Lastenhoitoon hyviä vinkkejä! http://www.freeimages.com/photo/happy-1430621
30.10.2017

Lastenhoitoon hyviä vinkkejä!

Vastasyntyneen pienokaisen hoito on ollut aikamoisen roisia ennen vanhaan. Pesemisessä, pitämisessä ja ruokinnassa oli omat ohjeensa niin muinoin kuin nykyään. Lapsen ensimmäiset ikävuodet.

Kaikkihan tietävät, että lasten päätä ei saanut harjata, ennen kuin "päänavoin" meni kiinni, sillä se vaikutti puhumisen oppimiseen. Harjaus myös edesauttoi lapsen huonomuistisuutta. Kynnet olivat niin ikään oma lukunsa, Ylihärmässä oltiiin sitä mieltä, että äidin piti vauvan kynnet pureskella, silloin kynsistä tulee kovemmat.

Väärät sääret lapselle tuli, jos häntä seisotettiin pienenä, mikäli alavuuslaisia on uskominen. Hieronta sivuista taas auttoi, mikäli lapsi ei lähtenyt kävelemään, myös ramparuohon nauttiminen yrttiteenä auttoi lasta kävelyn saloihin. Kierot silmät lapsi sai, jos hänelle puhuttiin pään yli. Mykäksi lapsi taas jäi, mikäli hänelle näytettiin omaa kuvaa peilistä ennen puhumaan oppimista. Virsikirja vuoteessa antaa lapselle rauhallisen unen.

Lapsi sai "sampaat", kun suu tulee valkean kuohnan peittämäksi (toim.huom sammastauti). Tähän tautiin löytyi monia vinkkejä: lapsen huulia siveltiin sammakon suulla, annettiin maitoa, joka on lypsetty karhun kurkkutorven läpi, simpukankotilosta juotettiin maitoa, suuhun laitettiin sammakko tai sitten kanan tai kukon heltasta (riippuen oliko poika vai tyttö) otettiin verta ja annetaan sitä lapselle.

Jos lapsi oli kovin itkeväinen, neuvottiin Tyrväällä laittamaan rautanauloja kehdon olkiin. Virroilla lapsi tyynnyteltiin kävelemällä kehdon yli hajasäärin useaan kertaan. Lapsi myös rauhoittui, mikäli hänen kylvetettiin kolmen isännän maalta otetuilla varvuilla tai sitten lapsi laitettiin puukirnuun seisomaan.

Lähde:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net