Koskettaminen ylläpitää läheisyyttä https://pixabay.com/fi/hoito-sormi-s%C3%A4ilyt%C3%A4-k%C3%A4si-ranne-1327811/
28.10.2016

Koskettaminen ylläpitää läheisyyttä

Kosketus on meille ihmisille elintärkeä. Tapa, jolla kosketamme, kertoo paljon meistä itsestämme ja parisuhteestamme. Fyysistä läheisyyttä pidetään myös pitkän ja terveen parisuhteen perustana. Se on kuitenkin paljon muuta, kuin pelkkää seksiä - jos seksi on ainoa tapa saada läheisyyttä, ei se tyydytä sydämen ja ihon kaipaamaa kosketusta.

Kosketuksen historia. Koskettamisen taito opitaan jo pienenä. Se, miten paljon hellyyttä ja oikeanlaista kosketusta olemme saaneet, vaikuttaa myös tähän päivään - siihen, miten uskallamme antautua kosketukseen kumppanimme kanssa ja siihen, miten kosketamme esimerkiksi omia lapsiamme. Vaikka olisimme itse jääneet vaille syliä, tai kokisimme koskettamisen haastavaksi, voimme kuitenkin päättää toimia toisin ja alkaa siedättää itseämme koskettamisen maailmaan.

Parisuhteessa koskettamisella on suuri voima. Useimmilla pareilla koskettaminen liittyy seksuaalisten halujen herättämiseen – ja usein koskettamisella tavoitellaankin seksiä. Toisilla pareilla koskettaminen on kaverillisempaa. Kosketukset sisältävät hellyyttä, mutta kaikki seksuaalinen kipinä on kateissa - pussaillaan, mutta ei suudella. Kolmansille koskettelu on ns. reviirin tiedostamatonta merkitsemistä – rakastamme toisiamme, siksi koskettelemme toisiamme. Kaikenlainen koskettaminen luo merkityksiä parisuhteessa. Koskettamalla toista osoitamme olevamme toisillemme jotain erityistä ja muista ihmisistä erottuvaa. Erilaiset kosketusrituaalit lämmittävät ja lähentävät parisuhdetta. Kun kohtaamme kumppanimme, niin koskettamalla sanomme hänelle, että hän on tärkeä ja ainutlaatuinen.

Opi tuntemaan kosketuksen voima. Pitkissä parisuhteissa koskettamisen merkitys saatetaan herkästi unohtaa. Kosketuksesta tulee helposti pelkkä fyysinen tila, ja kumppania halatessamme mielemme saattaakin harhailla jossain muissa asioissa. Koskettamisesta on näin voinut tulla tapa, jolloin sen oikea merkitys katoaa. Tällaisten tunteiden ilmetessä kannattaa matkustaa mielessä suhteen alkuaikoihin; miten jännittävältä toisen kosketus silloin tuntuikaan? Miten suudelma sai sukat pyörimään jalassa ja veren virtaamaan kehossa? Kannattaa muistuttaa itseään siitä, että lähelläsi on edelleen sama ihminen, vaikka hänestä olisikin tullut osa arkeasi. Molemmat teistä tarvitsevat edelleen läsnäolevaa ja tunteellista kosketusta, sekä läheisyyttä. Kosketuksen voima on teissä, se vain pitää oppia tuntemaan uudelleen.

Aikaa kosketukselle. Kun haluat oppia uudelleen läsnäolevan koskettamisen taidon, tulee sen opettelemiseen varata aikaa oman kumppanin kanssa. Toisen kosketuksen uudelleenlöytäminen voi nostaa tunteita pintaan ja se voi olla myös hyvin henkinen kokemus. Jutelkaa siis yhdessä, millaisia tunteita koskettaminen, tai sen mahdollinen puuttuminen, on teissä herättänyt. Aloittakaa rauhallisesti vain katselemalla toisianne silmiin. Keskity tuntemaan kumppanin käden kosketus oman kosketuksen kautta. Anna oman kätesi tutkiskella kumppanisi käsivartta ja keskity tuntemaan kosketus kädessäsi, kämmenessäsi ja sormiesi päissä. Tunnustele hänen ihonsa lämpöä. Ole häntä varten, tässä ja nyt.

Useat parit kohtaavat elämässään seksuaalisuuteen liittyviä haasteita. Erityisesti halun puutteeseen kaivataan usein apua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että toisiaan vähän koskettelevat pariskunnat kokevat enemmän seksuaalisen halun puutetta suhteessaan. Myös läheisyyden puutteen on todettu lisäävän seksuaalista haluttomuutta. Kosketuksen voimaa ei siis voi väheksyä, sillä se lähentää parisuhdetta ja lisää yhteyttä toiseen ihmiseen. On siis hyödyllistä pohtia oman parisuhteen tilaa, sen läheisyyttä, sekä koskettamisen laatua. Vaikuttaako koskettelu tai sen puuttuminen oman parisuhteesi hyvinvointiin?

Uskalla antautua. Parisuhteessa olisi tärkeää säilyttää ja ylläpitää koskettamisen taitoa. Sekä eroottinen että ei-eroottinen koskettaminen on yhtä tärkeää. Ei-eroottinen koskettaminen ruokkii erotiikkaa syventämällä yhteyden tunnetta parisuhteen osapuolten välillä. Koskettamisen avulla luodaan myös turvallisuutta ja lämpöä parisuhteeseen. Tällainen koskettaminen erottaa parisuhteen muista ihmissuhteista. Myös erotiikka ja seksuaalinen läsnäolo nousevat turvallisuudesta ja rajoista, joita voidaan ilmaista koskettamisen kautta. Kosketa, sillä se koskettaa.

Lähteet:

http://www.lehmiller.com/blog/2014/9/11/the-power-of-touch-the-crucial-role-of-physical-intimacy-in-relationship-success

https://www.psychologytoday.com/articles/201303/the-power-touch

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net