12.05.2016

Hermo- ja mielitaudit

Hulluudelle, erilaisille peloille ja kaatumataudille (joka siis ennen luokiteltiin mielisairaudeksi) löytyi ennen muinoin mielenkiintoisia parannusmenetelmiä, sairaille juotettiin esimerkiksi sammakon verta tai pääkallosta viinaa.

Epilepsia

Kaatumatautia eli epilepsiaa sairastava ihminen kohtasi ennen muinoin monia ennakkoluuloja. Epilepsialla oli monia nimityksiä kuten kaatuvatautinen, lankeavatautinen, kopristustautinen, pahansärettävä, viskottavatautinen, kaatuvainen, heittotautinen, pyörrytystautinen ja pahatautinen. Hänen epäiltiin mm. kuolevan hetkeksi tai sitten itse piru oli vallannut ruumiin. Nilsiässä epäiltiin haltioiden yrittävän viedä sairasta mukanaan. Parannusmenetelmiä oli monia, Kiteellä sairas laitettiin arkkuun, josta oli päätylauta poistettu. Arkku laskettiin neljän kyynärän syvyyteen ja heitellään mullat päälle. Arkusta oli sitä ennen kaivettu ulostuloaukko, josta sairas pääsee ryömimään ulos. Arvelivat että paholainen luopuu tässä hötäkässä ihmisestä ja tämä paranee. Kuhmolla sairaus parani heittämällä musta vaate päälle ja Kangasniemellä piti juottaa viinaa ruumiin pääkallosta. Oulussa kohtauksen sattuessa piti avata kourat auki, niin kohtaus loppuu lyhyeen. Toivakassa tiedettiin että koko poppoo pelastuu taudista, kun sukulainen haudataan arkkuun suulleen. Alavuudella tiedettiin, että jos kaatuvatautinen kuoli veteen, tauti hävisi koko suvusta.

Pelkotauti

Pelkotautina pidettiin arkuutta ja "yleistä" pelkoa. Eniten ihmiset pelkäsivät muinoin kuolleita. Silloinhan kuolema ja ruumiit olivat hyvin yleisiä näkyjä toisin kuin nykyisin. No, kuolleiden pelko hävisi mm. kun koetti kylmää ruumista, vasemmalla kädellä puristi kuolleen oikeaa kättä tai veti kuollutta jaloista kolme kertaa...

Näkijät

Ihmiset saattoivat alkaa näkee kuolleita tai haamuja. "Kyky" saattoi alkaa kovasta säikähdyksestä tai jos oli pessyt kasvonsa ruumiinpesuvedellä. Eräs mies oli nähnyt haamuja siitä asti, kun oli kompastua hautakumpuun ja kironnut. "Kirkonväki" eli haamut olivat häikäilemättömiä, jopa ilkeitä. Niillä saattoi puuttua pää tai muita ruumiinosia. Sanottiin myös, että mitä rumempi kuolija, sitä rumempi haamu.

Mielenvikaisuus, hulluus

Voi kuvitella sitä kiusaamisen määrää, joka kohtasi mielenterveyspotilasta. Toisaalta mitä kaikkea tämän nimikkeen alle menikään...varmaa on, että kaikki eivät olleet "hulluja". Haukkumanimiä oli runsaasti; löylynlyömä, päänvikanen, näkin käsistä päässyt, reestä jäänyt, rattailta pudonnut ja höperö. Hulluus oli pahimmillaan keväällä ojien sulaessa ja syksyllä, kun maa on kahdella karvalla. Hulluudesta selvittiin seuraavin menetelmin; hulluja lyötiin elävällä käärmeellä selkään tai hänelle syötettiin leipää, johon oli sekoitettu kalannahkaa, juhannuksenkukan juurta ja jäniksen hännänpäänkarvoja. Sairaus parani myös pukemalla sairaalle kuolleen paita. Aika hurjalta kuullostaa tämä terveeksi tekevä neuvo: pajan ahjoon tehdään nuotio ja parhaan roihun aika heitetään hullu siihen. Kun (jos) se siitä nousee, on terve. Musta raamattu oli myös yksi syy, miksi ihminen menetti järkensä: "Jos tavallinen ihminen lukee mustaa raamattua, niin ei sitä järki kestä, vaan tulee hulluksi."

Lähteet:
Hako Matti (toim.) Kansanomainen lääkintätietous
Tuovinen Jane, Tietäjistä kuppareihin
Hernesniemi Antti, Jäsenet paikalleen, paha veri pois

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net