Miksi seksi sattuu? Tunnista syy yhdyntäkipujen taustalla https://pixabay.com/fi/naisen-keho-nyrkkeilyhanskat-1390659/
23.09.2016

Miksi seksi sattuu? Tunnista syy yhdyntäkipujen taustalla

Kipu alapäässä tuntuu ikävältä ja vaikeuttaa usein myös seksielämää. Seksin aikana ilmenevä kipu, eli yhdyntäkipu, tulisi ottaa aina vakavasti, sillä hoitamattomana se saattaa johtaa fyysiseen ja jopa emotionaaliseen sulkeutumiseen. Miksi seksi sattuu, ja mikä avuksi?

Yhdyntäkivut ovat naisten keskuudessa melko yleisiä – tutkimusten mukaan jopa 30 prosenttia naisista kärsii yhdyntäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Fyysisen kivun lisäksi yhdyntäkivut vaikuttavat negatiivisesti myös psyykkiseen terveyteemme. Yhdyntäkivut voivat verottaa seksuaalista halukkuuttamme ja vaikuttaa negatiivisesti myös parisuhteeseen. Varsinkin hoitamattomana kivut saattavat pitkittyä ja aiheuttaa pidempiaikaista harmia.

Usein kipujen taustalla on emättimen kuivuus. Usein ajatellaan, että vaginan kuivuus johtuu asianmukaisen esileikin puuttumisesta. Todellisuudessa kuivuutta voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistus, tietyt lääkkeet, erilaiset ärsykkeet, sekä useat psyykkiset ongelmat. Vaihdevuodet aiheuttavat usein alapään kuivumista, sillä kehon estrogeenitasot laskevat. Alapään kuivuutta kannattaa ensisijaisesti hoitaa käyttämällä luonnollista liukuvoidetta yhdynnän aikana. Myös esileikki on aina tärkeää – me naiset kun olemme erilaisia ja toisilla kiihottumiseen tarvitaan pidempi aika. Kannattaa myös kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin, rentoutumiseen ja riittävään veden juontiin. Jos poltetta tai kutinaa kuitenkin ilmaantuu, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Erilaiset tulehdukset. Emättimen hiivatulehdus on yleisin naisia kiusaava infektio. Hiivatulehdus oirehtii normaalisti kutinalla, kirvelyllä, sekä lisääntyneellä valkovuodolla. Hiivatulehduksen aikana seksistä tulisikin pidättäytyä, sillä saatat helposti tartuttaa tulehduksen kumppaniisi. Tämä voi puolestaan johtaa todelliseen hiivakierteeseen, jolloin seksin harrastaminen on molemmille osapuolille kivuliasta ja epämukavaa. Hiivatulehduksen voi kuitenkin hoitaa helposti apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Jos tulehdus hoidosta huolimatta jatkuu, olisi syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Haluttomuus. Haluttomuus seksiin voi johtua useista psyykkisistä tekijöistä, kuten stressistä, väsymyksestä, uupumuksesta tai vaikka parisuhdeongelmista. Haluttomuuden taustalla voi myös olla erilaiset traumat, tai kiusalliset ja häpeälliset tunteet seksiä kohtaan. Haluttomuus aiheuttaa usein emättimen kuivuutta, mikä puolestaan johtaa kivuliaaseen seksiin. Tällaisissa tapauksissa kannattaa pysähtyä kuuntelemaan omaa kehoa ja oppia ymmärtämään oman haluttomuuden taustalla vaikuttavia tekijöitä. On myös tärkeä oppia keskustelemaan haluttomuudesta ja sen mahdollisista syistä yhdessä kumppanin kanssa, sillä avoimuus on aina askel kohti paranemista. Jos tilanne vaatii, kannattaa haluttomuudesta puhua joko seksologin tai seksuaaliterapeutin kanssa – haluttomuudelle on aina syynsä ja terapeutti tarjoaa turvallisen ympäristön asian käsittelyyn.

Vaginismi. Yksi mahdollinen, mutta melko harvinainen yhdyntäkipujen syy voi olla vaginismi. Vaginismia sanotaan myös emätinkouristukseksi, mutta emätin siinä ei itse asiassa kouristu, vaan nainen reagoi häpyhuulten ja emättimen ulkosuun kosketukseen supistamalla lantionpohjan lihaksia voimakkaasti tahattomasti. Samaan refleksinomaiseen reaktioon kuuluu usein pakeneminen kontaktista ja reisien yhteen puristaminen. Vaginismin tausta on psyykkinen. Aiemmat kokemukset tai esimerkiksi parisuhdeongelmat voivat olla pelkojen taustalla. Vaginismia hoidetaan seksuaaliterapian avulla.

Myös esimerkiksi kystat, endometrioosi ja erilaiset ihosairaudet saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Yhdyntäkipukierteen voivat laukaista myös esimerkiksi synnytys ja erilaiset kirurgiset toimenpiteet. Tällaisten asioiden kanssa tulisi aina keskustella lääkärin kanssa kivun mahdollisesta aiheuttajasta.

Jokainen meistä ansaitsee kivuttoman, iloisen ja nautinnollisen seksielämän. Kannattaa siis muistaa, että yhdyntäkipu pitää ottaa aina vakavasti – se on kehon tapa kertoa, että jokin on vialla. Ihmettä ei siis pidä jäädä odottamaan, vaan syyt kipujen taustalla tulisi aina selvittää huolella. Puhu aina avoimesti yhdyntäkivuistasi kumppanisi kanssa, äläkä koskaan emmi kysyä apua lääkäriltä. Muista, että avoimuus on yksi askel kohti emotionaalista ja fyysistä tervehtymistä.

Lähteet:

http://mytinysecrets.com/top-5-reasons-women-experience-pain-during-sex/

http://www.kauneusjaterveys.fi/seksi-suhteet/apua-yhdyntakipuun

 

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net