Antti Heikkilä painottaa, että jokainen ihminen vastaa lopulta omasta terveydestään ja voi tehdä elämäntapamuutoksia. Antti Heikkilä painottaa, että jokainen ihminen vastaa lopulta omasta terveydestään ja voi tehdä elämäntapamuutoksia. © Otava ©Arto Viikari
09.05.2019

Tohtori Antti Heikkilä: ”Kansanparantajat muuttivat ajattelutapaani”

Tohtori Antti Heikkilä kertoo juttutuokiossaan Ilona ja Erkki Kannon kanssa, kuinka hänestä tuli vaihtoehtohoitojen kannattaja.

Antti Heikkilä on kirurgi ja traumatologian sekä ortopedian erikoislääkäri. Hänen uusimman kirjansa Lääkkeetön elämä viesti on, että ruokavaliomuutoksilla voi päästä eroon monista lääkkeistä.
- Ravintoasiaa olen miettinyt jo 60-luvun lopusta lähtien, jolloin olin Yhdysvalloissa, kertoo Heikkilä. Silloin oli lääkärien piirissä kiinnostusta ruuan vaikutuksesta ennen kaikkea mieleen. Jo silloin tiedettiin, että gluteeni voi laukaista psykooseja ja myös skitsofreniaa.

Antti Heikkilä on itse 73-vuotias eikä käytä mitään lääkkeitä. Hän kiinnostui lääkärinä selkäsairauksista ja huomasi leikkauksen olevan usein turha toimenpide.
- Potilaat kävivät kansanparantajilla ja saivat selkänsä kuntoon. Se muutti ajattelutapaani. Potilaitteni kivut oli hoidettavissa muulla tavoin. Sillä tiellä olen edelleen.

Hänen mielestään paras ruokavalio on ketodieetti, joka on vähähiilihydraattinen ruokavalio samaan tapaan kuin vanha tuttu Atkinsin dieetti. Samoilla linjoilla ovat myös paleodieetti sekä karppaaminen.
- Keto-sana on vain täsmennystä. Hiilihydraatit täytyy olla riittävän alhaalla, että syntyy ketoneja. Tällä ruokavaliolla muutetaan elimistön tapaa käyttää polttoainetta tai energialähdettä. Muutetaan sokerinpoltto rasvanpoltoksi ja sillä on dramaattinen vaikutus elimistössä hormonien tasolla ja kaikella mahdollisella tavalla. Se vie tulehdusta pois ja tasoittaa verensokerin, jos se on korkealla. Ihminen laihtuu, koska hän alkaa käyttää omaa rasvaansa.

Antti Heikkilä sanoo kirjassaan, että ketodieetissä voi syödä vapaasti lihaa, kalaa, siipikarjaa, kaikkia mereneläviä, voita, maitotuotteita, munia ja sisäelimiä. Tohtori painottaa, että niiden laadulla on merkitystä ja siksi pitää pyrkiä valitsemaan luomua ja eettisesti tuotettua ruokaa. Samoin vapaasti voi syödä vähähiilihydraattisia kasviksia. Niitä ovat erilaiset kaalit, artisokka, fenkoli, varsiselleri, kurkku, tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, retiisi, pinaatti, salaatit, vihreät pavut, parsa, avokado ja sienet. Näissä on hiilihydraatteja 1-6 grammaa sataa grammaa kohden.

Juuresten hiilihydraattimäärät vaihtelevat 10 gramman ja 20 gramman välillä sataa grammaa kohden. Runsashiilihydraattisiin kasveihin kuuluvat kaikki kasvit, jotka sisältävät paljon tärkkelystä ja sokeria. Tällaisia ovat perunat, bataatti, vehnä, ruis, kaura, ohra, riisi, maissi, pavut, tattari, hirssi ja kikherne. Nämä täytyy jättää ruokavaliosta pois, jos haluaa ketodieetin onnistuvan.

Ketodieetissä on rasvaa keskimäärin 70 prosenttia, proteiinia 20 % ja hiilihydraatteja 10 %. Heikkilä painottaa, että hiilihydraattien määrän pitää jäädä alle 50 grammaan vuorokaudessa.

Ketodieetistä elokuva

Ketogeeninen dieetti ei ole uusi asia. Se otettiin käyttöön jo 1920-luvulla, mutta lääkehoito syrjäytti sen useiksi vuosikymmeniksi. 1990-luvulla yhdysvaltalaisen elokuvatuottaja Jim Abrahamsin vaikeasti sairaan epileptikkopojan kohtaukset saatiin loppumaan vasta ketogeenisella ruokavaliohoidolla. Abrahams perusti Charlie Foundation -järjestön tuodakseen hoidolle julkisuutta ja teki aiheesta televisioelokuvan Kamppailu elämästä vuonna 1997. Järjestön rahoituksen tuella ruokavaliohoidosta saatujen useiden myönteisten hoitotulosten seurauksena ketogeeninen ruokavaliohoito palasi hoitokäyttöön.

