23 huhti 2014

Krishnamurti kehottaa hiljaiseen tarkkailuun

Kirjoittanut 

Jiddu Krishnamurti (1895-1986) syntyi Intiassa. Hän kasvoi teosofien piirissä, sillä häntä pidettiin järjestössä tulevana ”maailman opettajana”. Krishnamurti kuitenkin lakkautti hänelle perustetun Idän tähti –järjestön. Hän uskoi, että mikään järjestö tai seura ei voi tarjota tietä vapauteen.

Jo nuorena Krishnamurti matkusti paljon roolinsa vuoksi. Kuvissa näkyy lähes ilmeetön nuori mies siisteissä vaatteissa ja huolella kammatussa tukassa. Krishnamurtin rinnalla oli lähes aina hänen veljensä, joka sittemmin sairastui ja kuoli. Muusta perheestä Krishnamurti oli erossa.

Teosofian piiristä irrottautuminen ei merkinnyt Krishnamurtin henkisen etsinnän päättymistä. Krishnamurti ei myöskään eristäytynyt, vaan jatkoi dialogia. Hän ei vain enää sitoutunut mihinkään koulukuntaan – uskonnolliseen tai filosofiseen. Hän ei myöskään tunnustanut mitään kansalaisuutta.

Mihinkään koulukuntaan tai valmiisiin ajatusmalleihin sitoutumattomuus suorastaan näkyy Krishnamurtin olemuksessa. Krishnamurtin puheita videolta katsoessa välittyy kuva miehestä, joka ei tunnu olevan täysin läsnä ihmisille. Aivan kuin hän olisi tilassa, jossa sosiaaliset konventiot ja vuorovaikutus eivät päde. Hän vaikuttaa rauhalliselta, ei erityisen innostuneelta, muttei tuomitsevaltakaan.

Krishnamurti ei myöskään halunnut ihmisten seuraavan hänen opetuksiaan, vaan kuuntelevan niitä tarkkaillen. Hänen ei tarvinnut olla karismaattinen, sillä hän ei halunnut seuraajia. Hän puhui suoraan, tarkasti ja huolellisesti ajatuksiaan ilmaisten. Kenties juuri siksi hänen sanomansa vaikutti kuulijoihin usein lähtemättömästi. Hän kertoi, että hänen ainoa tehtävänsä oli vapauttaa ihmiskunta, ja hän keskittyisi ainoastaan siihen.

Miten vapaus sitten Krishnamurtin näkemyksen mukaan saavutettaisiin, ja mitä vapaus tarkoitti? Krishnamurtille kaikki uskonnolliset ulkoa päin annettavat järjestelmät rajoittavat vapauttamisen sijaan. ”Totuus on poluton maa”, hän tiivisti. Hänen viestiään voisi kenties lähestyä juuri polkujen kautta. Kaikenlaiset polut, joita seuraamme, vievät meitä pois totuudesta, jonka voi saavuttaa vain hylkäämällä erilaiset opitut ajatusmallit.

Vapaus puolestaan on irrottautumista kaikista rajoitteista, opituista ajatuksista, ideoista ja lähestymistavoista. Sitä ei tarvitse tavoitella, sillä se on jokaisen ihmisen käsillä syntymästä alkaen. Mutta sen kokee vasta, kun oppii hiljaisen tarkkailun taidon. Silloin suhdetta ympäröivään maailmaan eivät rajoita toiveet tai pelot. Ajatukset puolestaan sitovat meidät aikaan ja menneisyyteen, ja siten rajoittavat meitä.

Ennakkokäsityksistä ja ajatusmalleista vapautuminen paljastaa tietoisuuden, jonka kaikki ihmiset jakavat. Niinpä he eivät pohjimmiltaan ole yksilöitä, vaan kuuluvat kaikki suurempaan kokonaisuuteen.

Krishnamurti perusti kouluja, joiden tavoitteena on vapauteen kasvattaminen. Krishnamurtin tekstejä ja videoita on runsaasti ilmaiseksi saatavilla. Tutkimusmatkan voi aloittaa vaikka täältä: https://www.jkrishnamurti.org/default.php.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti

https://www.jkrishnamurti.org/

https://www.krishnamurti.fi/

Viimeksi muutettu 14 tammi 2015

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU