Vihan kanavoinnilla kohti intiimimpää parisuhdetta https://pixabay.com/fi/tytt%C3%B6-nyrkkeilij%C3%A4-nude-alaston-1712825/
13.04.2018

Vihan kanavoinnilla kohti intiimimpää parisuhdetta

Kun onnistumme ohjaamaan vihamme myötätuntoiseen kommunikointiin, se voi auttaa meitä vahvistamaan itsetuntoamme, tuoden mukanaan entistä läheisempiä ja tyydyttävämpiä ihmissuhteita.

Raivo. Me kaikki tunnemme joskus raivoa, vaikka emme välttämättä puhu siitä. Viha ja raivo ovat epämiellyttäviä tunteita, koska ne ovat niin fyysisiä ja energisiä, että ne vaativat toimintaa. Me emme kuitenkaan voi alkaa heitellä meille rakkaita ihmisiä tavaroilla – saati sitten murskata heidän telkkariaan, kun meitä ärsyttävä poliitikko ilmestyy kuvaruutuun. Mutta jos voimme työskennellä läheistemme kanssa, viha ja raivo voivat olla voimallisen muutoksen rattaita.

Viha ja läheisyys. Viha tuntuu kaikkein vaarallisimmalta tunteelta juuri intiimeissä suhteissa, mutta se on yleensä se paikka, missä viha useimmiten näyttäytyy. Kun pystymme ohjaamaan vihan tunteita myötätuntoiseksi viestinnäksi sen sijaan, että se vain päästettäisiin raivokkaasti ulos, voi viha auttaa meitä kasvattamaan omaa itsevarmuuttamme ja auttaa meitä luomaan entistä läheisempiä ja tyydyttävämpiä suhteita.

Yksi tapa lähestyä vihaa on ajatella sitä oman itsemme sisäisenä vartijana. Useimmiten viha osoittaa meille, että jokin tietty raja on ylitetty, tai että jotain tiettyä tarvettamme ei ole täytetty. Viha voi myös toimia estävänä tunteena, joka suojaa meitä muilta pinnan alla piileviltä tunteilta, kuten pelolta ja surulta. Kun emme tunne oloamme tarpeeksi turvalliseksi jonkin tunteen ilmaisemiseen, viha voi nousta pumppaamaan meihin adrenaliinia ja auttaa meitä suojelemaan itseämme.

Viha on siis signaali, jota kannattaa kuunnella. Vihamme voi olla viesti siitä, että meitä on loukattu, meidän oikeuksia on rikottu tai, että tarpeitamme ja halujamme ei ole täytetty tai ymmärretty oikein. Viha saattaa siis haluta kertoa jotain juuri siitä suhteesta, jossa olemme – vihaa kannattaa siis tarkastella kehittävänä tunteena, eikä säikähtää sitä.

Hidasta. Kun viha ilmaantuu suhteeseen, meidän tulisi ihan ensimmäiseksi hidastaa tahtia. Olisi hyvä päästä sellaiseen paikkaan, jossa tunnemme olomme riittävän turvalliseksi tutkia omia tunteitamme. Hyviä vaihtoehtoja tällaiselle on meditointi, joogaaminen, kirjoittaminen tai luotettavalle asiantuntijalle tai ystävälle puhuminen – sellaiselle ystävälle, joka ei ota puolia. Meidän tulisi ottaa huomioon tarpeemme, halumme ja rajamme. Meidän tulisi ajatella sitä, miten voimme vastata sekä omien tarpeiden että muiden ihmisten vaatimusten täyttämiseen. Viha antaa meille tilaisuuden tehdä tämä tärkeä, joskin todella haastavan työ.

Vihasta ystävä? Joskus itsetutkiskelu riittää tyynnyttämään vihan. Usein kuitenkin keskustelu on välttämätön vaihe vihan tyynnyttämisessä. Kun tiedämme, mitä tarvitsemme, voimme myötätuntoisesti ilmoittaa tämän tarpeen muille. On kuitenkin tärkeää, että emme lähesty läheisiämme oikeutuksella – kukaan ei ole velvollinen täyttämään meidän tarpeitamme. Meidän on otettava vastuu siitä, mitä tunnemme ja mitä haluamme, eikä odottaa muiden korjaavan meidän kaikkia ongelmiamme. Meidän on oltava valmiita siihen, että rakkaamme ei ehkä ole halukas – tai pystyvä - täyttämään tarpeitamme. Silloin meidän tulee ottaa vastuu omasta elämästämme. Voi olla, että meidän on lähdettävä tällaisesta suhteesta. Viha haluaa muuttaa. Viha pyytää meitä olemaan rohkeita.

Kun tulemme vihan kanssa ystäviksi, emmekä enää sivuta sitä, se voi auttaa meitä saamaan selvemmän kuvan siitä, keitä olemme iihmisinä. Se voi saada meidät ottamaan vastuun itsestämme ja tarjoamaan sitä niille, joita rakastamme. Joskus myös rakkaamme ymmärtävät tämän ja alkavat ottaa vastuuta omaista tarpeistaan ja rajoistaan. Kun näin käy, voimme kehittää entistä syvempiä, intiimimpiä ja tyydyttävämpiä ihmissuhteita – ehkä jopa paremmiksi, kuin koskaan aikaisemmin.

Lähde: https://spiritualityhealth.com/blogs/downward-blog-a-life-in-yoga/2017/11/10/rage-and-relationships-how-anger-can-help-intimacy

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net