Zen, perimmäinen totuus
Osho: Meditaatio, ainoa tie vapauteen

https://www.osho.com/
https://www.uskonnot.fi/yhteisot/view.php?orgId=630
https://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288622126162.html
https://www.nic.fi/~taotupa/

Viimeksi muutettu 01 joulu 2015

2 kommenttia

  • Kommentoi linkkiä 14 heinä 2018 lähettänyt vapautuksenilosanoma

    TEEVEEOHJELMASSA OSHO ÄSKEN LAUSAHTI KOSKAAN ENNEN TUOLLA TAVOIN KUULEMATTOMAN, TODELLA PÄTEVÄN AJATUKSEN: IHMISKUNNAN SUURIN VALHE ON JUMALA, JUMALAT!
    TÄTÄ, VAPAUTUKSEN SUUREMMOISTA SANOMAA JULISTAKAAMME!

  • Kommentoi linkkiä 03 joulu 2017 lähettänyt Ri Karash

    Oshoa ikävä. Totuutta ikävä.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU