8 käsky: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi https://pixabay.com/fi/ristikk%C3%A4iset-sormet-peukkuja-ele-363478/
14.09.2017

8 käsky: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi

Kahdeksas käsky kehottaa meitä olemaan valehtematta ja panettelematta lähimmäistä. Olenpa siihen syyllistynyt. Toden totta, monta kertaa. Eniten taidan kuitenkin valehdella itselleni.

Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi, niinhän se 8 käsky menee. Tässä hieman uskonnollisia näkemyksiä valehtelusta:

  "Jumalan tarkoitus on, että ihmiset kunnioittavat toisiaan. Lähimmäisen rakastamiseen kuuluu myös hänen maineensa ja kunniansa suojeleminen. Niiden menetys on raskas isku, jonka vaikutus voi tuntua koko elämän ajan. Itsestämme toivomme sanottavan pelkkää hyvää. Meidän on puhuttava lähimmäisistämme samalla tavalla kuin tahdomme heidän puhuvan meistä. Jos muut kertovat lähimmäisestämme pahaa, rakkaus vaatii meitä tukemaan ja auttamaan häntä. Toisen mainetta on varjeltava sekä yksityisesti että julkisesti. Julkisuuteen kuuluu oikeuden ja totuuden vaatimus ja siihen liittyvä avoimuus. Emme kuitenkaan saa paljastaa lähimmäisen rikkomuksia ilman varmaa tietoa ja painavaa syytä. Rikkomusten arvioiminen on uskottu oikeuslaitokselle, joka toteaa syylliset ja asettaa heidät vastuuseen teoistaan. Yksityiselämässä meidän ei tule syyttää toisia eikä paljastaa heidän heikkouksiaan. Tehtävämme on rohkaista heitä vapautumaan menneestä ja etsimään uutta suuntaa elämälleen.

2. Moos. 23:1-2
Älä  levitä  perättömiä  huhuja äläkä suostu auttamaan väärintekijää todistamalla vilpillisesti hänen hyväkseen. Älä eksy joukon mukana tekemään pahaa äläkä riita-asiassa todistaessasi vääristä totuutta enemmistön mielen mukaiseksi.

Kol. 3:9-10
Älkää valehdelko toisillenne. Olettehan riisuneet yltänne vanhan minänne kaikkine tekoineen ja pukeutuneet uuteen, joka jatkuvasti uudistuu oppiakseen yhä paremmin tuntemaan Luojansa ja tullakseen hänen kaltaisekseen.

Katekismuksessa sanotaan asiasta seuraavanlaisesti: Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.

Yllä olevissa teksteissä oli paljon sellaista, mistä olin jopa samaa mieltä, wau, tätä ei ole usein tapahtunut! Mutta, mutta, maineen ja kunnian suojeleminen? Tai että taas kerran jumalan pelosta, emme puhu pahaa tai perättömiä.

Eikö se maine ja kunnia ole katoavaista? Ja jos ajatellaan että lähimmäisen mainetta ja kunniaa pitää "suojella", niin todennäköisesti joudut silloin valehtemaan jossakin tilanteessa. Maine ja kunnia on kyllä niin egojuttuja, että en lähtisi tuohon. Jos se maine ja kunnia menee, niin mitäpä väliä. Se on sitä elämää :)

Katekismuksessa taas puhutaan, että meidän pitää jumalan pelosta olla valehtelematta. En kyllä pelon (ainakaan jumalan) vuoksi ole valehtelematta tai valehtele, kyllä ne syyt on ihan jossain muualla. Eikö ihmisen sisin määrittele mitä saa tehdä ja mitä ei. Ei minua tarvitse "jumalalla pelotella", ymmärrän itsekin olla valehtelematta. Jos haluan.

En itse koekaan syyllistyväni enää nykyisin valehteluun - okey, valehtelin ;D Lapsena, nuorena ja pitkälti vielä aikuisiässä se oli yleistä. En pidä toisten asioiden juoruamisesta, panettelusta tai vääristelystä. Pyrin toimimaan rehellisesti, mutta kyllä "valkoinen valhe" vielä lipsahtaa huuliltani. Ja välillä ihan emävale. Ja valaan kokoinen.

Näin käy, jos panikoin (jotain yllättävää tapahtuu ja reagoin nopeasti, ilman että pohdin) tai kun pelkään (en halua joutua nolatuksi, taustalla on manipulointi tai koen että olen tyhmä). Yritän siis suojella itseäni. Päivä päivältä kuitenkin huomaan ja osaan välttää nämä ansat. Hyvä keino on aina henkäistä muutaman kerran syvään ennen kuin vastaa. Ja miettiä mitä vastaa.

Itselle valehtelu onkin sitten jo toisen tekstin aihe.

Keskusteluja Jumalan kanssa kirjasarjassa kahdeksas sitoumus kuuluu näin:
Et myöskään puhu totuuden vastaisesti ja siten anna väärää todistusta....tiedät löytäneesi jumalan luo kun ymmärrät nämä asiat. Minä lupaan, ettei kukaan, joka tosissaan etsii jumalaa, enää tee sellaista.

 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net