Synnytys http://www.freeimages.com/photo/pregnant-1412306
01.06.2017

Synnytys

Alla oleva ei ole sopivaa luettavaa raskaana oleville, niin hurjalta kuullosti synnytys ennen muinoin.

Synnytystuskat kun käynnitystyivät, niin vaimon piti kiiruusti mennä piiloon, ettei kukaan tiedä asiasta. Tiedettiin näet, että mitä useampi synnytyksestä tietää, sitä kovemmat tuskat äidille tulevat, sen tähden tuleva äiti meni läävään, saunaan, lehmän hinkaloon tai metsään - mieluusti yksin,  myöhemmin lapsenpäästäjä tuli mukaan kuvioihin. Taivalkoskella tiedettiin kertoa, että muutamat synnyttävät polvillaan, toiset selällään, jotkut riippuivat orressa käsillään, toiset miehen kaulassa.

Kun synnytys ei joutunut aikataulun mukaan, sitä vauhditettiin mm. syömällä ruutia, juomalla viinaa tai puuöljyä, kylvettämällä tai laittamalla äiti tynnyrin päälle selälleen ja pyörittämällä siinä edestakaisin. Jos ei millään tahtonut tulla ulos, sidottiin rinnan yläpuolelle nuora, joka painaa lasta alaspäin tai työnnettiin emättimeen puuöljyä. Oikein vaikeassa tapauksessa piti turvautua taikurin apuun, hänen piti "kirves käsivarrella ja partaveitsi hampaissa kiertää sauna kahdesti myötäpäivään ja kerran vastapäivään. Sen jälkeen kirveellä kierretään vaimon vatsa samoin tavoin (2xmyötä, 1xvasta). Tämän jälkeen partaveitsi asetettiin oven päälle ja kirves oven alle." Tiedettiin myös että ellei synnytys käynnisty kahden tunnin kuluttua tuosta taiasta, synnyttäjä kuolee.

Tiedettiin myös että mikäli lapsi syntyy "väärinpäin", siitä tulee kateellinen ja kateellisillahan on paha silmä. Kuolleena syntyneellä lapsella oli väärä "henki", mikäli on seiskarilaisia uskominen.

Jälkeiset viedään marjavarpujen alle tai toisen neuvon mukaan navetan lattian alle (ettei eläimet käy niitä syömässä).

Lähteet:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net