Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 836

31 maalis 2016

Äiti Teresa - rakastettu ja kiistelty hyväntekijä

 

Kalkutan autuaaksi Teresaksikin julistetun äiti Teresan elämä oli monivivahteinen ja rakkaudentäyteinen - hän pyhitti elämänsä ennen kaikkea köyhistä köyhimpien auttamiselle. Hänestä on julkaistu lukemattomia kirjoja, hän on saanut Nobelin rauhanpalkinnon ja herättänyt maailmanlaajuisen ihailun ohella myös kritiikkiä omalla toiminnallaan.

Melkein kaikki ovat kuulleet nimen äiti Teresa, mutta kuka tämä erikoislaatuinen nainen oikein oli ja miten hänestä tuli niin kuuluisa: ei vain hengellisissä piireissä, vaan myös koko maailman keskuudessa? Äiti Teresaa kutsuttiin "eläväksi pyhimykseksi" jo hänen elinaikanaan ja vuonna 2003 paavi Johannes Paavali II julisti hänet autuaaksi kun hänen kuolemastaan oli kulunut vasta muutamia vuosia. Äiti Teresan voisi sanoa eläneen niin kuin hän opetti, ja hänen opetuksensa yksinkertainen ja selkeä päämäärä oli lähimmäisenrakkaus, sekä huolenpito ennen kaikkea köyhiä ja vailla ihmisarvoa olevia kohtaan.

Vaikka äiti Teresa palveli köyhien ja kurjuuden keskellä suuren osan elämästään on hänen elämänfilosofiansa kuitenkin täynnä toivoa ja iloa elämää kohtaan. Vielä yli 70-vuotiaanakin hän kertoi Kathryn Spinkin hänestä tehdyssä elämänkerrassa, että elämä on niin rakkautta, haastetta kuin suruakin mikä täytyy voittaa: elämä on Jumalan antamista lahjoista kallisarvoisin. Jokainen ihminen on hänelle ainutlaatuinen ja tärkeä, Jumalan luoma. Hän sanoo: "Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa".

Suuren osan elämästään äiti Teresa asui ja työskenteli Intiassa, Darjeelingin kaupungissa ja Kalkutassa. Hän opetti muun muassa Darjeelingissä sijaitsevassa Loreton luostarikoulussa maantietoa ja historiaa. Samassa kaupungissa työskentelevä Marie Thérese kuvaili häntä älykkääksi ja lempeäksi, sekä leikkimieltä täynnä olevaksi naiseksi, joka ei pelkää raskastakaan työtä. Opetustyötä tehdessään äiti Teresa sai pian jo useita seuraajia, joiden joukossa oli muun muassa entisiä nunnien koulun oppilaita - niin syntyi Rakkauden lähetyssisaret. Heidän toimesta Kalkuttaan perustettiin 50-luvulla ensimmäinen hoitokoti köyhille ja he olivat tunnettuja siitä, että kantoivat hoitokotiinsa ihmisiä, jotka olivat liian heikkoja itse kävelläkseen. Pian lähetyssisarten jälkeen äiti Teresa perusti myös Rakkauden lähetysveljet sääntökunnan ja hoitokotitoiminta levisi myös Kalkutan ulkopuolelle - ja tuli tunnetuksi ympäri maailmaa.

Äiti Teresan toiminta ei rajoittunut pelkästään Intiaan. Pian perustettiin toinen, Äiti Teresan nimeä kantava järjestö, joka toimi myös kodittomien, aids-potilaiden, sekä alkoholistien parissa järjestämällä heidän käyttöönsä muun muassa useita rakennuksia niin Euroopassa, Australiassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Lisäksi järjestö toimi aktiivisesti mukana luonnonkatastrofien aiheuttamien tuhojen avustustöissä. Toimet herättivät kunnioitusta maailmalla, mutta äiti Teresa sai osakseen myös kritiikkiä vastustaessaan monissa puheissaan aborttia ja avioeroa, koska piti syntymää ja avioliittoa pyhänä asiana.

Äiti Teresaa voisi kutsua idealistiksi, jolle sota olisi tarpeetonta ja perinteinen valtiomiesjohto liioiteltua - kuten Nobelin rauhanpalkintogaalassa johtokomitea vuonna 1979 hänestä totesi. Monelle äiti Teresa on vielä tänäkin päivänä suuri hengellinen mentori ja esikuva. Joudumme yhä kohtaamaan maailmaa ja ihmisiä ravistelevia tragedioita sekä mullistuksia ja äiti Teresan lähimmäisenrakkauden filosofiaa kaivattaisiin nyt jos koskaan muistuttamaan meitä siitä, että rakkaus on yhä suuri voimavara – joka meillä jokaisella on käytettävänämme.

Lähteet:

https://www.biography.com/people/mother-teresa-9504160

https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84iti_Teresa

Viimeksi muutettu 31 maalis 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU