07 kesä 2017

Antioksidantit: Kasviestrogeenit

Kirjoittanut 
Antioksidantit: Kasviestrogeenit https://pixabay.com/fi/porkkana-kerim%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4t-kaalit-1085063/

Elimistö altistuu jatkuvasti sen omille aineenvaihduntaradikaaleille, ilmansaasteille ja muille epäpuhtauksille. E-vitamiini on tärkeä näiden haittavaikutusten ehkäisemisessä, sillä se suojaa elimistön rasvoja hapettumiselta.

E-vitamiinia tarvitaan imurauhasten toimintaan. E-vitamiinin kanssa seleeni suojaa maksaa, keuhkoja, haimaa, sydäntä, verisuojia ja aivoja ja muuta hermostoa, joissa rasva-aineita on paljon. E-vitamiini vähentää sydänkohtausten riskiä ja sydän- sekä verisuonisairauksiin kuolleisuutta. Vaikutus johtuu E-vitamiinin kyvystä estää verihiutaleiden kokkaroitumista eli veritulppia.

E-vitamiini tasoittaa verensokeria ja vähentää verensokerin haitallisia vaikutuksia verisuonissa ja soluissa. Luonnollinen rasvaliukoinen E-vitamiini ja seleeni yhdessä estävät syöpäsolujen lisääntymisen. E-vitamiini-seleeni-lisä hidastaa dementoitumista, vaikkakaan ei pysty täysin suojaamaan aivoja muistisairauksilta. E-vitamiini ja seleeni tekevät ihosta heleän, terveen kiiltävän ja nuorekkaan sileän. Ihohuokoset toimivat hyvin ja iho hengittää. Liiallinen rasvaisuus vähenee ja iho tuoksuu luontaisesti hyvältä.

Kasviestrogeenit ovat rasva- ja vesiliukoisia fytokemikaaleja. Ruuansulatuksessa ne muuttuvat vahvasti lääkinnällisiksi. Suolistobakteerien vaikutuksesta kasviestrogeenit muuttuvat hormonien kaltaisiksi aineiksi, jotka toimivat antioksidantteina elimistössä. Ne vaikuttavat erityisesti sukuhormonituotantoon. Kasviestrogeenit kiihdyttävät solujen sisäistä entsyymi- ja proteiinitoimintaa. Ne parantavat aivojen, sydämen, maksan ja luuston toimintaa.

Ravinnon kasviestrogeenit toimivat hormonien elvyttäjinä ja luuston vahvistajina. Niillä on suotuisaa vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin. Niiden rinnalle tarvitaan hyötyrasvoja, kuten avokadoja, kookosöljyä ja voita. Tehokkaita kasviestrogeeneja saa esimerkiksi pellavan- ja seesaminsiemenistä, pähkinöistä, palkokasveista, aprikoosista ja täysjyvärukiista. Näiden ruokien lignaanien tiedetään vaikuttavan kasviestrogeeneina suojaten sydän- ja verisuonitaudilta. Ne alentavat LDL-kolesterolia ja munasarja- ja kohdunkaulan syöpää. Toiminta edellyttää, että suolistobakteerit ovat aktivoineet ne elimistössä hyödynnettävään muotoon.

Kasviestrogeenit ja soija. Tunnetuin ristikukkaisten polyfenoileista lienee soija. Samalla se on tutkituin. Miehille sitä ei suositella lainkaan, sillä testosteronin kanssa soijaproteiini aiheuttaa tukoksia verenkierrossa. Miesten hormonaalisiin toimintoihin taas soijalla ei ole havaittu olevan haittavaikutuksia. Soijan lisäksi kasviestrogeeneja saa monesta muustakin ruuasta, joita miehet voivat huoletta syödä. Miehille "turvallista" kasviestrogeenia saa muun muassa lantusta, nauriista, retiiseistä, kaaleista, pähkinöistä ja siemenistä, palkokasveista, riisistä, ohrasta ja fenkolista.

Lähde:
Tuula Laamanen, Ravintoterapian käsikirja

Viimeksi muutettu 23 loka 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU