Kansanparannuksesta ennen vanhaan: Vaihdokkaat https://pixabay.com/fi/velho-nainen-katu-fasnet-641232/
25.01.2018

Kansanparannuksesta ennen vanhaan: Vaihdokkaat

Ennen vanhaan oli pelko siitä, että lapsesta tuli vaihdokas, jos se jätettiin yksin ennen ristiäisiä. Lapsen kun saattoi vaihtaa piru, menninkäinen, peikko tai jokin muu otus "huonompaan" versioon.

Entisaikaan uskottiin siis, että jokin pahantahtoinen otus, kävi kastamattoman lapsen vaihtamassa toiseen. Siksi lapsi piti joutuin kastaa. Vaihdokkaalla saattoi olla jotakin seuraavista tunnusmerkeistä: suuri pää, riisitauti, "sillä oli silmän päällä kulmallisella pollikka ja nenän päällä oli toinen. Se ei saanut silmää auki, eikä syönyt muuta kuin maitoa. Käsillään se haari kuin lentoon lähtevä", laiha, "suuripäinen ja pieniruumiinen olento, joka pasko pitkin seiniä", ilkeän näköinen mötky, heikot sääret, itkuinen tai ruma.

Kaikenmoisia sitä tapahtuikin...Enontekiöllä oli muinoin vaihdokas, jonka maahiset olivat vaihtaneet ja antaneet tilalle oman lapsensa. Vaihdokkaasta tuli sitten "Se oli kuin vanha äijä jo pienenä, ei ymmärtänyt puhetta eikä osannut puhua. Järveen se vain halusi ja viimein sinne meni ja hukkui". Myös Kempeessä tavattiin vaihdokas: "sillä oli pitkä pää, punainen tukka kuin sian harja, kädessä sormet sivulla, jalat lyhkäset töpykät, kipenen jalkoja perseessä, kaksi pitkää hammasta ja söi vain puruja. Noituakin osasi, jos ei saanut ruokaa, kuoli 24-vuotiaana".

Lähde:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net