03.12.2015

Kolotukset

Onko sinua vaivannut koskaan kuivatauti, ronkkatauti tai luuvana? Hauskankuuloisia sanoja ja tautikin on ihan tuttu.

Kolotukselle oli monia erilaisia sanoja ennen vanhaan: leini-jihti, luuvalo, luuvana, luitten-kolottaja, kuivatauti, juoksijatauti, jäsentauti, ronkkatauti, reumatismi. Jokaisella taudilla oli omat tunnusmerkkinsä: leini-jihdissä palelsi, luuvalossa aristi ja punoitti, luuvanassa kolotti "luita kohti" ja luitten-kolottajassa vaiva oli luiden sisällä. Entäpä sitten kuivatauti, siinä jänteet kuivettu ja lihakset surkastu, juoksijataudissa taas kipu siirtyili eri paikkoihin, jäsentauti koetteli niveliä, ronkkataudissa kohteena oli reisinivelet ja reidet, reumatismi oli pahin, silloin oli hirveät tuskat koko ruumiissa.

Yleisesti uskottiin että kolotukset tulivat kylmästä. Rovaniemellä kolotusta parannettiin saunalla ja hauteilla, mutta hierominen oli tehokkain tapa. Hyvä yleisvoide oli seuraavanlainen, siihen laitettiin viinaa, liverpoolin suolaa (rulf.nagveric), ammoniakkia, mustaa sinappia ja "tikitaali-ruohoja". Lisäksi ennen hierontaa pitää päätä muistaa hieroa puoli vuorokautta aiemmin, ettei kivut nouse sinne.

Reumatismi se "syö luut koukkuun ja jäsenet mökyröille sekä tekee ihoon valkeita ploomuja". Siihen löytyi useita neuvoja, jotka useimmat olivat ulkoisia. Pöytyällä haudottiin hevosen sonnalla särkeviä paikkoja, kun taas Laihialla piti maata koiran kanssa, jolloin reumatismi meni koiraan. Myös koirannahka tai koiranvillasukat olivat hyviä lämmikkeitä. Nurmeksessa tehtiin varhaiskesän koivunlehdistä kääre, jota pidettiin hiostukseen asti. Pohjanmaalla kerättiin isoon astiaan muurahaispesää, suopursua, männyn hakoja ja hevosenluita. Nämä ainekset kiehautettiin ja sairaan piti mennä seokseen istumaan. Viikon ajan, joka päivä, niin kuumassa kuin kärsii, niin tauti lähtee. Olisiko seuraavassa parannusmenetelmässä jotain kiinalaista? Koivun pahkulaa poltetaan ihoa vasten kunnes siihen tulee reikä. Parkin palaseen pannan pystyyn tupakan tapainen ymmyrkyinen taulakappale, joka sytytetään ja siitä puhalletaan ihoa vasten. Parkki pannaan kipeän kohdan päälle. Mitä kauemmin iho on rikki, sitä parempi, reumatismi näet lähti reiän kautta pois.

Kihdissä jäseniä pakottaa ja niveliin tulee pahkoja. Silloin auttaa, kun saunassa pikiöljyyn lisää suolaa ja sillä hieroo. Anjalassa tehtiin seuraavanlainen haude: muurahaispesää ja koivunlehtiä pataan ja niiden päälle kiehuva vesi. Avuksi otettiin myös suoniruohoja, suopursua, humalaa, katajanmarjaa, kuusen-, ja männynneulasia, niin avot, kylläpä tuli hyvä seos.

Iskiakseen auttoi seuraava Savonlinnasta lähtöisin oleva neuvo: Jalkaa hierotaan voimakkaasti aina varpaista lanteiden ja selän yhtymäkohtaan asti. Hermoa painavat lihakset otetaan molempien kämmenien väliin hierottavaksi ja samalla puristetaan lujasti hermoa. Jalkoja myös "rumpattiin" vetämällä ja työntämällä, niin että jaloista tulee samanpituiset. Kylpy ei ollut myöskään pahitteeksi, veteen lipeää ja kaksi ruokalusikallista täprättiä. Sisäisesti kuumaa viinimarjamehua ja liikuntaa paljon, kunhan se on hyödyllistä.

Lähteet:
Hako Matti (toim.) Kansanomainen lääkintätietous
Tuovinen Jane, Tietäjistä kuppareihin
Hernesniemi Antti, Jäsenet paikalleen, paha veri pois

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net