31 tammi 2017

Lisää kuituja

Kirjoittanut 
Lisää kuituja https://pixabay.com/fi/mysli-terve-aamiainen-617686/

Kuidut pitävät kylläisinä, auttavat painonhallinnassa ja kuitupitoisessa ruokavaliossa on yleensä myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kuidut myös ehkäisevät ummetusta ja hidastavat verensokerin nousua. Kuidut jaetaan liukeneviin ja liukenemattomiin kuituihin ja aikuiselle sopiva määrä kuituja on 25-35 gr vuorokaudessa.

Kuitua saat viljoista ja viljavalmisteista, mutta nk. pullamössöleivät jätä väliin. Kotona kannattaa pitää erilaisia leseitä ja alkioita, joita voit ripotella kaura- ja soijajogurtin päälle. Niitä kannattaa suosia leivän leipomisessa ja lisätä puuroihin.

Myös kasviksissa on runsaasti kuituja eikä kypsentäminen vaikuta kuidun määrään. Eniten kuitua löytyy palkokasveista, kuten herneistä ja pavuista. Pakastimessa olisi hyvä pitää aina papusekoitusta tai omia suosikkipapujasi, joita voit lisätä monenlaisiin ruokiin.

Hedelmien ja marjojen kuitupitoisuus on korkea, samoin pähkinöissä ja siemenissä. Kuitulähteitä on paljon, kokeile esimerkiksi alla olevaa myslireseptiä ja muunna siitä rohkeasti omaan suuhusi sopiva sovellus.

Kuituinen mysli

2 dl luomu täysjyväkaurahiutaleita

2 dl luomu täysjyvä neljänviljanhiutaleita

1/2 dl auringonkukan siemeniä

1/2 dl vehnänalkioita

1/2 dl ruisleseitä

1 dl rusinoita

1 dl pilkottuja kuivattuja luomu aprikooseja (tarkista, että ostat säilöntäaineettomia hedelmiä)

1 1/2 dl mantelilastuja

1 dl saksanpähkinärouhetta

Laita hiutaleet, leseet, siemet ja pähkinät uuninpellille leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Sekoita, ja jatka paahtamista vielä 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Lisää hedelmät ja sekoita. Säilytä valolta suojattuna jääviileäkaapissa tiiviissä lasipurkissa. Nauti soija- tai kaurajogurtin kanssa, lisää päälle 1-2 rkl luomuhunajaa.

Viimeksi muutettu 23 loka 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU