Ihovaivat https://pixabay.com/fi/kuu-y%C3%B6-taivas-t%C3%A4htitiede-maisema-1650791/
12.10.2016

Ihovaivat

Ennen muinoin syyliä parannettiin mm. kuun ja villalangan avulla. Paiseita (märkiviä tulehduksia) puolestaan nimitettiin sanoilla: putkenpolttama, umpukulju ja muhka.

Syyliä sai käsiinsä, jos keväällä työnsi kätensä sammakon kutuun tai jos pesi tiskasi kananmuna keitinvedellä astioita. Lienee niitä tullut muutenkin....Syylät saivat kyytiä monella eri tavalla: suolalla, ukkossadevedellä, lihalla ja hevosen jouhilla. Myös kuu antoi oman taikansa, sillä Jämsässä piti täysikuun aikaan mennä ulos, ottaa rikkoja (rikkokasvi) kolmesta paikasta, hieroa niillä syylää, heittää rikat samoihin paikkoihin ja sanoa kuulle: "Syö kuu syylä, älä syylän kantajata." Tämän jälkeen piti juosta sisälle taakseen katsomatta. Sortavalassa riitti kun uudelle kuulle näyttää syylän ja lausuu äskeisen lauseen. Suolasta oli myös apua, piti heittää suolaa uuniin ja juosta kiireesti kolmen kynnyksen yli. Kauhajoella puolestaan suolalla hinkattiin syylää niin kauan, että veri valui. Tämän jälkeen suola piti heittää kuumaan uuniin ja juosta pihalle. Villalanka oli myös suosittu apu: villalankaa kierretään syylän ympärille ja tehdään siihen samalla yhdeksän solmua, jonka jälkeen lanka viedään lantatunkioon. Syylät hävisivät myös jos pesi kätensä kiven tai kallion kolossa, johon oli yön aikana satanut vettä. Sadevesi toimi myös, jos se oli otettu hautausmaan veräjästä. Tuore liha kelpasi myös: "Syylät paranevat jos vasta tapetusta vasikasta ottaa liikkuvaa lihaa."

Paiseet eli ajokset eli putkenpolttamat tulee pahasta verestä ja lähtevät pois kuppaamalla, joillekin paiseita syntyi myös lihoamisen tai hikoilun vuoksi, mikäli on ylitorniolaisia uskomista. Syömisensä kanssa piti myös olla tarkkana, ettei paiseita syntynyt: laskiaisena ei saanut syödä perunoita eikä jouluna keittää potaattia. Kekrinä ei niin ikään saa laittaa lihakeittoon perunoita eikä tapaninpäivänä paistettuja perunoita. Eli peruna oli näemmä pahasta tiettynä päivänä. Maamunalla lyöminen myös sai aikaan paiseen. Ajokset hävisivät mm. sian ihralla, saunan uuninkivillä painelemalla ja kun ruumiinpesijä painaa sormellaan ajosta.

Kirjasta löytyi myös seuraavanlaisia ihosairauksia, valitettavasti emme tiedä, mitä ovat nykykielellä:

Koi. Sitä kuvaillaan näin: "kun alkoi polttaa jotain kohtaa ihonpinnan alla, oli se koinpolttama."
Raani. Teki ajettuman sorminiveleen ja vei luun niveltä myöten menneessään.
Hyle. Käsi tai jalka kipeytyi, turposi, punoitti ja oli sininen ja vuoti visvaa ja mätää.
Vaarnehdos. Oikein suuri paise.
Ruusu. Iho punoittaa, turpoaa ja pakottaa. Lähtöisin "viallisesta" verestä.

Lähteet:
Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous
Tuovinen, Jane: Tietäjistä kuppareihin
Hernesniemi, Antti: Jäsenet paikalleen, paha veri pois

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net