Lastenhoitoon hyviä vinkkejä II https://pixabay.com/fi/vauvoille-vauva-lapsi-itke%C3%A4-161342/
23.11.2017

Lastenhoitoon hyviä vinkkejä II

Koliikki selitettiin ennen muinoin "yöitkettäjällä", joka oli jonkinlainen pahantahtoinen henki tai sitten lasta oli katsottu pahalla silmällä.

Mutta poishan tuollainen yöitkettäjä, pelottaja, huuattaja, paholainen tai niekko saatiin varsin mielenkiintoisilla tavoilla. Tässä muutama esimerkki: Äidin pitää kapaloida halko kehtoon ja lähteä itse veden yli kylään lapsen kanssa. Kun yöitkettäjä tulee taloon, se alkaa kynsimään ja kouristelemaan halkoa. Mutta kun halko on hiljaa, aikansa raavittuaan yöitkettäjä kyllästyy, eikä enää samaan taloon tule. Yöitkettäjä saatiin pois myös laitamalla lapsen kaulaan lanka, jota oli vedetty yhdeksän kertaa elävän hiiren silmien läpi (naula langan päässä.) Tiedettiin myös kertoa, että itkettäjinä oli isän vanhat morsiot, joiden tulo estettiin sillä, että laitetaan isän vanhat housut lapsen pään alle. Lasta myös paranneettin yöitkemisestä sillä, että lapsi pannaan käsikivien päälle ja pyöritettään kiveä. Jos epäiltiin, että vieras oli pahalla silmällä lasta katsonut, piti ottaa vettä suuhun, laskea vesi ovenrivan läpi käteen ja tällä vedellä pestä lapsen silmät. Toinen apu tuli siitä, kun kylvettäessä otettiin lasta jaloista kiinni ja kieputettiin kiukaan päällä ja piittahirmun katseen alatse.

Jos lapsi pissi sänkyyn, johtui se yleensä siitä, että äiti oli raskausaikana pissannut paljon tai siitä, että lapsi oli säikähtänyt tai häntä oli lyöty esim. märällä vaattella tai sukilla. Ja konstithan oli monet, miten pissaus loppui: torstaiaamuna kun ripsii lasta kuumalla uuniluudalla tai kieritetään luutaa sianpahnoissa (ja paskassa) ja vuoroin lyödään sikaa ja vuoroin lasta ja kysytään samalla: vieläkö pissit allesi?. Myöskin pissan juottaminen lapselle auttoi, mikäli sääksmäkeläisiä on uskominen. Vaan oli hurjia neuvoja muitakin, lapselle syötettiin mm. luteita leivän joukossa, "hiirensyömät" leivät, elävän hiiren häntä paloiteltuna tai koko hiiri pieneksi pilkottuina tuoreen leivän sisällä.

Lähde:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net