Lastenhoito http://www.freeimages.com/photo/pregnant-1412306
31.08.2017

Lastenhoito

Vastasyntyneen pienokaisen hoito on ollut aikamoisen roisia ennen vanhaan. Pesemisessä, pitämisessä ja ruokinnassa oli omat ohjeensa niin muinoin kuin nykyään. Jokainen voi valita mieleisensä. 

Jos synnytys oli pitkittynyt ja lapsen pää hieman kummallisen mallinen, löytyi siihen keinoja: "jolla on kauan synnytys kestänyt, niin aina silloin kokoavat käsin lapsen pään ja laittavat silkkihuivin pään ympärille". Paimiossa otettiin leuan alta ja otsasta kiinni ja painettiin sen kummempia miettimättä lapsen pää "suoraksi".

Lapsen ensimmäinen pesu oli erittäin tärkeä tapahtuma, lapsi piti mielellään pestä lähdevedessä, jotta lapsesta tulisi puhdasverinen. Laittamalla pesuveteen hopearaha, lapsesta taas tuli kauniskasvoinen ja kirkassilmäinen. Pesuvettä ei saanut heittää vastatuuleen, ettei lapselle tule näppylöitä.

Jos lapsi kovin huutaa, annetaan lapselle sokeri- tai viinirätti imettäväksi. Sokerituppo valmistettiin niin, että joku "kylän ämmistä" imeskelee sokeria, sylkee sen rättiin ja käärii kiinni. Vauvan sokeritutti on valmis.

Imetys

Ihan ensimmäinen rintamaito piti lypsää pois, se teki lapsen levottomaksi. Vasemmasta rinnasta ei puolestaan auttanut vastasyntyneelle antaa ensimmäiseksi maitoa, sillä lapsesta tulee silloin vasenkätinen.  Aunuksella antoivat lapselle ensimmäiseksi jauhovettä, syytä en tiedä, mutta eipä Alastarossakaan vauvat syöneet heti rintamaitoa, vaan saivat sitä vasta toisena päivänä synnytyksen jälkeen. Tiedettiin myös, että jos imettää vihaisena, lapsesta tulee pahanluontoinen.

Imettäminen kesti keskimäärin 1-2 vuotta. Paavolassa oltiin sitä mieltä, että lapsi oppii puhumaan sitä nopeammin, mitä aiemmin imetys lopetettiin. Vierotus tissistä tapahtui laittamalla rintaan tervaa ja nokea, niin ei lapsi tykkää siitä enää. Jos äiti oli reissussa, niin lapselle keitettiin maitoa ja annettiin sitä, lisäksi liha- tai kalapala käteen, jota sitten sai imeskellä. Yleisesti ruokaa alettiin antamaan puolen vuoden vanhana, jolloin äiti itse pureskeli ensin ruoan ja pisti sitten lapsen suuhun.

Lähde:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net