Kauneuskikkoja http://www.freeimages.com/photo/freckles-1546666
30.11.2016

Kauneuskikkoja

Vaarattomiin mutta näkyviin pikkuvaivoihin oli jos jonkinmoista roppia ja neuvoa jakaa entisaikaan, vai mitä sanotte siitä, että finni tietää lihomista ja teerenpilkut tulevat jos hajotti pääskyn pesän.

Finnit sai naamasta pois saunomalla. Pitää vain istua löylyihin ja vihtoa kasvot kuivalla vihdalla. Sen jälkeen piti vihtoa selkä, sillä finnit siirtyivät vihdan välityksellä selkään.

Tukanlähtö oli kinkkisempi tapaus, mutta hylkeenrasva, yökaste, liha ja sipulimehu toimivat kyllä. Valitse vapaasti ja voitele pääsi. Ja jos et tiennyt miksi hiukset lähtevät, niin Ruijassa tietävät, että hiusmato tekee töitään.

Kynsitikut tulivat, jos leikkasi kynsiä pyhänä, mutta pois ne sai, jos otti messinkinaulalla korvavaikkua kipeään kohtaan.

Yleisesti ottaen ennen muinoin kukaan ei halunnut ottaa aurinkoa, vaan ihon vaaleus yritettiin säilyttää keinolla millä hyvänsä. Niinpä rusketusta, samoin kuin teerenpilkkuja yritettiin ”pestä” pois kasvoista. Kasvojen peseminen koivun mahlalla, sammakon kudulla ja piimällä auttoi myös pitämään ihon vaaleana. Muurahaishappo oli sopiva eliksiiri, sitä sai kun sylki muurahaispesään ja muurahaiset ruiskuttivat happoa.

Huunpuremaksi sanotaan mustelmaa, joka ilmestyy ilman aiheuttajaa. Ja se on paha, sillä se ennusti sukulaisen kuolemaa, jos huunpurema oli oikealla, kuoli miespuolinen sukulainen, jos purema oli vasemmalla, kuoli naispuolinen.

Kauneudenhoitoon tuli Heinävedeltä tällainen niksi: Täytä vaskikattila lähdevedellä, tipauta joukkoon tippa elohopeaa ja pese kasvot. Pesuvesi pitää heittää talon pohjoispuolelle. Toim. huom. Älä käytä tätä kikkaa kotona!

Lähteet:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous
Tuovinen, Jane: Tietäjistä kuppareihin
Hernesniemi, Antti: Jäsenet paikalleen, paha veri pois

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net