13 joulu 2018

Pako todellisuudesta virtuaali"todellisuuteen"

Ovatko harmaat herrat taas liikkeellä huijaamassa meiltä elämämme? Tunnetko Momon? Michael Enden kirjassa “Momo” harmaat herrat huijasivat ihmisiä säästämään aikaa. Se tapahtui esimerkiksi seuraavalla tavalla.

Parturi Fusi piti työstään, hän nautti rupatellessaan asiakkaidensa kanssa, työ tuotti hänelle suurta tyydytystä, hän hallitsi ammattinsa. Joskus meille kaikille saattaa tulla hetki, jolloin mikään ei tunnu merkitsevän mitään. Parturi Fusille sellainen hetki tuli kerran, kun asiakkaita ei ollut. Hän seisoi liikkeensä ovella ja tuumiskeli: "Jos voisin viettää oikeaa elämää, olisin aivan toinen ihminen." Tosin hän ei tiennyt millaista se oikea elämä olisi. Hänellä oli epämääräinen mielikuva jostain tärkeästä, ylellisestä, sellaisesta jota näki kuvalehdissä. Mutta sellaiseen ei ollut aikaa, koska hänen aikansa meni työntekoon. 

Se oli juuri sellainen hetki, jota harmaat herrat odottavat. Parturi Fusin liikkeen eteen pysähtyi harmaa auto, josta nousi harmaa mies. Mies asteli liikkeeseen, laski harmaan salkkunsa pöydälle ja istuutui asiakastuolille. Parturi Fusi sulki oven, koska hänelle tuli äkkiä kylmä. Harmaa herra tuprutteli sikaria ja toisti Fusin äskeiset mietteet oikeasta elämästä ja alkoi tehdä laskelmia. Hän laski kuinka monta sekuntia on vuorokaudessa ja vuodessa, ja parturi Fusi sai kuulla tuhlanneensa elämänsä 42 vuoden aikana turhuuksiin hirvittävän määrän sekunteja: nukkumiseen, työntekoon, syömiseen, äidin kanssa seurusteluun, papukaijansa hoitoon, elokuviin, krouvissa käynteihin, ystävien kanssa seurusteluun, kuorolauluun, lukemiseen ja iltaisin päivän tapahtumien mietiskelyyn 1.324.512.000 sekuntia. Niin paljon harmaa herra sanoi Fusin menettäneen - yli puolet alkuperäisestä pääomastaan (=arvioitu elinikä 70 vuotta).

Parturi Fusi kauhistui moista tuhlausta, mutta harmaa herra kertoi, että jos hän vastedes säästäisi 2 tuntia päivässä, häneltä jäisi 52.560.000 sekuntia. Kahdessakymmenessä vuodessa siitä kertyisi 105.120.000 sekuntia. Koko se pääoma olisi parturi Fusin vapaasti käytettävissä, kun Fusi olisi 62- vuotias.

Harmaa herra kirjoitti lukuja peiliin harmaalla kynällään, ja jatkoi, että Fusi voisi säästää sen summan Aikapankkiin. Kaiken lisäksi Aikapankki maksaisi vielä korkoakin; ellei säästöaikaa vaadi takaisin 5 vuoden kuluessa, saa saman summan lisää. 10 vuodessa säästö nelinkertaistuisi, ja jne. 

Ajan säästäminen sujuisi hyvin, kun parturi Fusi hommaisi äitinsä vanhainkotiin, luopuisi papukaijasta, elokuvista, krouvissa käynneistä ja ystävien kanssa seurustelusta ja harrastuksista sekä päivän tapahtumien mietiskelystä.

Parturi päätti ryhtyä säästämään aikaa. Harmaan herran käynti ja laskelmat haihtuivat hänen muististaan sitä mukaa kuin harmaan herran sikarin savu huoneesta ja numerot peilistä, ja parturi uskoi itse päätyneensä ajansäästäjäksi.

Koska parturi Fusi ei muistanut harmaan herran käyntiä, hänen olisi pitänyt ihmetellä mihin aika haihtui. Hän ei kuitenkaan ihmetellyt sitä eivätkä muutkaan ajansäästäjät, joita kaupungissa oli suuret määrät. Kaikki säästivät aikaa sokean kiihkon vallassa. Mitä suurempi joukko ajansäästäjiä oli, sitä useammat joutuivat imaistuksi mukaan tahtomattaan.