Elokuva on alkuperäiseltä nimeltään First Do No Harm ja siinä pääosaa esittää itse Meryl Streep. Filmi kertoo tarinan amerikkalaisesta kolmilapsisesta perheestä, jonka nuorin poika sairastuu epilepsiaan. Lääkärit määräävät lääkkeitä, joilla on voimakkaita sivuvaikutuksia. Niiden takia lapsi loukkaa itsensä kotonaan. Lääkettä vaihdetaan. Äiti huomaa, että perheen vakuutus ei kata lapsen sairautta ja perhe uhkaa menettää talonsa. Lapsen sairaus pahenee. Perheen äiti menee kirjastoon oppimaan kaiken mahdollisen sairaudesta ja lukee ketogeenisesta dieetistä. Monien mutkien kautta lapsi aloittaa ruokavalion ja epilepsiakohtaukset häviävät.

Meryl Streepin esitys oli parhaan naisnäyttelijän ehdokkaana sekä Golden Globes että Emmy -palkintoihin. Elokuvan englanninkielinen nimi First Do No Harm tulee Hippokrateen valasta, joka on lääkäreiden eettinen ohje sairaiden parantamiseksi. Elokuvassa tuodaan esiin, että näin ei asia suinkaan aina ole. Pojan oireet pahenevat lääkkeiden takia. Pojan vanhemmille ei ehdoteta ruokavaliota, vaikka se on turvallisin tapa hoitaa sairautta.

Antti Heikkilä kertoo kirjassaan Lääkkeetön elämä, kuinka lääkärit eivät ehdota vaihtoehtohoitoja, sillä raha on korruptoinut järjestelmää. Tekstissään hän tuo esiin oman näkemyksensä virallisen terveydenhoidon ongelmista ja esittää ratkaisuvaihtoehtoja. Hän viittaa ruokavaliohoitoa tukeviin tutkimuksiin, joiden tarkemmat tiedot selviävät lopun lähdeluettelosta. Jokainen ihminen vastaa lopulta omasta terveydestään ja voi tehdä elämäntapamuutoksia.

Insuliini vaurioittaa verisuonia

Antti Heikkilä sanoo insuliiniresistenssin olevan kaikkien sairauksien äiti. Insuliini vaurioittaa verisuonia ja aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, joka johtaa moniin sairauksiin ja immuniteettihäiriöihin. Insuliiniresistenssi aiheuttaa Alzheimerin tautia ja muita aivosairauksia ja on myös syynä moniin mielenterveysongelmiin.

Heikkilä sanoo, että kuorsaus ja uniapnea ovat selkeitä oireita, jotka myös liittyvät insuliiniresistenssiin.
- Insuliiniresistenssi on ensimmäinen, mikä kehittyy elimistössä. Se voi tulla jo lapsuuden aikana ja siksi lapset ovat ylipainoisia. Suuri sokerin käyttö nostaa insuliinihormonia elimistössä. Kun insuliini nousee, elimistö alkaa vastustaa insuliininkäyttöä. Siitä on valtavasti haittaa, koska ihmisen hormonit ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa. Jos insuliinia on liikaa, se sekoittaa muun hormonitoiminnan.

Kirjassa Lääkkeetön elämä sanotaan, että diabetes on vain yksi sairauksista, joka johtuu insuliiniresistenssistä. Virallinen puoli pitää diabetesta erillisenä sairautena, jota sitten seuraavat muut sairaudet. Sama koskee myös ylipainoa, jota pidetään kaikkien sairauksien syynä. Ylipaino on oire häiriintyneestä aineenvaihdunnasta, ei itsenäinen sairaus. Myös korkeaa verenpainetta on pidetty erillisenä sairautena. Edellä mainittu tutkimus osoittaa selvästi, että perussyy sairauksiin on insuliiniresistenssi, siis terveydentila, josta virallinen puoli ei juuri puhu.

Heikkilä jatkaa, kuinka kehomme ei ole rakentunut käsittelemään sitä suunnatonta määrää glukoosia, mistä nykyruoka muodostuu.
- Ihmiselimistö on tottunut huomattavasti pienempään sokerilastiin. Elimistö kestää hetkelliset kuormitukset, mutta jos kuormitus jatkuu, ongelmia alkaa syntyä.
- Ihmisellä saattaa olla 5-10 erilaista lääkettä erilaisiin oireisiin. Voi olla lääke masennukseen, koska sekin kuuluu näihin oireisiin. On vatsaongelmia ja suolitulehduksia. Tällaisella ruokavaliomuutoksella voidaan dramaattisesti vaikuttaa ihmisen terveydentilaan. Ruokateollisuus helposti lipeää vastuusta.

Pari terveysohjetta

Pysyykö muisti hyvänä loppuun asti ketodieetillä tai ainakin jättämällä sokeri pois?
- Kyllä, vakuuttaa Heikkilä. On kokemusta, että jos alkaa tiukan ketodieetin, niin aivot kirkastuvat. Ihmisten olisi tärkeää vähentää hiilihydraatteja ikääntyessään, koska silloin hiilihydraattien haitat alkavat korostua. Suomihan johtaa Alzheimer-tilastoja maailmassa. Suomessa on tiukin ruokasuositusten linja, jota pitäisi muuttaa. Siinä tulee raha vastaan, sillä isot marketit hallitsevat ruokatuotantoa.
- He paljastivat itsensä kieltäytyessään myymästä kirjaani, lääkäri myhäilee.

Ketodieetissähän syödään hyvin vähän hedelmiä, mutta tri Heikkilä painottaa, että hivenaineet saadaan vihanneksista.
- Suurin osa hedelmistä on jalostettu sokeripitoisuuden nostamiseksi. Suomalaiset marjat ja pohjoisen omenat ovat hyviä kohtuullisissa määrissä. Vihanneksista saa antioksidantit ja jos ajatellaan ketodieettiä, maksimi hiilihydraattien määrä on 50 grammaa. Kilossa kaalia on hiilihydraatteja 20–30 grammaa. Vihreitä vihanneksia voi siis syödä vapaasti.

Kysymme monia suomalaisiakin vaivaavasta ongelmasta eli tinnitus, korvien soiminen.
- Tinnituksen suurin aiheuttaja on gluteeni. Kun sen jättää pois, moni pääsee tinnituksesta. Gluteeni aiheuttaa neurologisia oireita. D-vitamiinia kannattaa ottaa reilusti eli 125mcg päivässä. Moni on päässyt tinnituksesta, kun ei syö yhtään viljaa. Kannattaa muistaa, että hieman gluteenia on myös gluteenittomissa viljatuotteissa. Kaikki säännöt tehdään teollisuuden ehtojen mukaan eikä kuluttajan. Jos gluteenista on haittaa, määrä on nolla, ei yhtään, eli täysin viljaton.

Juttelemme vielä geenien vaikutuksesta mieleen, verenpainelääkkeistä ja nuorten miesten kaljuuntumisesta, mutta niistä toisella kertaa.

Copyright ULTRA-lehti / Erkki Kanto & Ilona Kanto

Julkaistu Ultrassa 2/2019

Antti Heikkilä esiintyy kesän 2019 Ultrapäivillä, Kuortaneella lauantaina 6.7. klo 13:15 aiheenaan Lääkkeetön elämä.

Artikkeli on osa kaupallista yhteistyötä.

Jaa tämä:

2 kommenttia

  • Kommentoi linkkiä Sävy Nordgrén 09.05.2019 lähettänyt Sävy Nordgrén

    Olen lukenut Antti Heikkilän kirjan Lääkkeetön elämä. Se oli hyvin vakuuttava, joten aloitimme kumpikin keto-dieetin, vaikkei meillä ollut juuri ylipainoa eikä lääkkeitä käytössä. Pari kiloa tippui silti. En uskalla enempää kurittaa lihaksiani. Tässä 80 ikävuoden lähivuosina ei kannata kuluttaa kaikkea rasvavarastoaan lihaksista. Siinä saa olla tarkkana. Iän karttuessa ei sitä enää saa takaisin helposti. Iho jää löysäksi helposti esim. käsivarsissa henkilöllä, joka ei tee paljon raskasta työtä. Se ei vaikuta positiivisesti mielialaan. Tekee mieli lihottaa itsensä takaisin normaalimittoihin. Vaikea on hallita ketodieettiä ilman jotakin asiantuntevaa seurantaa. Pidän silti kirjan ohjeista ja kannatan noudattamaan niitä.

  • Kommentoi linkkiä Marjo y 09.05.2019 lähettänyt Marjo y

    OliI kivasaada lisää tietoa kyseisestä asiasta Ketodietistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net