Raskaus http://www.freeimages.com/photo/pregnant-1412306
04.05.2017

Raskaus

Äidin vatsan muodosta saattoi päätellä paljon tulevan lapsen sukupuolesta, olihan yleisessä tiedossa, että "poika asuu ylempänä, tyttö alempana".

Ennen muinoin tulevan lapsen sukupuolta arvuuteltiin keinolla jos toisellakin, vanhan tiedon mukaan poika oli kovempi keikkumaan ja äidin kasvoille tulee enemmän ruskeita läiskiä (maksaläiskät), poikalapsi myös pitää liikettä enemmän oikealla puolella.

Tiedettiin myös että jos raskaana oleva vaimo säikähtää, niin keskenmeno voi tulla tai lapsista tulee vaivaisia tai kuuromykkiä. Kuuromykkiä syntyi myös, mikäli äiti on raskaana ollessaan kovin umpimielinen.

Käärmeistä tiedettiin se, että jos tuleva äiti astuu käärmeen päälle, tulee siihen jalkaan lapselle syntymämerkki. Mies ei myöskään saa naisen ollessa raskaana "näpätä" tai hakata, muuten lapselta löytyy luomi siitä kohtaan, mitä on hakattu.

Kannatti myös katsoa missä kulki, sillä aisojen yli jos rouva hyppi, lapsista tuli vääräjalkaisia. Räkänokkia lapsista taas tuli, jos erehtyi syömään luun ydinrasvaa.

"Puhdas" piti myös olla, Suistamolla oli seuraavanlainen tieto: Äidin pitää olla miehen suhteen puhtaana, sen jälkeen kun tietää lapsen olevan tulossa, että lapsella ei henki kävisi haisemaan. Enkeli käy kolme kertaa henkeä panemassa: jollei äiti millään kerralla ole puhdas miehestä, niin enkelin on pantava sontahangolla henki ja lapsen henki haisee. Muten kädellä panee enkeli hengen. Äidin puhtaus raskauden aikana vaikuttaa, että lapset tulevat puhdastapaisiksi.

Keskenmenoa yrittäville oli tarjolla ennen muinoin seuraavia neuvoja: kolmannessa kuussa otettiin kolme sinimarjaa (en tiedä mitä ovat?) tai toranjyvää. Keskeyttämiseen kelpasi myös elohopea tai jostakin korkealta paikalta hyppääminen (?), myös kylmän veden ruiskuttaminen kohtuun auttoi menemään kesken. Melkoisia tapoja, kiitos nykyisen lääketieteen, menetelmät ovat nykyisin helpompia.

Lähteet:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net