Tietoinen seksuaalisuus – mitä se on? https://pixabay.com/fi/nude-sovittaa-seksik%C3%A4s-elin-1015871/
15.04.2016

Tietoinen seksuaalisuus – mitä se on?

Seksuaalisuuteen liittyy paljon tietoisuustaitoja, joita ihmisten olisi hyvä opetella hieman syvällisemmin. Tietoisuustaito, tietoinen rakastelun taso, seksuaalinen läsnäolo, seksuaalinen olemisen tila.. kuulostaa kiehtovalta, mutta mitä näillä termeillä oikeastaan tarkoitetaan? Miksi tietoisuustaitoja ja läsnäoloa painotetaan usein seksuaalisuudesta puhuttaessa?

Irti tekemisen tilasta. Kun olemme tekemisen tilassa, miellä on aina tavoite – se ajaa meidät helposti tekemään seksistäkin suorituksen. Kun opettelemme siirtymään tekemisen tilasta olemisen tilaan, voimme unohtaa kaikki nämä tavoitteemme – näin emme enää pyri saavuttamaan tai suorittamaan mitään. Ja se, että emme pyri minkäänlaiseen suoritukseen, auttaa meitä vapautumaan ainaisesta tekemisen tilasta ja nauttimaan seksistä kokonaisvaltaisemmin. Kun seksin ainoana tavoitteena on nautinnon saavuttaminen ja seksuaalinen ilo, voimme vapauttaa ajatuksemme täysin aistien vietäviksi.

Läsnä hetkessä, tässä ja nyt. Tietoinen läsnä oleminen on taito, jota voi harjoitella. Läsnäolo seksin aikana tarkoittaa sitä, että ajatukset ja tunteet eivät harhaile missään muualla. Läsnä oleminen tässä ja nyt antaa rauhaa ja levollisuutta. Se ei edellytä mitään muuta kuin sitä, että näet asiat juuri sellaisina kuin ne ovat. Näin voimme vapautua epävarmuudesta ja mielesi luomista oletuksista. Kannattaakin pyrkiä siihen, että ei toivoisi olevan jossain muualla, jonkun toisen kanssa tai paremmassa tilanteessa. Meidän tulisi pyrkiä päästämään irti takertumisesta omiin ajatuksiimme. Jos ajatukset kuitenkin meinaavat jäädä pyörimään mieleen, kannattaa keskittyä esimerkiksi omaan hengitykseen. Hengitä syvään ja anna uloshengityksesi poistaa päässä vellovat mietteet. Jos läsnä oleminen tuottaa kuitenkin paljon haasteita, näitä taitoja voi kehittää myös erilaisilla joogatunneilla sekä mindfulness- ja meditaatiokursseilla.

Aistillisuus on osa ihmistä. Aisteilla on tärkeä merkitys myös seksuaaliselle halulle. Ihminen tarvitsee aisteja tullakseen tietoiseksi omasta kehostaan ja sen tuntemuksista. Esimerkiksi

seksin aikana kaikki aistit ovat yleensä hyvin valppaina. Oman kumppanin läheisyys, katse, ääni ja tuoksu vaikuttavat kaikki seksuaalisen halun heräämiseen. Läsnäolotaitoja kehittämällä kehittyy myös kyky aistia kumppani herkemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Kun oppii päästämään irti kaikesta muusta päänsisäisestä ajatusvirrasta, voi vain keskittyä tuntemaan ja aistimaan kumppanin läsnäolon ja kosketuksen.

Vapauta tunteesi. Kun antaa omien tunteiden sekä niiden tulkitsemisen tulla ja mennä, on keskittyminen itse seksiin ja siitä saatavaan nautintoon voimakkaampaa. Hyväksy siis kaikki tunnetilat, joita koet seksin aikana – ne ovat osa sinua ja meneillään olevaa hetkeä. Älä yritä kontrolloida tunteitasi, vaan anna niiden tulla ja mennä vapaasti. Hyväksy ne, mutta älä jää niihin kiinni ajatusten tasolla. Omien tunteiden hyväksyminen poistaa myös turhia jännitteitä.

Kuuntele kehosi tarpeita. Jos olemisen tilan ja läsnäolon saavuttaminen ei aina onnistu, älä huolestu – harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Kun opettelee kuuntelemaan oman kehon tarpeita ja puhumaan niistä kumppanin kanssa, ei omia tarpeita tarvitse enää pyöritellä mielessä seksin aikana. Kerro siis kumppanillesi rohkeasti ja avoimesti, mitä sinä ja kehosi juuri nyt haluaa ja tarvitsee. Näin sekä sinä että kumppanisi voitte keskittyä rentoutuneesti ja entistä vapautuneemmin yhteiseen nautintoon.

Lähteet:
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/toimivasta_seksuaalisuudesta2/mista-halu-syntyy-ja-miten-sita-/

Mitra Vasara (2014). Seksi ja läsnäolo. Opas syvälliseen seksuaalisuuteen. Bansam Books, Suomi.

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net