Prosessoidun ruoan haitoista https://pixabay.com/fi/munkit-donitsi-makea-cosy-maukasta-2969490/
19.03.2018

Prosessoidun ruoan haitoista

Media on pullollaan uutisia ja tutkimuksia perusruokien, kuten vihannesten, marjojen ja hedelmien terveysvaikutuksista ja joillekin pelkästään tämä riittää motivaatioksi syödä terveellisesti. Joskus tarvitsemme kuitenkin tiukan muistutuksen siitä, kuinka huonoa ravintoa jalostetut elintarvikkeet todellisuudessa ovat.

Ruokakauppaan saapuessa vain murto-osa tuotteista on enää luonnollisessa muodossaan. Käsitellyt tuotteet valtaavat markkinoita ja niitä myydään nopeutensa, helppoutensa ja "puhtauden" termein kuluttajille. Kukaan ei puhu niiden niukasta "elämänvoimasta".

Voimme kategorisoida prosessoidut tuotteen erilaisiin ryhmiin.

1. Hieman jalostetut tuotteet, kuten pakastetut vihannekset ja marjat, hedelmämehut, valkoinen riisi ja muut näiden kaltaiset tuotteet. Nämä tuotteet ovat niin samankaltaisia alkuperäisestä muodostaan, että niitä pidetään usein miten hyväksyttävinä terveellisessä ruokavaliossa. Suositeltavaa olisi kuitenkin ostaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä suosia täysjyvää "valkoisten" viljojen sijasta.

2. Jalostetut elintarvikkeet, joiden valmistuksessa käytetään kemikaaleja, lisäaineita, nitraatteja, suolaa ja niin edelleen. Esimerkiksi yhdysvalloissa viisi kaikkein yleisimmin kulutettua tuotetta kuuluu jalostettuihin elintarvikkeisiin: virvoitusjuomat, leivonnaiset, hampurilaiset, pizza sekä ranskalaiset.

Jalostetut elintarvikkeet lisäävät syövän riskiä

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan elämäntavat vaikuttavat syövän kehittymiseen 41%, ja ruokavalio rankattiin listalla melko korkealle (tupakointi on isoin tekijä).

Eräässä kokeessa testattiin erilaisia Yhdysvalloissa suosittuja juustojauheita (käytetään juustomakaronin tekoon) joista löydettiin hormoneja häiritsevää kemikaalia (ftalaatti) joka saattaa muodostua suureksi riskiksi raskaana olevalle naiselle ja lapselle. Ftalaatit ovat kemikaaleja joita käytetään mm. kumissa, muovissa, liimoissa ja hajuvesissä. Kemikaalia löydettiin 29/30 juustovalmisteesta. Tokikaan tämä kemikaali ei ole ainoa haitallinen aine prosessoiduissa ruoka-aineissa,  vaan niistä löytyy muun muassa nitraatteja ja muita lisäaineita joiden turvallisuudesta ja terveellisyydestä ei voida aina mennä takuuseen.

Mikäli et kolmekymppisenä vielä halua popsia esimerkiksi verenpainelääkkeitä, kannattaa ruokavaliosta oikeasti pitää huolta. Pieni herkuttelu silloin tällöin ei vielä kaada venettä, mutta pääasiallinen shoppailu kaupassa kannattaisi terveyden kannalta tehdä HeVi-osastolla ja satsata tietouteen siitä mistä ruoka on tullut ja kuinka paljon sitä on jalostettu.

Lähde:

http://www.wakingtimes.com/2018/01/17/dangers-processed-foods-exposed-numerous-studies/

Jaa tämä:
JannikaA

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. On innokas matkustelemaan ja etsimään haasteita. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net