14 kesä 2017

Antioksidantit: Bioflavonoidit

Kirjoittanut 
Antioksidantit: Bioflavonoidit https://pixabay.com/fi/porkkana-kerim%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4t-kaalit-1085063/

Bioflavonoideja on kasveissa monissa eri suojatehtävissä. Ihmisissä bioflavonoidit ovat olennainen osa terveysjärjestelmää. Ne suojaavat viruksilta, tulehduksilta, hiivalta, mikrobeilta, syövältä, astmalta ja allergioilta. Ne ovat tehokkaita mustelmien, peräpukamien ja suonikohjujen estäjiä. Toiminta perustuu myrkkyjen sitomiseen; bioflavonoidit kuljettavat toisia yhdisteitä ja tekevät toisia vaarattomiksi.

Bioflavonoidit tarvitsevat toimintaansa C-vitamiinia ja sinkkiä. Yhteistyössä ne stimuloivat syöjäsolujen ja T- ja B-solujen toimintaa, tuhoavat vapaita radikaaleja ja lisäävät interferonien tuotantoa. Ne ovat vesiliukoisia ja kykenevät kiihdyttämään virtsahapon eritystä.

Bioflavonoidien uskotaan suojaavan keuhkosyövältä. Ne pitävät kapillaareja eli ohuimpia verisuonia kunnossa ja parantavat verenkiertoa. Tehtävät ovat tärkeitä sydämen ja silmien verenkierron kannalta. Bioflavonoidit tarvitsevat sinkkiä toimiakseen hyvin.

Sinkki on rakentava, säätelevä ja kiihdyttävä toimija tässä antioksidanttikolmikossa. Bioflavonoidit, C-vitamiini ja sinkki toimivat solujen sisäpuolisissa nesteissä, mutta myös solujen ulkopuolella. C-vitamiini avustaa E-vitamiinia säästämällä sitä. Sinkki avustaa seleeniä solu- ja entsyymirakenteissa ja myrkkyjen poistossa. Bioflavonoidit, C-vitamiini ja sinkki suojaavat elimistön arimpia kudoksia; silmänesteitä, vatsapeitteitä, keuhkoja, suuta, suolistoa ja laskimosuonia. Ne suojaavat kaikkien solujen sisäosia ja kuljettavat myrkkyaineita ulos enimmäkseen munuaisten kautta virtsaan.

Tämä tekee ihosta kosteamman ja sileämmän. Hampaiden kunto on parempi. Verenkierto silmiin, ihosoluihin ja hiuspohjaan tehostuu, ja haju- ja makuaisti toimivat paremmin. Sinkin puute taas voi ilmetä kynsien aaltomaisena kohoilemisena, nielemisvaikeuksina, haavojen huonona umpeutumisena tai silmien sarveiskalvojen kovettumisena.

Lähde:
Tuula Laamanen, Ravintoterapian käsikirja

Viimeksi muutettu 23 loka 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU