Sielukas syväkirjoittaminen – kolme vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun https://pixabay.com/fi/still-life-koulu-retro-muste-p%C3%B6yt%C3%A4-851328/
14.12.2018

Sielukas syväkirjoittaminen – kolme vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun

Sielukas syväkirjoittaminen ei ole tieteellinen menetelmä eikä virallinen metodi. Se on vapaa, luova tila, johon jokainen maallikko voi päästä. Kokosimme yhteen kolme yksinkertaista vinkkiä, joiden avulla pääset sielukkaassa syväkirjoittamisessa alkuun.

1. Unohda suorituspaineet

Intuitiiviseen, syvälle sieluun luotaavaan syväkirjoittamiseen pystyy jokainen. Tässä lajissa ei ole hyviä ja huonoja kirjoittajia, on vain kirjoittajia. Sielukas syväkirjoittaminen ei edellytä, että meidän tulisi olla erityisen henkeviä tai identifioitua sielukkaiksi ihmisiksi. Saamme olla tavallisia, lyhyenläntiä ja tyhmänpulskeita tallikoita. Jokainen, joka on joskus oppinut kirjoittamaan, pystyy antautumaan sielukkaan syväkirjoittamisen prosessiin. Tämän ymmärtäminen vapauttaa meidät suorituspaineista. Prosessin aikana syntynyttä tekstiä ei tarvitse lukea muille, ei edes itselleen. Tekstin voi polttaa nuotiossa vaikka saman tien kirjoittamisen päätyttyä. Mitä luulet, onko tulenliekille väliä sillä, mitä sanoja ja millaisia lauseita sen polttamaan paperiin on kirjoitettu? Ei, niillä ei ole merkitystä tulenliekille, ja voimme kaikki estomme hyljäten heittäytyä tajunnanvirran vietäviksi.

2. Antaudu tajunnanvirran vietäväksi

Sielukas kirjoittaminen tapahtuu yhteydessä henkiseen sisäisyyteemme. Kokemus on hyvin kokonaisvaltainen. Sielukkaaksi ja syväksi kirjoittamisen tekee vapautuminen tajunnanvirran vietäväksi. Kafkamaiseen tajunnanvirtaan antautuva kirjoittaja tavoittaa kirjoittamista jatkaessaan itsestään yhä uusia ulottuvuuksia. Mitä pidempään kirjoitamme syvälle muistoihimme, mielikuviimme ja tunteisiimme johdattelevaa tajunnanvirtaa, sitä syvemmälle itseemme pääsemme. Parhaassa tapauksessa pystymme raottamaan sitä verhoa, joka erottaa tietoisuuden tiedostamattomasta. Siksi on tärkeää, että päästämme kaikista estoistamme ja rajoistamme tietoisesti irti aina, kun niitä havaitsemme. Kirjoitamme, kirjoitamme ja kirjoitamme. Lopputuloksella ei ole mitään merkitystä. Ainut, mikä merkitsee, syväkirjoittamisen prosessi – matkustaminen, ei perillepääsy. Prosessi vie ja antaa henkisiä voimavaroja, eikä meidän tule hämmentyä siitä, jos koemme olevamme kirjoittamisen jälkeen tyhjentyneitä, puhdistuneita, uudistuneita ja uupuneita. Ne ovat merkkejä onnistuneesta prosessista.

3. Kirjoita käsin ja anna aistien inspiroida

Sielukkaan syväkirjoittamisen prosessi on voimakkaampi, kun kirjoitamme käsin. Muistikirjan tai paperin olisi oltava kaunis, silmää hivelevä ja miellyttävä, samoin kynän, jolla kirjoitamme. Ne inspiroivat. Inspiraatiota voi hakea myös meditaatiomusiikista, luonnon äänistä tai erilaisista hymneistä. Se, millainen musiikki inspiroi ketäkin, vaihtelee hyvin paljon yksilöstä toiseen. Kannattaa heittäytyä etsimään avoimin mielin sitä, miten erilaiset äänet vaikuttavat sinuun. Tuoksukynttilät, mausteet ja jopa maut voivat avata muistojen tulvan mieleemme. Voimme esimerkiksi kokeilla syödä lautasellisen höyryävän lämmintä, pehmeää riisipuuroa kanelin ja sokerin kanssa. Millaisia muistoja mieleemme tulvii? Entä silloin, jos löydämme puurosta mantelin? Mitä ikinä aistitkaan inspiroituaksesi, vain yksi asiaa merkitsee: se, että heittäydyt täysin sanojen tulvan vietäväksi. Sielukkaassa syväkirjoittamisessa ei ole mahdollista kirjoittaa mitään, mitä tarvitsisi korjata tai kritisoida. Ei ole oikeaa ja väärää, on vain erilaisia tapoja.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net