Tavoitteena vallankumous Teppo Ahomäki
07.02.2019

Tavoitteena vallankumous

Antti Heikkilää tituleerataan mediassa kohulääkäriksi. Hänen blogitekstinsä ovat usein jyrkkiä ja heijastavat jopa vihaa, vaikka niiden keskiössä on huoli ihmisten hyvinvoinnista. Tuhannet potilaat ovat saaneet häneltä apua ja hänen kirjojaan ylistetään kansan parissa, mutta parjataan kriitikoiden toimesta. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Tapaan voimakkaita ristiriitoja herättävän Antti Heikkilän kanssa hänen työpäivänsä jälkeen Iso-Roobertin kadulla sijaitsevassa kahvilassa. Espresso on lähes ainoa nautintoaine, jota muuten erittäin askeettista ruokavaliota noudattava ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri käyttää. Hän myöntää rakastavansa hyviä kahveja.

Heikkilä on puhunut julkisesti noudattaneensa pitkään vähähiilihydraattista ruokavaliota, josta myös tuhannet hänen potilaansa ovat hyötyneet. Lääkäri, joka lyttää suomalaisen lääketieteen metodeja ja aiheuttaa sanoillaan suuttumusta lääkäripiireissä, vaikuttaa kaikin puolin leppoisalta ja jopa rauhalliselta, analyyttiseltä mieheltä, jonka kanssa on luontaista keskustella laajasti ihmisten hyvinvoinnista hyvän kahvikupposen äärellä. Edessäni istuu kaikkea muuta kuin vihainen, yhtä totuutta julistava kiihkoilija, jollaiseen saattaa joskus hyvinvoinnin sektorilla törmätä.

Vihainen Antti Heikkilä kuitenkin myöntää olleensa. Hän kertoo syyn siihen varsin avoimesti.

– Kaikki alkoi vuonna 2008, kun kirjoitin kirjani ”Diabeteksen hoito ruokavaliolla”. Se lytättiin täysin Diabetes-lehdessä, eikä minun annettu tehdä lyttäykselle vastinetta, Antti valottaa jupakan taustoja.
– Kaiken lisäksi Diabetesliitto lähestyi kirjakauppojen sisäänostajia ja yritti estää kaikin tavoin kirjani pääsyn myyntiin. Silloin ymmärsin, että tässä ei ole kyse ihmisten hyvinvoinnista, vaan vallasta ja sen menettämisen pelosta, Heikkilä jatkaa tunteella.
– Minä haluaisin saada ihmiset ajattelemaan itse ja kyseenalaistamaan nykyisen lääkkeisiin ja pillereihin turvautuvan terveydenhuollon linjaukset. Eikö ole järjenvastaista puhua diabeetikolle hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta ja seuraavassa lauseessa määrätä hänelle insuliinia, jolla vetää hiilihydraattien nostattaman veren sokeritasapaino alas, hän kysyy.

Heikkilä lisää vielä, että ennen kirjansa julkaisua Ruotsissa asiasta käytiin väittelyä samasta asiasta, mutta siellä kohun nostattaneen Annika Dahlqvistin näkemykset vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta diabeteksen hoitomuotona todettiin hyväksi hoitomuodoksi Sosialstyrensenin asiantuntijoiden puolesta ja se otettiin osaksi virallista diabeteksen hoitoa Ruotsissa. Suomessa näin ei ole tehty.

Kokonaisvaltaisen hoidon kipinä syntyy

Heikkilän oma mielenkiinto kokonaisvaltaista potilaskuvaa kohtaan ja varsinkin ravinnon ja vitamiinien merkitykseen ihmisten hyvinvoinnissa juontaa juurensa jo 1980-luvun alkupuolelle, jolloin Heikkilä opiskeli lisensiaattina Yhdysvalloissa. Tuolloin hänellä oli ilo tutustua psykiatri Abram Hofferiin, joka käytti hoidoissaan paljon vitamiineja. Tuhannet Hofferin potilaat saivat apua muun muassa skitsofreniaansa suurien niasiini-annosten (eli B3 -vitamiinin) myötä. Ortomolekylaarinen lääketiede, jossa käytetään paljon vitamiineja, on edelleen käytetty lääketieteen muoto varsinkin Kanadassa.

– Näin, että sen jutut toimivat ja silloin minulla heräsi mielenkiinto sitä kohtaan, että tässä puhutaan kokonaisuudesta.

Heikkilän tie vei tutustumaan ortopediaan, sillä häntä kiehtoi menetelmä, jossa on mahdollista tehdä pelkästään hyvää potilaille.

– Ortopedi korjaa vammoja. Ei määrää lääkkeitä, jotka voivat olla potilaalle myös haitallisia, hän sanoo yksiselitteisesti.

Heikkilä opiskeli edelleen kirurgiksi. Pitkään selkäpotilaita hoidettuaan hänelle tuli seinä vastaan suhteessa länsimaiseen lääketieteeseen.

