Ylistäkäämme intohimoisen suudelman voimaa! https://pixabay.com/fi/pari-rakkaus-suudelma-romanssi-1363962/
08.04.2019

Ylistäkäämme intohimoisen suudelman voimaa!

Miksi suuteleminen tuntuu niin ihanalta ja koukuttavalta? Miksi ihmisillä on tarve tarttua toiseen ja heittäytyä intohimoiseen suudelmaan? Ehkä juuri siksi, että suuteleminen ihan oikeasti koukuttaa, sillä kehosta vapautuu suutelemisen aikana muun muassa dopamiinia, eli kehon omaa mielihyvähormonia. Mitä muuta tiedämmekään suutelemisesta?

Suutelemisen alkuperä löytyy rintaruokinnasta. Useat tiedemiehet uskovat, että suutelun alkuperä yhdistyy vahvasti lapsen rintaruokintaan. Rintaruokinta on toki lapselle ravinnon lähde, mutta se on myös aina nautinnollinen, neurologinen kokemus. Kun äiti imettää lastaan, hän tuottaa runsaasti mielihyvähormonia, oksitosiinia. Oksitosiini saa meidät tuntemaan olomme onnelliseksi ja elämäniloiseksi. Näin lapsi oppii rintaruokinnan aikana yhdistämään huulten lihasten liikkeet mielihyvän tunteeseen – ja nämä samat lihakset aktivoituvat myöhemmin elämässä esimerkiksi suudellessamme. Ja koska äidin ja lapsen side on hyvin vahva, on myös todettu, että jopa imetysasento voi vaikuttaa suutelemistekniikkaan. Useat ihmiset suutelevat kääntäen päänsä ensin oikealle. Tämä johtuu siitä, että useat äidit imettävät lastaan vasemmalla puolella, jolloin lapsi on tottunut saamaan meilihyvää juuri tällä, oikealle kääntyvällä pään liikkeellä.

Vaikka suuteleminen on koukuttavaa, sillä on myös tieteellisesti todistettuja tarkoitusperiä, esimerkiksi kumppaninvalinnassa. Suutelun kautta saamme olennaista tietoa mahdollisesta kumppaniehdokkaastamme - jos suudelma ei tunnu oikealta, suhde voi hyvinkin nopeasti kokea päätepisteensä. Onnistuneesta ensisuudelmasta voi puolestaan seurata suhteen syveneminen. Pitkässä parisuhteessa suuteleminen vahvistaa yhteyttä toiseen ihmiseen. Suuteleminen lisää myös läheisyyttä ja intohimoa parisuhteessa, sekä ylläpitää seksuaalista kipinää.

Suuteleminen on kuin huumetta. Suudellessa aivomme vapauttaa erilaisia hormoneja ympäri kehoamme, saaden meidät tuntemaan olomme ihanaksi! On todettu, että suuteleminen ja kokaiini vapauttavat samaa hormonia, dopamiinia kehossamme. Suutelun aikana vapautuu myös adrenaliinia ja noradrenaliinia, minkä vuoksi syke nousee, hapekasta verta kulkee aivoihin, ja myös pupillit laajenevat. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että intohimoisen suudelman pyörteissä keho tuottaa vähemmän stressihormonia, kortisolia. Suuteleminen siis lievittää jännitystä ja lisää hyvinvointia, etenkin kun se tapahtuu jonkun rakkaan kanssa. Suuteleminen rentouttaa mielen ja lisää läsnäolon tunnetta, kuten meditointi.

Suuteleminen aktivoi niitä aivojen osia, jotka ovat fokusoituneet nautintoon ja palkitsemiseen. Tämän vuoksi suuteleminen herättää voimakkaita, ilotulituksen kaltaisia tunteita sisällämme, joten ylistäkäämme suudelman voimaa! Huultemme iho on myös hyvin ohutta ja täynnä hermopäätteitä, minkä vuoksi suutelu tuntuu fyysisesti erittäin hyvältä. Kun herkät ihoalueet koskettavat toisiaan, se tuottaa meille suunnatonta mielihyvää.

Katseesta suudelmaan. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili, minkä vuoksi katseella on suuri rooli intohimoisen suudelman sytyttäjänä. Kun katselemme toisiamme silmiin, meidän katseemme sytyttävät aivoissamme intohimon roihahduksia. Ja kun sitten suutelemme intohimoisesti, meidän pupillit toden totta laajenevat. Tämän vuoksi silmämme myös usein sulkeutuvat suudellessamme.

Suuteleminen on siis ihanaa, inspiroivaa, terveellistä ja maistuvaa. Joko tiesitkö nämä faktat suutelemisesta?

- Jo kolme suudelmaa päivässä voi kiihdyttää aineenvaihduntaamme

- Huulemme ovat herkemmät, kuin sormenpäämme. Huulissa on jopa enemmän hermopäätteitä, kuin sukuelimissämme!

- Kun suutelet intohimoisesti, aktivoit kasvoissasi 34 erilaista lihasta

- Suuteleminen puhdistaa hampaitasi! Suun erittämä sylki poistaa plakkia tehokkaasti

- Suutelemista tutkiva tiede on nimeltään philematologia

- Thaimaalainen aviopari Ekkachai ja Laksana Tiranarat suutelivat 14. helmikuuta 2013 Pattayalla suutelukilpailussa 58 tunnin, 35 minuutin ja 58 sekunnin ajan

Lähteet:

http://mytinysecrets.com/shut-up-and-kiss-me-8-totally-unbelievable-facts-about-kissing/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net