Kansanparannuksesta ennen vanhaan: Silmätaudit https://pixabay.com/fi/silm%C3%A4-sairas-sininen-punainen-kipu-743409/
22.02.2018

Kansanparannuksesta ennen vanhaan: Silmätaudit

Ennen muinoin oli mm. seuraavia silmätauteja: silmäpasko, vuoro ja silmäsätkä. En edes yritä arvailla, mitä nämä taudit ovat olleet, mutta parannuskeinot on vähintäänkin mielenkiintoisia. Vai mitä olet mieltä, hoitaisitko silmääsi omalla virtsallasi?

Lähdetään liikkeelle silmäpaskosta (eli trakooma), sen saattoi saada jos joku silmäpaskosta kärsivä katsoi sinua. Ja tämä parani kun omalla virtsalla voiteli silmää, vielä parempi lääkeestä tuli, jos virtsan annettiin muhia muutaman päivän lämpimässä, jolloin se happanee. Muita parannuskikkoja olivat: silmähaude kihokista, kastepisaralla voitelu, kananmunanvalkuaishaude tai paranipa tuo tauti silläkin, kun toinen sylkäisi silmille ja sanoi: "Kuis kehtaat niin rivoil silmil katellakka". Tautia vasten pystyi suojautumaan keväällä, kun ennen käen kukkumista syleksi kusiaispesään ja antoi kusiaisten kusta silmille.

Vuoro oli ilmeisesti hieman samantyylinen tauti kuin silmäpasko, mutta sen hoitotapa oli aina samantyylinen: viina silmään, mielellään vielä niin, että sairas tulee yllätetyksi.

Silmäsätkä oli polte silmässä, joka joskus puhkaisi silmän. Nytpä päästäänkin mielenkiintoiseen parannustapaan: juvalaiset olivat sitä mieltä, että tauti paranee, jos "silmiä hivellään miehen siitinelimellä".

Verestäviä silmiä hoidettiin kataja- ja sammalhauteella tai rintamaidolla.

Rikan sai pois seuraavalla tavalla: "Tulitikku pannaan silmän päälle, otetaan ripsistä kinni ja luomi pyöräytetään nurin. Siten otetaan kielellä nuolemalla silmän sisänurkasta ulospäin ulkonurkkaan päin ja rikka tulee mukana ulos. Taikka nuollaan ulkonurkasta sisänurkkaan päin." Näin Oulussa muinoin.

Näärännäpyn syntymisestä monet olivat samaa mieltä: se tuli jos salaa kurkki, varsinkin jos katseli toisen ihmisen sukuelimiä tai kuhertelua. Sai niitä näppyjä kuitenkin myös esimerkiksi sen tähden, että kulki aidanraosta (siksi piti aina kiivetä aidan yli.) Yleisin tapa poistaa näärännäppy oli pyyhkäistä kissan, koiran tai lehmän hannällä kolme kertaa.

Sokeuden osasyyllisiä olivat pääskyset, sillä jos rikkoi niiden pesän, tuli sokeaksi. Sokeaksi tuli myös jos hieroi silmiä sen jälkeen, kun oli pidellyt pääskynpoikasia. Sokeutta aiheuttivat myös kuukunanmunan pöly sekä se, että saanut ikinä voita.

Lähde:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net