14 marras 2017

Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut?

Kirjoittanut 
Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut? By Sakurai Midori - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1368070

Kasvissyöjät ja vegaanit ovat turvanneet proteiininsaannin vuosikausia soijarouheella ja palkokasveilla, jotka toki ovat edelleenkin oivia tuotteita. Mutta kyllä vaihtelu on paikallaan, puhumattakaan puolivalmisteista, joita löytyy lähikaupan hyllyltä ja jotka ovat hetkessä lautasella. Oletko jo tutustunut tempeen?

Tempe (tai tempeh) valmistetaan yleensä soijapavuista kuten tofu, mutta tempen kotimaassa Jaavan saarella valmistukseen käytetään myös siipi- ja samettipapua.Tempeä syntyy, kun papuihin laitetaan kasvamaan Rhizopus oligosporus -niminen home.

Tempeä voi käyttää pitkälti samalla tavalla kuin tofua. Sen koostumus ja maku on hieman erilainen, mikä antaa vaihtelua kasvisruokaproteiineihin.

Tempen saatavuus on ollut pitkään tuonnin varassa ja siksi sen saatavuus on ollut heikohko. Ehkäpä siihen on tulossa parannusta, kun kotimainen yritys Palkuainen on alkanut valmistaa tempeä suomalaisesta herneestä, härkäpavusta ja sinilupiinista.

Ruohonjuuren verkkokaupassa myytävä luomutuotantona tehty hollantilainen tempe sisältää energiaa 197 kcal 100 grammaa kohden. Proteiinia on noin 18 %, hiilihydraattia 9 % ja rasvaa noin 11 %.

Lähde: Ruohonjuuri ja Palkuainen

Reseptejä ja tietoa kotimaisesta tempestä:
https://www.tempe.fi/

Viimeksi muutettu 18 loka 2017

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU