27 helmi 2015

Mooji – laiskan miehen tie valaistumiseen

Kirjoittanut 

Mooji on herättänyt viime aikoina kiinnostusta henkisissä piireissä. Miehen rento, mutta syvällinen lähestymistapa henkiseen kasvuun onkin kiehtova.

Jamaikalla syntynyt Anthony Paul Moo-Young muutti Lontooseen vuonna 1969, 15-vuotiaana. Hän oli taiteilija ja opetti jonkin aikaa Brixtonin yliopistossa.

Käänne kohti henkistä kasvua tapahtui vuonna 1987, jolloin Mooji sattumalta tapasi kristityn mystikon. Mies muuttui tyystin koettuaan jumalallisen yhteyden rukouksen myötä. Tapahtuma oli niin raju, että entiset ystävät tuskin tunsivat Moojia.

Moojin henkinen tietoisuus oli kuitenkin vasta aluillaan, ja sitä seurasi syvä sisäinen muutos. Hän koki ihmeellisiä, mystisiä tapahtumia. Pian hän lopetti opetustyön ja jätti kotinsa elääkseen yksinkertaista ja hiljaista elämää. Hän antautui Jumalan tahdolle.

Mooji vietti pitkän ajan lähes rahatta, mutta syvässä ilon ja tyytyväisyyden sekä luonnollisen meditaation tilassa. Tuon ajan rauha on edelleen läsnä Moojin olemuksessa.

Tapaaminen Papajin kanssa

Seuraava merkittävä käänne Moojin vaiheissa oli vierailu Intiassa vuonna 1993. Tuolloin hän tapasi Papajin. Papaji (1910-1997) on viralliselta nimeltään Sri H.W.L. Poonja. Hänet tunnetaan hindulaisen Advaita Vedanta -filosofian edustajana.

Sanana advaita viittaa todelliseen itseen, joka edustaa korkeinta todellisuutta ja puhdasta tietoisuutta. Vapautumista tai valaistumista tavoitellaan hankkimalla tietoa todellisesta itsestä, useimmitten gurun johdolla. Prosessi on pitkä.

Papajin opettaja ja edeltäjä oli puolestaan Ramana Maharshi. Juuri hän sai Papajin kääntymään itsensä puoleen Jumalan etsimisen sijaan. Marshin on kerrottu lausahtaneen seuraavasti:

En voi näyttää sinulle Jumalaa, tai antaa sinulle kykyä nähdä Jumalaa, koska Jumala ei ole objekti, jonka voi nähdä. Jumala on subjekti. Hän on näkijä. Älä hukkaa aikaasi näkyviin esineisiin. Ota selville, kuka on katsoja.

Papajista tuli siis myös opettaja, ja Mooji on yksi hänen tunnetuimmista oppilaistaan. Papaji opetti hiljaisuuden kautta: sanat eivät voi viedä totuuden äärelle. Avain oli sen sijaan itsensä tutkiminen, ja aina vapaan ja valaistuneen itsen tavoittaminen.

Mooji kuvailee kokeneensa siellä olemassaolen lähteen ja totuuden. Alun perin Mooji matkusti Intiaan tavatakseen bengalipyhimys Sri Ramakrishnan. Hän tutustui kuitenkin Papajin seuraajiin, jotka kannustivat häntä lähtemään tapaamaan guruaan. Suotuisa sattuma siis johdatti Moojin gurunsa huomaan.

Satsangit

Satsangit kuuluivat osaksi Papajin toimintaa, ja niitä pitää myös Mooji. Satsang intialaisen filosofian käsitteenä voi tarkoittaa joko korkeimman totuuden tai gurun seurassa olemista, mutta myös ryhmässä totuudesta keskustelemista ja sen omaksumista.

Moojin satsangit voivat olla joko spontaaneja tapaamisia, retriittejä ja yksityisiä tapaamisia Moojin luokse hakeutuvien kanssa. Niitä hän järjestää Monte Sahajalla, Portugalissa. Hän on asunut syrjäisellä kukkulalla vuodesta 2011 alkaen. Mooji myös matkustaa paljon.

Satsangeissa Mooji herättelee kysymysten ja kommentien avulla kuulijoitaan tai kysymysten esittäjiä. Seuraavassa videossa hän käsittelee lempeään, rauhalliseen, mutta tarkkaavaiseen tapaansa monien meidän jakamaa kysymystä: miten rakastaa takertumatta, vastakaikua odottamatta ja toisen vapautta kunnioittaen.

Monte Sahajan Ashramia eli jooga- ja meditaatiokeskusta rakennetaan myös Karma Yogan puitteissa. Se tarkoittaa sitä, että kaikki toiminta tehdään sydämellä, vapaana egosta ja intentioista.

Mooji kutsuu omaa rentoa lähestymistapaa laiskan miehen tieksi valaistumiseen.

Moojin Youtube-kanavan antia voi käydä tutkimassa osoitteessa www.youtube.com/user/Moojiji.

Lähteet: Wikipedia, www.mooji.org

Viimeksi muutettu 27 joulu 2016

2 kommenttia

  • Kommentoi linkkiä 08 maalis 2019 lähettänyt Self

    https://youtu.be/7Kf5xOWIy58

  • Kommentoi linkkiä 30 marras 2018 lähettänyt jarmanni

    "Tieto voi tulla olemassaoloon vain, jos se on tietoa jostakin, joka ei ole sen tietäjä" - Kirjoittanut Paul Brunton, Yliminän viisaus kirjassaan. (suomentanut Voitto Viro)
    Tässä on jotain mitä rakastaa.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU