15 touko 2017

Idätä! Mungpavut

Kirjoittanut 
Idätä! Mungpavut By Sanjay ach at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48250692

Rouskuvia, nopeasti itäviä ja ravintorikkaita mungpapuja kannattaa idättää salaatin tai ruoan joukkoon.

Mungpavun siemenet ovat oliivinvihreitä ja ovaalinmuotoisia papuja, joita voi käyttää pavun tapaan (liottaa ja keittää) tai idättää. Mungpapu maistuu selkeästi herneelle ja rakenteessa on mukavasti purutuntumaa.

Mungpapu on yksi suosituimpia idätettäviä ja ne ovat erinomainen proteiinin, kivennäisaineiden, kuidun sekä E- ja C-vitamiinin lähde. Sadassa grammassa mungpapujen ituja on C-vitamiinia 32,1 mg ja A-vitamiinia 3,2 nanogrammaa ja rautaa 1,6 mg. Energiaa itäneet mungpavut sisältävät 36 kcal/100 gr.

Sadassa grammassa kypsentämättömiä mungpapuja on 347 kcal. Rasvaa samassa määrässä on 1,2 gr, proteiinia 24 gr ja hiilihydraatteja 63 gr.

Yleisluonteiset ohjeet mungpavun idätykseen:

Siemenet huuhdellaan huolellisesti (joissakin ohjeissa neuvotaan huuhtelemaan kuumalla vedellä) ja jätetään likoamaan veteen 6-12 tunniksi. Kaada mungpavut idätysastiaan, huuhtele 2-3 kertaa päivässä. Kun mungpapuihin alkaa kasvamaan häntää kolmantena tai neljäntenä idätyspäivänä, ne ovat valmiit. Kaada pavut isoon vesiastiaan ja poista joukosta huonot yksilöt sekä itämättömät pavut. Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa, säilyvät noin 3-4 vuorokautta.

Viimeksi muutettu 23 loka 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU