Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 836

11 touko 2016

Jeanne d´Arc - Orléansin pyhä neitsyt

 
Jeanne d´Arc - Orléansin pyhä neitsyt https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%E2%80%99Arc#/media/File:Joan_of_arc_miniature_graded.jpg

"Kansa sanoo häntä pyhäksi naiseksi, joka omaa sotakokemusta ja pystyy ennustamaan taistelun kulun. Jos ajatellaan ajan olosuhteita, Jumala ei syyttä tee ihmeitään ja paljasta ilmaisujaan naisen kautta, niin että tämän maailman herrat ja ruhtinaat tuntevat jumalallisen voiman yläpuolellaan" - Speyer, saksalainen kirkonmies 1429

Vaikka Jeanne d´Arcin kuolemasta on satoja vuosia, tuntuu tämä määrätietoinen ja rohkea nainen silti olevan hyvin ajankohtainen - ja vieläkin tässä ajassa aikaansa edellä. Jeanne d´Arc kasvoi sodan keskellä, näki ja koki Ranskan kurjan tilanteen ja tapahtumat vaikuttivat suuresti häneen. Ollessaan vasta kolmetoistavuotias hän alkoi nähdä ilmestyksenomaisia näkyjä, joista on kiistelty jälkeenpäin mikä näyt saattoi aiheuttaa. Mitään yksiselitteistä selitystä asialle ei ole keksitty ja siten asia on vieläkin osittain mysteeri. Yksi todella voimakas ja toistuva näky kertoi siitä, että juuri hänet on valittu Jumalan puolelta Ranskan sotapäälliköksi, joka vapauttaa ranskalaiset pitkään jatkuvasta kurjuudesta. Lopulta äänten kehottamana hän lähti tapaamaan prinssi Kaarlea aikomuksenaan kertoa tälle suuresta tehtävästään.

Tarina kertoo, että Arkkienkeli Mikael ja kaksi naispyhimystä ilmestyivät Jeanne d´Arcille kun hän oli isänsä puutarhassa, ja kertoivat hänen merkityksellisestä tehtävästä pelastaa Ranska. Hänen tehtävänään oli vapauttaa Orléan piirityksestä, hätistää englantilaiset pois Ranskasta ja viedä kuningas Kaarle VII Reimsiin kruunattavaksi. Hän epäili ensin kokemaansa, mutta ilmestysten jatkuessa päätti ryhtyä toimiin. Hän pyrki kaksi kertaa tapaamaan Vancouleursin käskynhaltijaa, mutta ensimmäisellä kerralla hänet käännytettiin hovista. Toisella kerralla käskynhaltija suostui ottamaan hänet vastaan ja sai tältä ratsun ja miesten vaatteet - jotta hänen olisi turvallisempaa liikkua. Matkaa varten hänelle annettiin mukaan myös kolme saattajaa; yksi ritari ja kaksi talonpoikaa.

Seuraavaksi hänen oli päästävä tapaamaan Ranskan kruunuprinssiä Kaarlea. Aluksi Kaarle halusi eroon epäilyttävästä ja julistavasta nuoresta naisesta, eikä suostunut tapaamaan tätä. Sitkeä Jeanne ei kuitenkaan antanut periksi ja sai "Ranskaa pelastavasta nuoresta naisesta" -huhujen levitessä kansan kannatuksen puolelleen. Lopulta Kaarle suostui tapaamaan Jeannen ja otti tämän julistuksen: "ei ole olemassa muuta apua kuin minun kauttani!" vakavasti. Kaarle määräsi hänen johtoonsa yhden joukko-osaston, johon kuului myös Ranskan armeijan sotilaita. Hänelle annettiin myös lyhyt sotilaallinen koulutus ja ruostunut miekka taistelua varten.

Lopulta 1429 ratsuväki vapautti Orléansin kaupungin. Oli uskomatonta miten vasta seitsemäntoistavuotias nuori tyttö sai käyttöönsä ratsujoukot ja johdatti ne valkoisessa haarniskassaan urheasti voittoon. Ehkä hänet auttoi voittoon suuri tahto ja voimakas itsevarmuus, tai sitten Jumala, kuka sen tietää. Jeanne d´Arcilla oli kuitenkin vielä tärkeä tehtävä jäljellä: Kaarlen kruunaaminen Ranskan kuninkaaksi. Ei kestänyt kauan kun Kaarle VII sai kruununsa ja kaikki näytti lupaavalta myös seuraavan tavoitteen osalta: häätää englantilaiset sotilaat Ranskasta. Toisin kuitenkin kävi. Jeanne d´Arc vangittiin englantilaisten toimesta ja ranskalaiset englanninmyönteiset haastoivat hänet oikeuteen kerettiläsyydestä.

Lopulta Jeanne d´Arc tuomittiin kerettiläisenä noitana. Syy miksi hänet tuomittiin oli se, että hän tunnusti pitävänsä Jumalaa paavia korkeampana arvovaltana. Toinen syy hänen tuomioonsa oli se, että hän pukeutui miesten vaatteisiin. Hän käytti kuitenkin viimeisen mahdollisuutensa vedota tuomioonsa ja lupasi tehdä kaiken mihin kirkko hänet määrää ja yksi määräys oli kielto käyttää miesten vaatteita. Kirkko alensi tuomion elinkautiseksi. Hän rikkoi kuitenkin lupauksen ja pukeutui sellissään miesten vaatteisiin: jotta hän välttyisi vartijoiden seksuaaliselta väkivallalta. Toisen väittämän mukaan vartijat olivat vaihtaneet hänen vaatteensa vastoin hänen tahtoaan. Kirkkoherran nähtyään hänet miesten vaatteissa, oikeus palautti hänelle aikaisemman kuolemantuomion.

Keväällä 1431 Jeanne d´Arc poltettiin roviolla ja hänen tuhkansa heitettiin Seineen. Hän oli kuollessaan 19-vuotias. Myöhemmin hänet julistettiin syyttömäksi ja kirkko kanonisoi hänet pyhimykseksi vuonna 1920. Jeanne d´Arc oli uskomattoman rohkea ja määrätietoinen nuori nainen, varsinkin siihen aikaan oli ennen kuulumatonta, että nainen ylipäätään tekee vastaavia urotekoja: yleensä sellaisten yhteydessä puhuttiin aina miehistä. Jeanne d´Arc oli ja on monelle mysteeri - se on myös yksi syy miksi hänestä on tullut lukemattomien taiteilijoiden, kirjailijoiden ja tutkijoiden mielenkiinnon kohde.

Lähteet:

Pyhiä naisia ja muita pyhimysesseitä, Heinimäki Jaakko, Like 1995

https://www.history.com/topics/saint-joan-of-arc

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d’Arc

Viimeksi muutettu 09 touko 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU