01.05.2019

Virkeyttä ja keveyttä paastosta – Frantsilan Virpi Raipala-Cormierin vinkkejä

Kevät nostaa joka vuosi lehtien sivuille vanhat tutut otsikot – miten päästä rantakuntoon ja karistaa muutamat ylimääräiset kilot. Dieettivinkkien seassa on juttuja paastosta, jolla on uskonnolliset juuret, mutta nykyisin se on keino tavoitella terveempää kehoa ja virkeämpää oloa.

Paastoaminen on tuhansia vuosia vanha hoitokeino, jolla pyritään saamaan kehosta haitalliset kuona-aineet liikkeelle sekä samalla kieltäymyksen kautta henkistä lujuutta. Ravintoasiantuntijat suhtautuvat paaston hyötyihin jossain määrin epäileväisesti ja varoittavat esimerkiksi syömishäiriöiden vaarasta.

Paasto on keholle sen verran raskasta, että siihen ryhtyvän on oltava terve ja tiedettävä, miten paastota turvallisesti. Toisaalta monet asiantuntijat myöntävät paastosta olevan hyötyä erityisesti niille, joiden kehossa on ylimääräistä rasvaa. Sen vähentyessä kolesteroliarvot paranevat. Selkein hyöty nähdään kuitenkin psyykkisenä.

Yleisesti paastolla tarkoitetaan täyttä syömättömyyttä, johon laskeudutaan vähitellen ruokavaliota keventämällä. Suoliston puhdistumista voidaan tukea päivittäisillä suolihuuhteluilla, kevyellä liikunnalla ja saunomisella. Nykyisin on tarjolla myös laaja valikoima erilaisia luontaistuotteita tukemaan puhdistumista. On detox-tippoja, paastoteetä, viherjauheita, hoitoöljyjä, hiivanhäätötabletteja ja niin edelleen.

Paastoa Frantsilan tavoin

Yksi paaston asiantuntijoista on yrttitila Frantsilan Virpi Raipala-Cormier, joka on vuosikymmenten aikana paastonnut lukemattomia kertoja, vaikka nykyisin kertoo paastoavansa vähemmän. Hän sanoo paastojen ja puhdistuskuurien olevan monelle elämän huippuhetkiä, jolloin on oman onnensa seppä.

Virpi Raipala-Cormier on omien kokemustensa pohjalta koonnut kattavan ohjeistuksen sekä paastoon että ilman paastoa tehtävään puhdistuskuuriin. Mikäli sairastat jotain pitkäaikaista sairautta, hän kehottaa kuitenkin neuvottelemaan paastosta lääkärin kanssa.

Muutoinkin paastoon on syytä valmistautua huolella etukäteen. Ensin muutetaan ruokavalio normaalia kevyemmäksi, siirrytään kokonaan kasvisruokavalioon ja lisätään kuituja ja vihreitä vihanneksia sekä nautitaan runsaasti vettä. Kahvi jätetään pois, ja virkeyttä ja kehon uudistumista tuetaan ulkoilemalla. Viikon valmistautumisen jälkeen voi siirtyä täyteen nestepaastoon, jolloin juodaan vettä, yrttiteetä sekä vihannes- ja marjamehuja. Paaston aikana voi joogata ja ulkoilla rauhallisesti, ja ihanteellista olisi pystyä viettämään aikaa rauhallisessa ja myönteisessä ilmapiirissä.

Virpin mukaan yhden viikon mittainen paasto on tehokas puhdistamaan suoliston, ja paastosta palaamiseen hän kehoittaa käyttämään enemmän aikaa kuin itse paastoon. Kiinteään ruokaan siirrytään vähitellen, omaa kehoa kuulostellen. Tavoitteena on säilyttää paaston jälkeenkin aiempaa terveellisemmät ruokailutottumukset ja tukea kehon puhdistumista yrttivalmistein.

Puhdistuskuuri paaston sijaan?

Ilman paastoa tehtävien puhdistuskuurien pituudeksi Virpi suosittelee muutamasta viikosta jopa pariin kuukauteen. Mikäli tavoitteena on esimerkiksi hiivan häätäminen elimistöstä, on hänen mukaansa 2-3 kuukautta hyvä puhdistusaika, mutta noin kolmen viikon välein on hyvä pitää muutaman päivän tauko yrttituotteiden käytöstä. Jos elimistö reagoi paastoon tai puhdistuskuuriin voimakkaasti esimerkiksi nivelkivuilla, voimakkaalla päänsäryllä tai ihottumalla, on taukoa syytä pitää muutoinkin.

Virpi Raipala-Cormier muistuttaa, että kehon puhdistamisen aikanakin on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta. Kehon on saatava kaikki rakennusaineet ja myös proteiinia esimerkiksi linsseistä ja tofusta, jottei kuuri tee kehosta voimatonta. Myös maitohappobakteerit voivat olla hyvä lisä suoliston toimintaa tukemaan, erityisesti hiivasta kärsivälle.

elinvoimaa mehuista flex

Kokeile varoen

Erityisesti ensimmäisten kertaa paastoavien kannattaa perehtyä tarkoin paastoon valmistautumiseen ja kehosta huolehtimiseen paaston aikana. Internet on nykyisin pullollaan erilaisia paasto-ohjeita, joista kukin voi pyrkiä löytämään itselleen sopivimmat. Jokaisen keho on yksilöllinen ja reagoi eri tavoin, joten vaikka paaston tavoite on myös itsekuri, on terve järki pidettävä aina mukana.

(teksti julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2014, päivitetty 1.5.2019)

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net