Viisi syytä, miksi naisten tulisi harjoittaa lihaskuntoaan pixabay.com
26.11.2018

Viisi syytä, miksi naisten tulisi harjoittaa lihaskuntoaan

Voimaharjoittelu ei ole vain bodareiden juttu. UKK:n liikuntasuositusten mukaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa olisi harrastettava vähintään kaksi kertaa viikossa. Jos haluamme säilyä toimintakykyisinä pitkälle vanhuuteen, meidän on annettava lihaksillemme töitä.

Yksi parhaista tavoista ylläpitää lihaskuntoa on tehdä voimaharjoituksia. Voimaharjoituksissa lihakset supistuvat ulkoista vastusta vastaan. Voimaharjoittelussa lihasmassaa pyritään ylläpitämään tai lisäämään työskenneltäessä vastusta vastaan. Kokosimme viisi syytä, miksi naisten tulisi tehdä voimaharjoituksia koko aikuisikänsä ajan.

  1. syy: voimaharjoittelu hidastaa lihasmassan luontaista heikkenemistä

Tukilihakset eivät surkastu, kun niitä käytetään. Lihasmassan pieneneminen alkaa suhteellisen nuorena; heti 30 vuoden jälkeen. Lihasvoiman heikkenemistä tapahtuu sitä nopeammin, mitä vanhemmiksi tulemme. Naisten lihasvoima on yli kolmasosan pienempi kuin miesten ja naisten lihasvoima hupenee nopeammin kuin miesten. Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto vähenee, mikä vauhdittaa lihaskatoa.

Lihaskunnon ylläpitäminen vaatii säännöllistä voimaharjoittelua. Voimaharjoittelussa ensin ylikuormitamme lihaksia, sitten annamme niiden palautua. Palautumisen jälkeen aloitamme alusta; ylikuormitamme lihaksia, ja annamme niiden palautua. Mikäli haluamme jaksaa suoriutua arjen askareista ja säilyttää toimintakykymme pitkälle vanhuuteen, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin harjoittaa lihaskuntoamme muiden terveellisten elämäntapojen ohella.

  1. syy: heikko lihaskunto altistaa kivuille ja loukkaantumisille

Esimerkiksi jalkojen lihasten heikkeneminen voi johtaa polvien asennon muuttumisen. Se heijastuu kaikkialle selän alueelle vaikuttaen ryhtiin. Polvien asentomuutos voi olla yhteydessä polvikipuihin, sekä akillesjänteen, säären, lonkan ja alaselän kipuihin. Lihaskuntoharjoittelun avulla alaraajojen terve asento pysyy yllä myös silloin, kun vanhenemme.

Voimaharjoittelun avulla voimme parantaa ryhtiämme. Selän normaali asento on yhteydessä hyväkuntoisiin vatsa- ja selkälihaksiin. Hyväryhtisinä emme kärsi niska- ja hartiakivuista, emmekä niistä aiheutuvista päänsäryistä. Meditaatio- ja joogaharjoitusten tekeminen helpottuu.

  1. syy: voimaharjoittelu vahvistaa luustoa

Kun haluamme välttyä osteoporoosilta tai vähentää jo syntyneen osteoporoosin haittoja elämässämme, meidän kannattaa harjoittaa lihasvoimaa. Meillä on tutkimustietoa siitä, kuinka voimaharjoittelu lisää luiden tiheyttä. Se toimii vastavoimana osteoporoosin vaikutuksille. Voimaharjoittelu kiihdyttää perusaineenvaihduntaa, jolloin keho käyttää levossa enemmän energiaa kuin ilman voimaharjoittelua. Kiihtynyt perusaineenvaihdunta on hyvä apu painonhallinnassa. Normaalipainon rajoissa pysyminen esimerkiksi silloin, kun olemme jo sairastuneet osteoporoosiin, säästää meitä luiden vääränlaiselta kuormitukselta.

  1. syy: voimaharjoittelu lisää itseluottamusta

Tavoitteellisessa voimaharjoittelussa voimme konkreettisesti havaita, kuinka saavutamme asettamiamme tavoitteita yksi harjoitus kerrallaan. Lihaskunto kasvaa nopeasti, minkä huomaaminen motivoi jatkamaan harjoittelua. Eteneminen käy ilmi, kun voimme lisätä vastuspainojen määrää tai tekemiemme liikesarjojen toistoja. Konkreettiset tavoitteiden saavuttamiset ja muut onnistumiset voimaharjoittelun parissa ovat erittäin palkitsevia. Myös hyvä, ryhdikäs ja jaksava fyysinen olo palkitsee ja motivoi jatkamaan voimaharjoittelun parissa.

  1. syy: voimaharjoittelu edistää kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia

Voimaharjoittelu on yhteydessä kokonaisvaltaiseen terveyteen. Ainakin sydän- ja verisuoniterveyden tiedetään tutkitusti paranevan lihaskuntoharjoittelun myötä. Kuormitus lisää verenvirtausta valtimoissa, jolloin niiden toiminta paranee.

Kokonaisvaltainen kehon hyvinvointi mahdollistaa aktiivisuuden muilla elämän osa-alueilla. Jaksamme, kun olemme vahvoja ja kestäviä. Monipuolinen liikunta, terveellinen kasvisvoittoinen ruokavalio ja syvä, henkinen elämä sekä terveet ja riittävät sosiaaliset suhteet vaativat kaikki aikaa ja vaivannäköä toteutuakseen. Voimaharjoittelu on keskeisessä roolissa, kun pohditaan naisten hyvän elämänlaadun edellytyksiä.

Kirjoituksessa käytetyt lähteet ja lisälukemista:

Docendo Sport 2010. Voimaharjoittelu & kehon muokkaus. Visuaalinen treeniopas urheilijoille ja kuntoilijoille.

Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, verkkosivut 2018. https://www.kkiohjelma.fi/

Terveyskirjasto. Duodecim 2018. https://www.terveyskirjasto.fi

Työ, terveys, turvallisuus –verkkolehti 2018. https://www.tttlehti.fi/

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net