18.04.2014

Aatteleppa ite!

Olen luullut olevani fiksu ja ajatteleva aikuinen, mutta totuus on toisenlainen. Monesti huomaan olevani vanhempieni tai yhteiskunnan äänitorvi, joka toistaa samaa levyä vuodesta toiseen, kyseenalaistamatta tarinaa milloinkaan. Ja sitten vielä ihmettelen kun asiat eivät mene toivomallani tavalla.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka uskonto. Minut kastettiin evl:ksi. Kysyttiinkö sitä minulta? Olisinko osannut vastata? En. Joten vanhempani päättivät heti syntymän jälkeen, mihin minä uskon. Piti uskoa isään, poikaan ja pyhään henkeen. Koulussa minulle syötettiin lisää tarinoita Jeesus-nimisestä miehestä, joka opettajan puheiden perusteella paransi kuolevia, käveli veden päällä ja lopuksi ristiinnaulittiin. Tapasinko tätä Jeesusta koskaan? Tunsinko edes ketään, joka voisi vahvistaa asian tapahtuneeksi? Ja vaikka Jeesuksen frendi olisi tullut todistamaan Jeesuksesta, olisi se ollut joka tapauksessa jonkun toisen mielipide tai näkemys asiasta. Ja asioita kyseenalaistamalla sain vastauksen, että niin raamatussa sanotaan ja se on tosi.

Haloo???? Siis ihan oikeasti. Väitetään siis että jossain kirjassa on täydellinen totuus Jumalasta ja Jeesuksesta. Ja ennen kaikkea että se on muuttumaton. Ja se on kuitenkin ihmisten kirjoittama. Saisinko päivitetyn version, kiitos!

Koska tämän jutustelun aihe ei kuitekaan ole uskonto, mennään eteenpäin. Olkoon kyse mistä tahansa asiasta, homma menee samalla tavalla. Isänmaa? On oikein kunniakasta kuolla isänmaan vuoksi, todellako? Vanhempien kunnioitus, vanhempia pitää kunnioittaa, vaikka ne hakkaisivat tai käyttäyvät huonosti? Työ, jota on tehtävä, jotta olet jonkun arvoinen....lista on loputon. Kuinka moni noista ajatuksista on oikeasti minun/sinun?

Aattelepa ite! Uskonnon olen ajatellut ite. Uskon että joskus maailman aikaan, on ollut henkilö, joka on pystynyt tekoihin, joita harvemmin nykyään näkee. On ehkä ollut Jeesus-niminen mies, joka on ristiinnaulittu ja noussut kuolleista. Uskon että se on mahdollista, kyllä. Mutta en voi uskoa, että se on ainoa totuus. Yhtä lailla "todellisia" ovat Buddha, Muhammad, Vishnu jne. Osa raamatun jutuista on ihan kelvollista, mutta osa on täyttä sontaa: nainen tehty miehen kylkiluusta, silmä silmästä, helvetti. 

On helppo kulkea massan mukana. On helppo olla samaa mieltä kuin vanhemmat, läheiset ja tuttavat. On helppoa kuulua kansakuntaan ja totella lakeja, joita joku toinen sanelee. Näin välttyy ajattelemasta. Ja samalla saa luvan kanssa urputtaa, kun mikään ei toimi kuitenkaan.

Ja ennen kaikkea, ei tarvitse ottaa vastuuta omasta itsestään ja elämästään.

(ps.joku varmaan miettii: tuo kirjoittaa omasta ajattelemisesta ja sitten kuitenkin kopio/toistaa suoraan jostain kirjasta tekstiä. Havaintosi on totta. Kaikki on jo sanottu. Mutta ennen kuin pidän jotain asiaa "omana totuutenani", tunnustelen sitä sydämessäni ja aivoissani ja senjälkeen siitä tulee/ei tule totuuteni. Siteeraukseni voisi yhtä hyvin olla raamatusta.)

Loppuun ote Kjk 1

"Ajatteleminen on vaikeaa. Se on puhdasta luomistyötä, sillä monta kertaa on pakko sanoa: "en tiedä, en kerta kaikkiaan tiedä". Siitäkin huolimatta on päätettävä ja valittava. On tehtävä umpimähkäinen päätös.

Sellainen valinta - päätös, joka ei perustu aikaisempaan henkilökohtaiseen kokemukseen - on luomistyötä. Yksilö on myös varsin syvästi tietoinen siitä, että tällaisia päätöksiä tehdessään ihminen luo oman minänsä.
Useimmat teistä eivät ole kiinnostuneet niin tärkeästä työstä. Useimmat jättäisivät sen mieluiten toisten huoleksi. Siksi useimmat teistä eivät ole luonneet itseään, vaan ovat toisten luomia tapaolentoja."

 

 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net