– Selkäkivut ovat todella ongelmallisia ja vaikeita potilaan lisäksi myös lääkäreille. Niissä esiintyy runsaasti itsestään toistuvia kierteitä, missä on paljon psykodynamiikkaa takana. Tapasin potilaan, joka oli saanut apua kansanparantajalta ja aloin opiskella myös manipulaatiohoitoja. Huomasin, että nämä hoidot olivat toimiva tapa hoitaa selkäkipuja ja toin tämän asian esiin yksikössäni, Heikkilä kertoo.

– Pidän itseäni pragmaatikkona ja yritän löytää keinoja potilaiden ongelmien ratkaisemiseksi. Jos joku asia toimii, se on kaiken a ja o. Mutta ylilääkärimme ei hyväksynyt asiaa. Hänelle leikkaus ja pillerit olivat ainoa hyväksyttävä keino. Silloin huomasin lääketiedettä vaivaavaan ristiriidan: ei paneuduta ongelman taustasyiden ratkaisemiseen, vaan paneudutaan ongelmaan lääkkeillä. Koska klinikalla kiellettiin ongelmia selvästi auttaneen asian tutkiminen, minun oli pakko lähteä omalle tielleni, Heikkilä valottaa omaa taustaansa.

Heikkilä on siitä asti tutkinut intohimoisesti sekä vaihtoehtoisia hoitomuotoja että ravinnon vaikutuksia terveyteen. Alkuun, kun internetiä ei ollut, hän luki paljon kirjoja ja kävi henkilökohtaisesti tapaamassa kirjailijoita ja tutkijoita aina kun mahdollista. Intohimo parantamista kohtaan on ajanut hänet mielenkiintoisiin tapaamisiin kansanparantajista aina shamaaneihin saakka.

– Joillakin on ollut käsittämättömiä kykyjä, mutta olen tavannut myös sellaisia, jotka ovat olleet täysin hulluja, Heikkilä naurahtaa.

Vuosikymmenten yli jatkunut yhteydenpito eri hoitomuotojen spesialisteihin on luonut Heikkilälle laajan kansainvälisen verkoston. On syntynyt laaja kansainvälinen piiri, joka koostuu lääkäreistä, ravintotieteilijöistä ja professoreista, jotka ovat havahtuneet medikalisaatioon ja haluavat siihen muutosta. Ravitsemushoito on yksi tie, jolla muutosta pystytään tekemään.

Tieto on tällä hetkellä ajankohtaista ja siksi hänen uusimman kirjan, Lääkkeetön Elämä (Otava 2018), keskiössä oleva insuliiniresistenssi tulee varmasti ravisuttamaan Suomessakin lääketieteen ammattilaisia.

– Väitän, että monet jäävät kiinni housut kintuissa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että hiilihydraattien haitat ihmisen terveyteen on pakko alkaa hyväksyä. Ja mitä nämä ammattilaiset voivat sanoa? ”Anteeksi, olen ollut väärässä koko urani ja silmittömästi pitänyt kiinni minulle opetetusta viitekehyksestä. En ole ollut kiinnostunut muista mahdollisuuksista ja uskonut vain lääkkeiden määräämiseen”.

– Tämä ei tule tapahtumaan, sillä heitä ohjaa pelko vallan menettämisestä ja tuskin porukalta löytyy uskallusta moisen tunnustamiseen. Tässä pyöritään saman asian ympärillä, kun aikoinaan itävaltaunkarilaisen lääkärin Ignaz Philipp Semmelweisin kohdalla.

Lisää melua tyhjästä

Heikkilän tuorein kirja ei sekään ole välttynyt hurjalta tai kohtuuttoman suurelta kritiikiltä. Helsingin Sanomien voisi jopa sanoa tehneen julkisen lynkkauksen artikkeleillaan, jossa puhutaan kohukirjasta ja otsikoidaan suuresti kirjan väittämien olevan jopa hengenvaarallisia ihmisille. MTV uutisoi kirjan poistamisesta myynnistä K-kaupasta sekä S-marketeista, vaikka kustantaja ja Akateeminen Kirjakauppa seisoivat Heikkilän takana. Akateeminen teki valintansa jo pelkästään sananvapauden puolesta. Varsin paljon melua yhdestä kirjasta. Heikkilä suhtautuu stadilaisen rennosti asiavirheisiin ja väitteisiin tutkimusten vääristä tulkinnoista, vaikka ajojahti tekeekin kipeää.

– Pitää muistaa, että esimerkiksi insuliiniresistenssiä ei voi hoitaa lääkkeillä. Ja lääkkeiden takana on jättimäisiä voittoja tekevät lääkeyhtiöt. Mulla on aikamoiset voimat vastassa, Heikkilä aloittaa.

– Minulla on myös aikamoinen trollilauma perässä, joka jo aikoinaan tuhosi kehittämäni avoimen nettisivuston, jonka tarkoituksena oli jakaa kaikille halukkaille kokemusperäistä tietoa terveellisen elämän puolesta. He ovat trollanneet ja mustamaalanneet kirjaa jo ennen kuin se tuli markkinoille, joten ei tämä sinänsä yllätä, hän jatkaa.

Asiavirheistä kysyttäessä Heikkilä vetoaa tulkintaan.

– Asiavirheitä yritän tietysti korjata sieltä koko ajan ja päivitän tietoja, mutta nämä tutkimusten tulokset ovat täysin tulkinnanvaraisia. Jokainen voi tulkita niitä täysin niin kuin haluaa. Eihän tiedekään välttämättä korjaa itseään, vaan se on kaikki täysin tulkinnanvaraista. Tieteessä on aika vähän yhtä faktista asiaa. Stanfordin yliopiston professori John Loannidis tutkii tutkimuksia. Hänen mukaansa suurin osa lääketieteellisistä tutkimuksista on täyttä sontaa. Minä laitoin kirjaani koko kliinisen kokemukseni ja siitä voi ottaa kopin ne, jotka haluavat. Kyllähän virallisestikin pitäisi olla niin, että potilaan hoidossa tulisi olla 20 % luettua ja loput käytännön kokemusta – oman ja potilaan kokemusta.

Mihin tästä?

Antti Heikkilä asuu nykyään Hampurissa.Siellä hän tutkii ja opiskelee yhä päivittäin hoitokäytäntöjä, saksalaista terveydenhuolto systeemiä sekä erilaisia hoitokäytäntöjä. Saksassa luonnonlääketiede on osa systeemiä, eikä peruslääketiede ei ole täysin lääkkeillä pilattua. Saksassa on myös täydentäviin hoitomuotoihin kehitetty järjestelmä, joka auttaa yleislääkäreitä erikoistumaan esimerkiksi homeopatiaan, joka on Suomessa edelleen monelle ihmiselle punainen vaate.

Nykyään Heikkilä tapaa asiakkaitaan netissä, jotka suureksi osaksi löytävät hänen luokseen toisten suosittelemana. Potilaat ovat kaiken ikäisiä, mutta jopa 30 % hakeutuu hänen puheilleen ravitsemusasioissa.

– En minä vastaanottoja jaksa varmasti loputtomasti tehdä ja siksikin olen siirtänyt tapaamisia nettiin. Kato olen jo yli 70-vuotias, niin jotain tässä kuitenkin pitäisi tehdä. Vallankumous tai jotain, Heikkilä naurahtaa ääneen.

Hän on tosissaan, vaikka sanookin asian pilke silmäkulmassa.

Puhun Heikkilälle siitä että meidän tarvitsee mielestäni tehdä elämäntapamuutos ja aidosti muuttaa elintapojamme, mikäli haluamme oikeasti parantaa terveyttämme. Britanniassa puhutaankin jo lifestyle-medicinestä. Se on hyppy tuntemattomaan, sillä jos se mitä tekee, ei toimi, ei voi enää tehdä niin kuin ennen on tehnyt.

– Asia on niin, että jos olut pitää jättää elämästä pois, niin silloin tällöin ei voi yhtä saunaolutta nauttia. On paljon ihmisiä, jotka eivät kykene siihen, että muuttaisivat elintapojaan ja he tulevat aina ottamaan pillereitä. Ja sekin on ok. Mutta onneksi on jo paljon niitäkin, jotka hakevat muita ratkaisuja.

Heikkilä on tutkinut myös shamanismia ja hänet voidaan itsekin tavata tulevaisuudessa rummuttelemassa Utsjoella, sillä hän omistaa pian tarkan jäljennöksen vaimonsa esi-isälle Aikkialle kuuluneesta shamaanirummusta. Kyseinen rumpu löytyy vielä tänäkin päivänä Inarin Siida-museosta.

– Teetin rummusta Venäjällä tarkan kopion. Otan rummun vastaan kesällä ja sitten on kyllä luvassa aikamoiset rummutukset. Joka tapauksessa aion ottaa tulevaisuudessa vähän rennomman stadilaisen otteen elämään, lupaa Heikkilä pilke silmäkulmassa haastattelun päätteeksi.

Lentäviä lauseita:

”Perinteisillä parantajajilla moni ilmiö menee sellaiselle taajuudelle, että on vaikeaa selittää, mitä siinä tapahtuu. Jos se auttaa, niin hyvä. Näitä taitoja pitäisi vaalia. Toisilla on kykyjä, jotka voi kokemusperäisesti todistaa, kaikilla ei.”

”Pidän itseäni pragmaatikkona ja yritän löytää keinoja potilaiden ongelmien ratkaisemiseksi. Jos joku asia toimii, se on kaiken a ja o.”

”Minä haluaisin saada ihmiset ajattelemaan itse ja kyseenalaistamaan nykyisen lääkkeisiin ja pillereihin turvautuvan terveydenhuollon linjaukset.”

Viite:
Loannidis, John P. A. (August 1, 2005). "Why Most Published Research Findings Are False" PLoS Medicine.

Artikkelin on kirjoittanut Minä Olen -lehden päätoimittaja Teppo Ahomäki ja se on osa kaupallista yhteistyötä.

Antti Heikkilä Minä Olen -messuilla sunnuntaina klo 12.30 - 13.30

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net