Seksuaalinen vietti ja elämänlaatu https://pixabay.com/fi/patsas-kuva-rinnat-tyyny-1004413/
29.04.2016

Seksuaalinen vietti ja elämänlaatu

Seksuaalista viettiä ei voi mitata, mutta osaamme itse tunnistaa olemmeko seksuaalisesti vireitä vaiko emme. Tutkimusten mukaan noin 30% 18-44 vuotiaista naisista kamppailee seksuaalisen haluttomuuden kanssa, ja vanhemmiten prosenttiluku kasvaa. Seksuaalinen vietti ja vireys vaikuttaa elämäämme  monin tavoin – hyvässä ja pahassa.

Alhainen libido voi turhauttaa ja saada meidät tuntemaan tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteita. Tästä syystä alamme helposti pyöritellä negatiivisia ajatuksia mielessämme ja saatamme jopa tulla kateelliseksi muiden seksuaalisesta ilosta ja elinvoimasta. Haluttomuus saattaa aiheuttaa meissä kireyttä ja halua sulkeutua omaan pieneen pesäämme murehtimaan asiaa. Pahimmillaan seksuaalisen vireen puute voi aiheuttaa elämän hallinnan menettämisen tunteita. Saatamme turhautua ja täten ajautua entistä synkempiin ajatuksiin. Kannattaa siis pysähtyä ja kiinnittää huomiota omiin tunteisiin: Mitkä asiat mahdollisesti vaikuttavat haluttomuuteeni? Mitä tunnen ja mitä haluaisin tuntea? Kun tiedostat, millaisia tunteita haluaisit kokea, voit alkaa keskittyä niihin asioihin, mitkä vahvistavat näitä haluttuja tunteita elämässäsi.

Sairastelua terveessä kehossa

Alhainen seksuaalinen vietti voi saada olon tuntumaan sairaalta ja alavireiseltä - vaikka olisitkin perusterve. Jos esimerkiksi tunnet jatkuvaa uupumusta tai selittämätöntä väsymyksen tunnetta, saattavat oireet olla seurausta seksuaalisen vietin puutteesta. Toki ensisijaisen tärkeää on tarkistaa lääkäriltä, että perusasiat on kunnossa, mutta kannattaa myös miettiä seuraavaa: Jos rankaiset itseäsi siitä, että seksuaalinen viettisi on kateissa, saattaa tämä ajaa sinut väsyksiin omien ajatustesi keskellä. Kannattaa siis keskittyä miettimään, miksi tunnet olevasi allapäin ja väsynyt? Asioiden tiedostaminen tuo valoa ajatuksiin ja on ensiaskel kohti parempaa ja selkeämpää ajattelua.

Suhde koetuksella

Seksuaalisen vietin puute saattaa ajaa myös parisuhteen ongelmiin. Jos suhde kärsii tietoisesti (tai toisen tiedostamatta) seksuaalisen halun puutteesta, voi suhteen tasapaino järkkyä ja aiheuttaa pitkällä tähtäimellä erimielisyyksiä ja turhautumista suhteen osapuolissa. Seksuaalisen halun väheneminen voi myös johtaa siihen, että viehätysvoima omaa puolisoa kohtaan vähenee kuin itsestään. Tämän vuoksi on hyvä puhua haluttomuudesta suoraa oman kumppanin kanssa, kiertelemättä. Yhteyden säilyttäminen omaan kumppaniin on tärkeää – jaa hänen kanssaan omat tarpeesi ja toiveesi avoimesti, sekä pidä mieli avoinna uusille ajatuksille ja kokemuksille.

Haluttomuus nujertaa itsetuntoa

Koska haluttomuus katkaisee yhteytemme seksuaaliseen itseemme, voi se pidemmän päälle alkaa salakavalasti nujertaa itsetuntoamme. Huono itsetunto on itseasiassa vahvasti yhteydessä alhaiseen libidoon. Tuntuu, kuin emme antaisi itsellemme lupaa nauttia voimakkaasta seksuaalisesta vietistämme, kun olemme syystä tai toisesta peloissamme näyttää sen voimaa muille. Olisikin tärkeää löytää jokin harrastus, jonka avulla on helppo löytää yhteys omaan kehoon. Terveellinen ruoka ja liikunta ovat hyviä ensiaskeleita, mutta keho tarvitsee myös henkistä ravintoa parantuakseen. Kokeile esimerkiksi meditointia palauttaaksesi kehon ja mielen balanssi.

Virkeä libido, virkeä mieli

Kun seksuaalinen halukkuutesi on voimissaan, näet monet asiat hyvin paljon optimistisemmin. Virkeä libido saa meidät tuntemaan olomme terveeksi ja elinvoimaiseksi. Myös lääkärit tietävät sen: Terve seksuaalinen vietti tarkoittaa tervettä kehoa. Kehosi on hyvin viisas ja valpas. Kun esimerkiksi sairastut, kehosi säästää energiaa parantuakseen ja säästää sitä hieman ylimääräisiin nautintoihin, kuten seksuaaliseen halukkuuteen. Kannattaakin vaalia omaa terveyttä ja elinvoimaa – ruoki sitä mielekkäillä harrastuksilla ja stressittömällä ajalla, kuten luonnossa liikkumisella.

Me kaikki tiedostamme sen: säännöllinen, intohimoinen ja intiimi seksuaalielämä on merkki kukoistavasta parisuhteesta. Ja jos seksielämäsi kukoistaa, ole ylpeä ja iloinen siitä. Muista kuitenkin pitää mieli avoimena myös uusille asioille, jotta välttäisit turhan kaavoihin kangistumisen. Suutele, leiki ja palvo – ole rohkeasti luova! Virkeä libidosi vaatii seikkailua ja luotettava kumppani antaa sinun varmasti toteuttaa mielihalujasi tuomitsematta.

Kun tunnemme oman seksuaalisuutemme salat, tunnemme sisäistä rauhaa. Virkeää libidoamme kuuntelemalla opimme tuntemaan omat seksuaaliset tarpeemme – ja näin ollen myös oman seksuaalisen itsemme – paremmin. Seksuaalinen itsemme on se, joka haluaa, kaipaa, tarvitsee ja vaatii seksuaalista täyttymystä. Ja kun olemme löytäneet tämän ihmisen itsestämme, tunnemme huolettomuutta ja helpotusta – tällainenhan minun kuuluukin olla! Näin vapaudumme turhan syyllisyyden ja häpeän tunteista ja suomme itsellemme oikeuden vaatia ehdotonta rakkautta.

Lähteet:
http://mytinysecrets.com/10-crazy-ways-how-your-sex-drive-influences-your-life/

http://www.seksuaaliterveysklinikka.fi/naisten_seksuaalihairiot/seksuaalinen_haluttomuus

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net