Televisiossa, radiossa ja lehdissä ylistettiin uusia aikaa säästäviä menetelmiä ja kojeita ja vempaimia, joiden ansiosta ihmiset olivat vihdoinkin vapaita viettämään "oikeaa" elämää. Ihmisten elämä kävi yhä köyhemmäksi, tylsemmäksi ja kylmemmäksi ja kiireisemmäksi.

Michael Enden kirja ilmestyi suomeksi 1977.

Tutulta tuntuu, meillekin kaupataan jatkuvalla syötöllä aina uusia aikaa säästäviä menetelmiä, kojeita ja vempaimia, joten luulisi meillä olevan runsaasti aikaa. Useimmilla kuuluu kuitenkin olevan jatkuva kiire.

Viralliset asiat on muutettu itse tietokoneella hoidettaviksi ja joudut kestämään ja sietämään temppuilevat ohjelmat, joiden kanssa tuhlautuu aikaa ja mielenrauhaa. Toisaalta voit hoitaa asiasi kotonasi milloin sinulle parhaiten sopii tarvitsematta lähteä mihinkään. Hyvä asia on esimerkiksi se, että saa hälytyksen puhelimeen, jos kotiin/mökille murtaudutaan.

Meille tyrkytetään erilaisia ”äly”-laitteita kuten älypuhelimiin jatkuvalla syötöllä yhä uusia elämää helpottavia toimintoja: niillä maksat pysäköinnin ja laskusi, ostat matka- ja konserttiliput, varaat lääkäriajan, voit olla koko ajan netissä ja somessa kiinni kuin pässi lieassa.  Helppoa. Kun menet metsään luontopolulle, tarvitset sovellutuksen, jolla saat lisää tietoa eri kohteista. Se rikastuttaa luontokokemusta ja lisää tietoa. Kätevää, eikö totta? Mitä siitä, että luontokokemuksesta tulee pätkittyä. (Ja kun se puhelin nyt kerran on kädessä, maltatko olla samalla tarkistamatta viestit sun muut?)

Äly-vehkeitä on joka lähtöön – joku ystävällinen keksi, että voit helpottaa elämääsi, kun liität  jääkaappisi verkkoon, niin se ilmoittaa mitä sinun pitää sinne hankkia. Verkkoon kytkemisessä on kuitenkin hyvin nopeasti ilmennyt vaaroja: hakkerit voivat ottaa jääkaappisi hallintaansa, samoin tietokoneistetun autosi vaikka kesken ajon, ja kiristää sillä. Näillä vempaimilla luodaan sivutuotteina uusia mahdollisuuksia konnille ja kelmeille.

Ä-vaatteet mittaavat kehosi toimintoja, sykemittari ja askelmittari pitäisi tietysti olla, jotta voit seurata kuntoasi. Autoja ohjataan tietokoneilla, innovaattorit kehittävät innoissaan ilman kuljettajaa kulkevia autoja, jopa busseja. Miksi? Soittamistakin voi opetella puhelimen sovellutuksen välityksellä. Digilataamot suoltavat aina uusia ja taas uusia vekottimia ja ohjelmia elämääsi rikastuttamaan.

Pyrkimyksenä näyttää olevan mahdollisimman monen ihmisen sitouttaminen näihin ihmevempeleisiin.

Digilataamoiden höyrypäät haluavat viedä meiltä kaiken omatoimisuuden ja omien hoksottimien käytön. Huolimatta siitä, että arkiavuttomia on ennestään ihan liikaa.

Tiedetään, että hälyttävä määrä ihmisiä ei osaa olla ilman puhelintaan, ovat koukussa sen näpyttelyyn. Miksi meitä koetetaan väen vängällä sitoa näihin vehkeisiin, tehdä meistä niiden orjia? Mitä tässä on takana? Luodaan uusia riippuvuuksia entisten lisäksi, ja yhteiskunta maksaa seuraukset ja vieroitushoidot.

Kannattaisiko miettiä millaisia nämä älylaitteiden orjuuttamat ihmiset ovat viiden, kymmenen, kahdenkymmenen vuoden päästä. Mitä tekee laiteorjuus ihmisen omatoimisuudelle, aisteille, keholle, sielulliselle ja henkiselle kehitykselle, aivoille?

