10.05.2017

Seitsemäs käsky: Älä varasta

Seitsemäs käsky kieltää varastamisen. Pitääpä pohtia asiaa, onko varastaminen aina väärin?

Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme anasta lähimmäisemme rahaa tai omaisuutta emmekä hanki sitä itsellemme petollisella kaupalla, vaan autamme häntä kartuttamaan ja suojelemaan omaisuuttaan ja toimeentuloaan. Näin kuuluu siis Katekismuksen teksti.

Mielestäni on periaatteessa väärin (jos nyt on taas pakko keskustella dualismin sanakääntein ja uskoa oikeaan ja väärään) varastaa, siis ainakin köyhältä. Rikkaalta voi vähän varastaakin, kun sillä on niin paljon, ja ne ovat yleensä aika pihiä porukkaa. Myös isoilta globaaleilta firmoilta voi huoletta varastaa, koska ne vie muutenkin työntekijöiltä kaiken ja nostaa niitä kaiken maailman osinkoja. Verottajaltakin voi vähän nipistää, kun hallitus kuitenkin tuhlaa sitä ihan turhiin palveluihin, kuka nyt mitään taidetta tarvitsee? 

Työnantajaltani ei varasta, paitsi jos se olisi se iso firma. Pieneltä en vie. Paitsi jos pomo on rehentelijä. Tai muuten ihan pas**pää.

Vanhemmilta en varasta, paitsi ennen perunkirjoituksia ajattelin kyllä sen äidin uuden yleiskoneen viedä, sanon sitten siskolle, että hajosi. Isällä taas on jemmassa vintillä pari saturaista, niistä ei tiedä kuin minä, joten mahtuu ne minunkin lompsaa pullottamaan. Muuten jaetaan tasan mitä jää. Sukulaisilta ei varasteta.

Näinhän se monesti menee, vai mitä?

Tässä raamatun kappaleessa on kaunis ajatus jakamisesta ja varkauden määrittämisestä, mutta sanoma ja toteutus ovat kaukana toisistaan:

"Raha ja omaisuus ovat Jumalan hyviä ja tarpeellisia lahjoja. Samalla ne ovat ihmiskunnan yleisimpiä epäjumalia. Jumalan luoma hyvyys on tarkoitettu kaikille. Rakkaus velvoittaa meitä huolehtimaan kaikkien toimeentulosta. Yhteinen vastuumme ulottuu koko ihmiskuntaan. Jos etsimme itsekkäästi omaa etuamme köyhien kustannuksella, varastamme niiltä, joiden elinehdot ovat kaikkein huonoimmat. Meidän on oltava valmiit tinkimään sekä henkilökohtaisesta että kansallisesta hyvinvoinnistamme. Emme saa varastaa rahaa tai omaisuutta emmekä hankkia niitä itsellemme petoksella. Varkautta on myös yhteisen omaisuuden anastaminen ja vahingoittaminen. Ihmisten hyväksikäyttö, vastuuttomuus työssä ja keinottelu ovat edun hankkimista toisten kustannuksella. Ympäristön turmeleminen ja luonnon tasapainon järkyttäminen on varastamista tulevilta sukupolvilta." (Hoos. 4:2–3)

Yksi pahin varkaus mitä ihminen on tehnyt, on varastaa maa. Minusta kenelläkään ei ole ollut oikeutta jakaa maata itselle tai toiselle omistettavaksi, vaan kaikki pitäisi olla yhteistä. Enkä tarkoita tällä että pitäisi olla kommunismi, vaikka kyllä kai siinäkin on omat hyvät puolensa. Mutta se peruskysymys on se, että kuka voi anastaa maan? Kuka voi antaa kenellekään oikeutta jakaa sitä? Maan pitäisi olla "vapaa" ja siitä pitäisi yhteisesti huolehtia. Ehkä näin kunnioitus Äiti maata ja sen antimia kohtaan olisi parempi. Yhteisestä hyvästä jaettaisin tasapuolisesti, eikä isot suuryritykset tai valtiot voisi varastaa yhteistä omaisuuttaa ja tehdä siitä hyödykettä.

Eikä varkaus ole mikään varkaus, jos joku varastaa nälkäänsä ja hätäänsä. Meidän muiden pitäisi hävetä, ettemme auta lähimmäistä.

Olen minäkin varastanut. Pyyhekumin ja karkkia muistan ainakin vieneeni lähikaupasta. Anteeksi. 

KJK:n 7 sitoumus menee näin:
Et ota mitään mikä ei ole sinun omaasi etkä petä, juonittele etkä aiheuta vahinkoa toiselle saadaksesi jotakin, sillä sellainen on varastamisista. Lupaan, että et varasta, kun olet löytänyt Jumalan.

 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net