Yksiavioinen liitto – sopiiko monogamia todella sinulle? https://pixabay.com/fi/naimisissa-avioliitto-rakkaus-925455/
17.03.2017

Yksiavioinen liitto – sopiiko monogamia todella sinulle?

Moniavioisuudesta, eli polygamiasta on kohistu paljon viime aikoina - millaista se on? Voisiko se sopia juuri minulle? Yllättääkö mustasukkaisuus? Samat kysymykset voisi oikeastaan esittää myös kaikille yksiavioisesta liitosta haaveileville. Meille on opetettu, että yksiavioisuus on yhteiskunnassa normi. Mutta sopiiko tämä normi todella sinulle?

Ihanteellinen monogamia. Yksiavioisuus on ihana ideaali – kaksi sielua löytävät toisensa ja elävät jatkuvaa kuherruskuukautta vuodesta toiseen. Monogamia ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista, eikä se sovi amatööreille. Useat meistä kuitenkin haluavat elää yksiavioisesti. Rakennamme päähämme unelmaa siitä, millaista rakkauden tulee olla. Unohdamme kuitenkin usein sen, että mikään unelma ei pysy kasassa, ellemme ole valmiita tekemään töitä sen eteen ja ota vastuuta siitä, mitä haluamme rakkaudelta.

Matka itsekkyyteen. Me kaikki haluamme kasvattaa lapsistamme epäitsekkäitä. Teemme kovasti töitä sen eteen, että jälkikasvumme ymmärtäisi jakamisen ja antamisen ilon - vaikka ihmisluonteelle on tyypillistä olla itsekäs. Aikuisena yritämme sitten tasapainotella itsekkyyden ja epäitsekkyyden maastossa – koitamme antaa omastamme myös muille – paitsi kun kyseessä on romanssi. Me emme halua jakaa rakkautta. Kun joku ihminen on valloittanut sydämemme, jakamisen aika on ohi. Monogamia tekee meistä itsekkäitä – kun joku antaa kiinnostusta omalle rakkaallemme, osoitamme kynsin ja hampain, että hän on MINUN!

Olisi aika ajoin hyvä kuitenkin muistutella itseään siitä, että emme voi koskaan omistaa toista ihmistä. Kukaan ei ole kenenkään omaisuutta. Jokaisella meistä on oma elämä, ja mitä nopeammin ymmärrämme tämän tosiasian, sitä todennäköisemmin voimme onnistua yksiavioisessa rakkaudessa. Jos toisen vapautta rajoitetaan, yksiavioinen rakkaus muuttuu vankilaksi – tästä sitten seuraa sitoutumiskammoa ja muita parisuhdeongelmia – ei hyvä.

Unelmien pilvilinna. Yksiavioisuus vaatii todellista omistautumista ja sitoutumista toiseen ihmiseen – korkeimmalla tasolla. Usein emme edes ymmärrä, kuinka iso yksiavioinen unelma oikeastaan on. Jos ihminen haluaa kokea täydellisen monogamian, on parasta olla ”all in”. Yksiavioisuudessa ei voi elää toinen jalka sisällä ja toinen jalka ulkona – tästä syystä useat liitot rikkoutuvat. Moni yksiavioinen liitto on rakennettu pilven päälle, ja kun heräämme todellisuuteen, tipumme alas ja kovaa – pilvilinnat romahtavat.

Jos todella unelmoimme yksiavioisesta rakkaudesta, sen unelman eteen on tehtävä kaikkensa ja uhrattava paljon – muuten emme ansaitse tätä unelmaa. On oltava valmis katsomaan syvälle omaan sisimpään ja avaamaan itsensä toiselle ihmiselle, kaikkine heikkouksineen ja erehdyksineen. Rakkautta ja yhteyttä toiseen ihmiseen on tavoiteltava samalla intensiteetillä, kuin me tavoittelemme esimerkiksi unelmatyöpaikkaa – kun haluamme onnistua, usein onnistumme.

Ongelma onkin siinä, että useat meistä haluavat kokea yksiavioisuuden hyödyt ilman vastuuta tai tilivelvollisuutta. Haluamme usein olla yksiavioisia, mutta emme edes tiedä kuinka tavoitella tätä unelmaa. Emme esimerkiksi voi mennä yksiavioiseen liittoon tunteaksemme itsemme täydeksi – emmekä myöskään voi kaataa ongelmiamme toisen kannettavaksi. Yksiavioinen liitto ei ole helpotuksen ja turvan satama. Se on mahdollisuus sukeltaa syvälle omaan ja kumppanin sieluun.

Rakastamisen vaikeus. Me kaikki haluamme, että rakkaus toimii ja on taianomaista. Mutta heti kun meidän täytyy ottaa ohjat käsiimme ja liikkua tiedostamattomasta tilasta toimijaksi, olemme pulassa. Koemme usein, että vastuun ottaminen omasta rakkaudesta ja sen toimivuudesta on pidemmän päälle liian raskasta. Ajattelemme, että rakkauden tulisi olla helppoa – ja jos sen eteen pitää tehdä töitä, se ei ole oikeaa rakkautta. Olemme usein sokeita ajatukselle, että todellisuudessa osa rakkauden hyödyistä on oppia se, miten luoda ja säilyttää rakkautta – itseämme sekä rakkaitamme kohtaan.

Jos siis arvostat yksiavioisuutta, sinun on oltava valmis sitoutumaan siihen sataprosenttisesti. Jos haluat itsellesi sellaisen rakkaustarinan, jossa olet syvässä yhteydessä ainoastaan yhden ihmisen kanssa, sinun on parasta katsoa panokset tarkkaan ja olla valmis tavoittelemaan tätä unelmaa antamalla kaikkesi. Yksiavioisuus ei nimittäin ole se helpoin tie. Yksiavioisessa liitossa on oltava hereillä. On oltava valmis sitouttamaan itsensä ja kumppaninsa tähän liittoon, tietoisesti ja lujasti tahtoen. Rakkaudessa on oltava aktiivinen - päivittäin. Ei ole olemassa laiskaa rakkautta – jos rakkaus kuolee, se ei ole rakkauden syy, vaan ihmisten.

Lähteet: http://mytinysecrets.com/monogamy-is-not-for-amateurs-read-this-to-find-out-if-you-are-one/

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net