Kaikki on energiaa, olemme yhteydessä ympäristömme energioihin – sitä virtaa meissä, meihin ja meistä ulos. Kehossamme on sekä sähköisiä että sähkömagneettisia energioita, kädet välittävät sähkömagneettista energiaa ja hienoenergioita. Ihmiskeho on kenttä, jossa kulkee sähkömagneettisia virtauksia.

Länsimainen tiede pystyy todistamaan mittauksin, että iholla on kehon sähkömagneettiselle säteilylle erityisen herkkiä kohtia, – juuri nämä herkät kohdat, akupisteet – johtavat helposti sähköimpulsseja. Samoin energiajärjestelmät kuten meridiaanit ja chakrat säteilevät valoa ja sähkömagneettista energiaa. Kunkin meridiaanin ja sen ravitsemien sisäelinten läpi virtaavaa energiaa pystytään arvioimaan käsiin ja jalkoihin asennetuilla elektrodeilla.

Aivoissa tapahtuu sähkökemiallisia prosesseja. Lisäksi kehoamme ympäröi energiakenttä.  Aura, biokenttä, muodostaa heikon, mutta mitattavissa olevan sähkömagneettisen kentän, joka ympäröi kaikkia eläviä järjestelmiä ja läpäisee ne.

Nyt me elämme koko ajan lisääntyvän keinotekoisen sähkömagneettisen säteilyn keskellä. Mitä nämä voimakkaat keinotekoiset säteilyt saavat aikaan meissä? Kehomme sähkömagneettiset säteilyt menevät sekaisin ympäristöstä tulevien keinotekoisten sähkömagneettisten säteilyjen takia. Se uhkaa terveyttämme.

Mitä tapahtuu ihmisille, heidän elämälleen? Ensimmäisiä näkyviä ongelmia, selkävaivoja ja päänsärkyjä on jo lapsilla. Mitä kojesidonnaisuus tekee heidän aivoilleen ja silmilleen ja näkökyvylle, paljastuu valitettavasti vasta myöhemmin.

Lapsetkin halutaan sitouttaa digielämään jo päiväkodeissa ja opettaa heille digitaitoja, vaikka elämän ensimmäiset vuodet pitäisi rauhoittaa elämän perusasioiden oppimiselle.

”Mitä suurempi joukko ajansäästäjiä oli, sitä useammat joutuivat imaistuksi mukaan tahtomattaan.”

Ä-puhelimiin ja muihin digivempaimiin laitetaan yhä uusia toimintoja, joita pitäisi ryhtyä käyttämään, jotta saisi asiansa hoidetuiksi. Sillä tavalla yritetään painostaa ja jopa pakottaa ihmisiä niiden käyttäjiksi vastoin tahtoaan. Samalla vähennetään kustannussyihin vedoten inhimillistä kanssakäymistä.

Vuosia sitten, kun lapsia alettiin istuttaa tv:n eteen, lasten kehityksestä huolestuneet sanoivat, että jokainen television edessä istuttu tunti on poissa lapsen luonnollisesta kehityksestä, vie häneltä mahdollisuuden oppia elämää tekemällä ja liikkumalla. Nyt kannetaan taas huolta lasten vähäisestä liikkumisesta, mutta silti heitä toimitetaan pelien ja tietokoneiden eteen.

Kun ihminen on sidoksissa näihin laitteisiin ja niiden virtuaalimaailmoihin ja some-juttuihin, ne rohmuavat hänen aikaansa, hänen elämäänsä. Se aika on poissa todellisesta ihmisyhteydestä ja vielä jostain tärkeämmästä inhimillisestä kehityksestä. Suuressa mittakaavassa kehitys on pelottavaa. Seurauksista ei tiedetä eikä välitetä.

Tämä on kuin jostain kirjasta, jossa ihmisiä houkutellaan luopumaan todellisesta elämästään ja tyytymään varjoelämään jossain virtuaali”todellisuudessa”, johon heidät kavalasti orjuutetaan.

Tämä todellinen maailma on täynnä pieniä ja suuria ihmeitä, iloitaan ja nautitaan niistä.

Rauhaisaa adventin aikaa ja jouluiloa

Irmeli

Blogejani voit jatkossa lukea kotisivuillani https://armiala.com

Viimeksi muutettu 14 joulu 2018
Kosketuskohtia - Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU