17 helmi 2016

Kunnioita isääsi ja äitiäsi

Kirjoittanut 
Kunnioita isääsi ja äitiäsi https://www.freeimages.com/photo/father-and-daughter-2-1434916

Neljäs käsky kehottaa kunnioittamaan isääsi ja äitiäsi. Se on aika paljon monesti pyydetty. Pitäisikö myös vanhempien opetella kunnioittamaan lastaan?

Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme väheksy emmekä vihastuta vanhempiamme emmekä esimiehiämme, vaan kunnioitamme, palvelemme, tottelemme, rakastamme ja arvostamme heitä. (Lutherin Vähä katekismus https://www.evl.fi/katekismus/10kaskya/4.html)

Kyllä kuulostaa korvissani ankealta. Minusta kunnioitus pitää ansaita. En voi rakastaa, jos en kunnoita ja arvosta. Palvelemisesta ja tottelemisesta en taida edes kommentoida! Mutta pysytäänpä isässä ja äidissä. Uskon, että kaikki ovat yrittäneet parhaansa lastensa kanssa. Sen kanssa on sitten jokaisen elettävä. Harva saa "täydellisen lapsuuden", johon ei kuulu minkäänlaista kärsimystä, ahdistusta tai vääryyttä. Ei elämä ole reilu. Mutta jos vielä viisikymppisenä syyttää vanhempiaan siitä, että elämä ei suju kuten haluaisi, on syytä katsoa peiliin. Loppupelissä jokainen on vastuussa itsestään. Uskon myös, että olemme ennen syntymäämme valinneet vanhempamme joille synnymme ja saaneet elämän, joka palvelee sielumme kehitystä.

Mutta entä pitäisikö sellaisia vanhempia rakastaa ja kunnioittaa, jotka eivät tee samoin lastansa kohtaan? Minusta ei. Haistattaisin pitkät heti kun mahdollista. Napanuora pitää katkaista, eikä jäädä roikkumaan. Ymmärrän, että lapsi, joka on pienestä asti saanut kuulla olevansa huono, huonompi ja täysi paska, veltto ja saamaton, lähteminen voi olla haastavaa. Luonnollisesti on vaikea hyväksyä ja arvostaa itseään, sitä roikkuu mieluummin tutussa ja turvallisessa, vaikkakin surkeassa elämässä kiinni.

Keskusteluja Jumalan kanssa kirjasarjassa neljäs sitoumus kuuluu näin:
Kunnioitat äitiäsi ja isääsi ja tiedät olevasi Jumalan poika. Kunnioitat isä/äitijumalaa kaikessa mitä sanot ja teet. Ja niin kuin kunnioitat äiti/isäjumalaa ja isääsi ja äitiäsi maan päällä (sillä he ovat lahjoittaneet sinulle elämän), samoin sinun on kunnioitettava kaikkia.

Nyt taitaa olla eka kerta, kun en ihan allekirjoita tämän kirjan tekstiä. Mietitäänpäs, kyllä, kaikkia pitää kunnioittaa. Mutta kunnioitus ei tarkoita elämänsä jakamista ihmisten kanssa, jotka kohtelevat sinua huonosti. Ehkä pitäisi kunnioittaa kaukaa. Ymmärrän pointin, mutta en kykene hyväksymään sen sanomaa. Tai sitten en ymmärrä kunnioituksen määritettä. Kysymys taitaa olla siitä, että kaikkia (koska ei ole kuin yksi) pitää kunnioittaa ja ymmärtää, että kaikki ovat tehneet parhaansa, oman kulloisenkin ymmärryksen puitteissa. Taitaa tässä vielä jonkin verran riittää pureskeltavaa.

(kuva ei millään tavoin liity kyseiseen tekstiin).

 

Viimeksi muutettu 17 helmi 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU