Älä tapa http://www.freeimages.com/photo/war-puppets-1466488
15.06.2016

Älä tapa

Viides käsky: Älä tapa! Yllättävän vaikeaa elämän kunnioittaminen vielä monelle on. Elämä on turhan halpa.

Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme aiheuta lähimmäisellemme mitään vahinkoa tai kärsimystä, vaan autamme ja tuemme häntä kaikissa elämän tarpeissa. (Lutherin Vähä katekismus http://www.evl.fi/katekismus/10kaskya/5.html)

Raamatun opeissa on (taas kerran) se heikkous, että tappaa saa, jos se on oikeutettua (vanha testamentti). Ja kuinkahan monta miljoonaa on tapettu "Jumalan nimessä"? Nykyisin tapetaan terrorismin pelossa/ahneudesta/vihasta...loppujen lopuksi syyn ei tarvitse olla kummoinen. Tappamisen syyksi riittää se, että toinen kannattaa "väärää" jalkapallojoukkuetta tai rakastaa väärää ihmistä.

Minusta tappamista ei voi puolustella. Mutta ei se aina ole ihan yksinkertaistakaan. Mitä jos jonkun ihmisen tappaminen estää monen muun kuoleman? Entä pystyisitkö itse tappamaan? Ja miksi tappaisit? Itsepuolustus, rakkaan auttamiseksi?

Aina tappamiseen ei tarvita pistoolin laukausta. Eikö tappaminen ole myös sitä, että ei tee mitään asioiden eteen? Voitko ottaa vastuun siitä, että tapamme joka päivä monia satoja ihmisiä nälkään? Tai siihen, että he eivät saa tarvittavaa lääkettä? Ihan lähelläkin kuolee ihmisiä. Meidän välinpitämättömyyden vuoksi....yksinäisyys ja silkka ilkeys tappaa.

Tosiasia on, että jokainen meistä on siitä vastuussa. Meillä olisi valta päättää toisten kärsimys, jos olisi (hyvää) tahtoa.

Taisi mennä saarnaamiseksi.

No, mutta elämän kunnioitus ja älä tapa pitää sisällään myös luonnon ja eläinten elämän. Sitä pidetään tietysti vähäpätöisempänä kuin ihmisen tappamista. Mutta kuinka arvottaa elämää? Onko sammakko alhaisempi tai vähemmän tärkeä kuin ihminen, ja millä arvoasteikolla? Peace and Love!

Keskusteluja Jumalan kanssa kirjasarjassa viides sitoumus kuuluu näin:
Tiedät löytäneesi Jumalan kun huomaat ettet halua murhata (toisin sanoen tappaa ehdoin tahdoin ilman mitään syytä). Koska ymmärrät ettet voi lopettaa toisen ihmisen elämää missään olosuhteissa (elämä on ikuinen), et halua myöskään lopettaa yhtä yksittäistä inkarnaatiota etkä muuttaa elämänvoimaa muodosta toiseen ilman erityisen pyhää syytä. Elämää kohtaan tuntemasi uusi kunnioitus saa sinut myös kunnioittamaan kaikkia elämänmuotoja - myös kasveja, puita ja eläimiä - ja kajoamaan niihin vain silloin, kun se tapahtuu korkeimman hyvän nimessä.

 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net