Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 836

04 maalis 2016

Hildegard Bingeniläinen - "Rheinin näkijä"

 
Miniatur aus Rupertsberger Codex des Liber Scivias Miniatur aus Rupertsberger Codex des Liber Scivias https://fi.wikipedia.org/wiki/Hildegard_Bingenil%C3%A4inen#/media/File:Hildegard_von_Bingen.jpg

Ihmisillä on Hildegard von Bingeniläisen mukaan tehtävä maailmassa ja maailmaa varten: meidän täytyy ottaa vastuu luonnosta, kanssaihmisistä, ympäristöstä ja kosmoksesta. Mystikon mielestä onnellisen elämän salaisuudet ovat puolestaan pehmeissä tunteissa.

Hildegard von Bingen (1098-1179) oli kirjailija, mystikko, abbedissa ja kirkkomusiikin säveltäjä Etelä-Saksasta. Hänet tunnetaan lukemattomien terveysohjeiden kirjoittajana ja oman teologisen opin kehittäjänä, joka on lähellä ihmisen arkea. Hän on kirjoittanut kahdeksan uskonnollista teosta, joista suurimpana pidetään "Scivias - tunne tiet" (1141-1151). Teos kertoo Hildegardin omakohtaisista ilmestyksistä.

Hildegard alkoi nähdä näkyjä jo 3-vuotiaana, minkä vuoksi vanhemmat laittoivat hänet Disibodenbergin luostariin nuoren kreivittären Jutta von Sponheimin kasvatettavaksi. Hän hankki melkoisen sivistyksen sekä teologiassa että filosofiassa ja sen lisäksi oli hyvin kiinnostunut myös luonnontieteistä, maanviljelyksestä sekä lääketieteestä. Kreivittären kuoltua hänet valittiin luostarin johtohenkilöksi ja vuosia myöhemmin hän rakennutti uuden luostarin Rubetsbergiin ja sivuluostarin Eibingeniin. Hän toimi myös molempien luostarien abbedissana. Hildegard eli 34 vuotta täysin eristyksessä muusta maailmasta ennen kuin sai jumalallisen tehtävän kirjoittaa kaiken kokemansa ja näkemänsä.

Hidegard on tunnettu juuri laajoista kirjoituksistaan, jotka koskevat luonnon kasveilla ja yrteillä parantamista ja hänen näkemyksensä olivat paljon aikaansa edellä. Hänen tutkimuksiaan ovat hyödyntäneet myös monet aikamme tutkijat, lääkärit ja ravitsemustieteilijät. Hän ajoi myös naisille samanlaisia oikeuksia kuin mitä miehillä oli. Hildegard oli sitä mieltä, että mies ja nainen ovat yhtä lailla Jumalan kuvia ja vastusti sen aikaista skolastistiikan näkemyksiä. Hän oli ensimmäisiä naispuolisia saksalaisia luonnontutkijoita ja lääkäreitä.

Hildegardin ihmiskäsitys on täynnä sekä ruumiin ja sielun harmoniaa mutta myös kapinaa muuta luomakuntaa vastaan: Ihminen on etääntynyt jumalallisesta luonnosta erilleen ja tullut siten sairaaksi ja haavoittuvaiseksi. Aikaisemmin ihminen oli yhteydessä luontoon rakentavasti ja kunnioittavasti. Erkaantumisesta johtuen ihmisen tie on täynnä vaaroja, niin huolia ja suruja sekä sairauksia, jotka estävät ihmistä pääsemästä eheyteen. Hän on luonut siitä myös käsitteen nimeltä "Mustasappi-melankolia". Siitä voidaan kuitenkin parantua, mihin tarvitaan luovia järjestysperiaatteita, eli 35 positiivista, parantavaa ja jumalallista sielunvoimaa, sekä lisäksi viriditas - elämänvoimaa, mitä useimmiten on vihreissä kasveissa.

Hildegard tutki ja käytti luonnonlääkinnässä yli 500 kasvia ja hän lisäksi laati noin 2000 erilaista lääkereseptiä, joista osa on myös ruokareseptejä. Hän antaa kirjoissaan myös ohjeita terveellisempään elämäntapaan. Terveen elämäntavan muodostavat kohtuullisuus (discretio) ja armeliaisuus (misericordia), sekä katumus, millä on maailmaa uudistava vaikutus. Hän puhuu myös sydänvoimista, mitkä ovat koko elämän voima ja terveellisen elämän lähde. Hän kehottaa ihmisiä hoitamaan elämää, jopa äärimmäisyyksiin saakka ja hoitamaan elämää missä ikinä sitä onkaan. Hän sanoo: "Levitä salvaa niiden haavoille, jotka ovat sinulle uskotut". Ihmisen täytyy myös itse ottaa vastuu elämästään ja välttyä "kovasydämisyydeltä", sillä se on esim. masennuksen ja sairauksienkin ydin. Ihmisen ei myöskään saisi liikaa tavoitella omia nautintojaan ja etujaan sillä äärimmäisyyteen vietynä nekin tuottaa vain onnettoman elämän. Ihmisellä on Hildegardin mukaan tehtävä maailmassa ja maailmaa varten: hänen täytyy ottaa vastuu myös luonnosta, kanssaihmisistään,ympäristöstä ja kosmoksesta. Onnellisen elämän salaisuus ovat pehmeät tunteet: lähimmäisenrakkaus, myötätunto, armeliaisuus, kiintymys, sekä kiinnostus johonkin itsensä ulkopuolella olevaan.

Rakkaus hyökyy tulvana kaiken yli / Caritas habundat

Rakkaus

hyökyy tulvana kaiken yli mitä on -

pulppuaa kuilujen pohjista,

virtaa tähtien päältä

kaiken yli mitä on,

annettuaan Kuninkaalle, Korkeimmalle

rauhan suudelman.

Hildegardin juhlaa vietetään 17. syyskuuta. Suomeen on perustettu myös Pyhän Hildegarin seura Ry.Lähteet:
Hildegard Bingeniläinen, Hengähdä minussa, Vihanda Henki, Anna-Maija Raittila, Kirjapaja, WSOY, 1997
https://www.hildegardseura.fi/hildegard/
https://www.astro.fi

Viimeksi muutettu 04 maalis 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU