Teetkö omasta onnellisuudestasi mahdotonta? Lopeta se, ja anna onnelle tilaisuus engin akyurt Pixabaystä
25.06.2019

Teetkö omasta onnellisuudestasi mahdotonta? Lopeta se, ja anna onnelle tilaisuus

Usein tavoittelemme onnea tavalla, joka tekee todellisen onnellisuuden mahdottomaksi. Lue jutusta neljä tapaa, joilla sabotoimme oman mahdollisuutemme olla aidosti onnellisia, ja opi tunnistamaan ja lopettamaan nämä haitalliset tavat.

Monet meistä ajattelevat, että onnea täytyy etsiä, että se täytyy saavuttaa. Onnellisuus mielletään materiaksi, täydellisiksi ihmissuhteiksi, menestykseksi, unelmataloksi, hyväksi autoksi ja hienoiksi lomamatkoiksi. Etsimme onnea ulkoisista asioista. Mutta kun asiat menevät pieleen, huomaamme että onnemme on ollut kovin heppoista.

Näin käy siksi, että onnea ei voi suorittaa eikä hankkia. Onnen etsiminen itsemme ulkopuolelta johtaa lähes aina pettymyksiin, sillä kaikki ulkoinen on helposti menetettävissä. Onnen sijaan ulkoiset saavutukset ovat hetkellistä stimulaatiota, joista seuraa mielihyvää. Se, mikä voi ilahduttaa meitä tänään, voi olla surumme syy huomenna.

Mistä onnellisuudessa on sitten kyse? Jos emme voi onnellistua suhteiden, unelmatöiden, rahan tai lomamatkojen avulla, mistä onni löytyy? Oikeastaan onnea ei voi löytää. Sen sijaan voimme luoda siihen yhteyden.

Mitä onnellisuus on?

Onnellisuus on sisällämme syntymästämme lähtien. Voimme itse valita, koemmeko sitä vai sysäämmekö sen syrjään. Ja teemme tämän valinnan joka ikinen päivä. Kun valitsemme onnen sisäisesti, alamme "löytää" onnea kaikesta ulkopuolellamekin. Ja tätä onnea ei voi menettää. Jos asiat menevät pieleen, hyväksymme sen - onneamme se ei vie.

Saatamme itkeä, suuttua, uupua ja pettyä, mutta kaiken tunnemylläkän keskellä olemme tietoisia siitä, että tunteet muuttuvat nopeasti. Autuuden aalto voi hyökyä ylitsemme, ja sitä voi seurata raju alakulo. Mutta sen voi hyväksyä, kun tietää että kaikkien tunteiden ja ulkoisten tapahtumien alla on sisäinen, pysyvä onnellisuuden tila.

Onnellisuus tarkoittaa sitä, että hyväksymme ulkoiset olosuhteet ja niiden herättämät sisäiset tunteet. Voimme valita miten reagoimme - olemme tietoisia sisäisistä tapahtumistamme ja voimme valita, että lopetamme tuhoisan käytöksen.

Voi olla vaikeaa olla jatkuvasti tietoinen tunteiden, reaktioiden ja maailmankuviemme luonteesta. Mutta jos teemme niin, saamme yhteyden onneen jolla mietä on siunattu aikojen alusta asti.

Lue alta neljä tapaa, joilla usein sabotoimme mahdollisuutemme onneen – ja miten voimme lopettaa moisen toiminnan:

1. Odotamme, että jotain tapahtuu

Kyseessä voi olla treffit, työ, ystävyys, matka, kokous tai vaikka ihme. Jonkin onnellisen tapahtuman odottaminen on epäonnen ruokkimista.

Maailma on haastava paikka olla. Meille tarjoillaan siunauksia, rauhaa ja iloa, mutta myös kipua, turhautumista ja epäoikeudenmukaisuutta. Jos odotat, että sinulle tarjoiltaisiin vain hyviä asiota, se on tapa sanoa elämälle "ei".

Onnellisuus tarkoittaa sitä, että hyväksymme sen että matkallemme osuu (kenties useitakin) mutkia, ja varaudumme niihin silloinkin kun matka kulkee sujuvasti.

2. Huolehdimme liikaa

Monet meistä kärsivät liiasta huolehtimisesta. Aloitamme sen tiedostamattamme, kun asiat alkavat näyttää hankalilta.

Onnea edesauttaa se, että opetamme itsemme olemaan huolestumatta ja toimimaan sen sijaan. Jos voimme vaikuttaa asioihin, ryhtykäämme toimiin. Jos emme voi vaikuttaa asioihin, meidän täytyy opetella rentoutumaan ja antaa asioiden edetä omalla painollaan.

Toiminta ei tosin tarkoita sitä, että kontrolloimme tilannetta. On hyvä tiedostaa, että antautuminen tapahtumille joita emme hallitse on sekin jo tapa toimia.

3. Syytämme maailmaa ongelmistamme

Kaikilla meillä on ongelmia. Mutta jos syytämme niistä toisia ihmisiä, jumalaa, aikaa tai olosuhteita, se ei edistä onnellisuuttamme.

Maailma on mitä on ja ihmiset ovat mitä ovat. Toisten tai ulkoisten tekijöiden syyttäminen epäonnestamme on epäsuora tapa siirtää vastuu onnestamme ulkoisille asioille.

Todellinen onni tarkoittaa sitä, että hyväksymme että joidenkin asioiden elämässämme on vain määrä tapahtua. Se ei ole syytämme. Voimme pyrkiä toimimaan niin, että tilann ratkeaa, mutta ilman itsesyytöksiä tai muiden syyttämistä.

4. Takerrumme menneeseen

Mennyt on mennyttä, mutta usein se elää mielissämme.

Mitä meidän täytyy muistaa, on kuitenkin se, että emme voi estää muistoja nousevasta mieleemme. Mutta voimme opetella käsittelemään näitä muistoja terveellä tavalla. Sen sijaan että kysymme miksi ja miten kävi mitä kävi, voimme nähdä menneisyyden siltana parempaan nykyhetkeen.

Menneisyys on muokannut meitä sellaisiksi ihmisiksi, joita nykypäivänä olemme. Siksi  meidän täytyy olla kiitollinen menneisyyden tapahtumista. Jos katsomme menneisyyteen katuen tai surren, se on onnemme tiellä.

Lähde: https://www.elephantjournal.com/2019/02/4-ways-we-sabotage-our-own-happiness-how-to-stop/

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net