Pelkäätkö ottaa kehuja vastaan? https://pixabay.com/fi/hymy-hiukset-onnellinen-tyt%C3%B6t-2364527/
25.10.2017

Pelkäätkö ottaa kehuja vastaan?

Vaivaannutko, kun joku kehuu ulkonäköäsi? Mietitkö heti, mitä taka-ajatuksia on kauniiden sanojen takana? Tämä on normaalia, jos kärsit huonosta itsetunnosta – kehujen vastaanottaminen on vaikeaa, eikä toisten pyyteettömät sanat tunnu todenmukaisilta.

Kehuja vai taka-ajatuksia? Huonon itsetunnon kanssa kamppailevan on vaikea uskoa, että joku toinen haluaisi sanoa hänelle jotain kaunista – ilman taka-ajatuksia. Itse kehu meneekin usein ohi, kun selittely tai kehun taustojen kartoitus ottaa ajatuksista ohjat; ”Tietäisipä hän, miltä minä näytän ilman meikkiä” tai ”Hän kehuu minua, koska haluaa, että teen jotain hänen hyväkseen”. Kolmas tapa ohittaa kehu on lyödä se tyystin huumoriksi, tai irvistellä sille ivallisesti: ”Joo, tiedän, että olen todellinen kauneuskuningatar”. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ilahduta kehun antajaa.

Kun saat kehuja ominaisuuksistasi tai kovalla työllä ansaituista saavutuksistasi, elätkö siinä epäuskossa, että sinun tulisi aina vain vähätellä ominaisuuksiasi? Tunnetko häpeää ja pelkoa siitä, että jos otat kehuja vastaan tai olet ylpeä omista saavutuksistasi, sinua pidetään itsekkäänä mini-diktaattorina? Luultavasti olet väärässä, sillä aina kun vähättelemme itseämme, vastaamme reflektiivisesti niille, jotka meitä aiemmin elämässä nuhteli ja varoitteli: ”Älä unohda paikkaasi!” ”Kuka oikeen luulet olevasi?” Kun me siis torjumme kehun, teemme sen useimmiten pelosta.

Kehu ja pelko. Kehua ja pelkoa ei usein osata liittää toisiinsa – ei ainakaan, jos ei ole koskaan tosissaan kärsinyt alhaisesta itsetunnosta. Mutta ne, jotka kamppailevat huonon itsetunnon kanssa, elävät usein pelon varjossa – he pelkäävät tuomitsemista, rangaistuksia, epäonnistumisia ja sitä, että heistä paljastuu muille se kamala hirviö, joksi he itseään luulevat. Pienikin kohteliaisuus saa aikaan epävarmuutta ja riittää herättämään sisäisen pelon. Kehun hyväksyminen tai sen omaksuminen tuntuu mahdottomalta – ennemmin liikutaan jyrkästi puolustuskannalle – ”Ei, en ole ollenkaan sellainen, kuin luulet!”

Negatiivinen narsismi. Me kaikki olemme ”egoistisia”, sillä olemme eläviä olentoja ja kaikkien elävien olentojen on selviytyäkseen ajateltava aina ensin - ja ennen kaikkea - itseään. Se, kuinka kauas annamme tämän vaistomme mennä, tai kuinka paljon kiitämme itseämme ja hyväksymme ylistystä muilta, on jokaisen oma valinta. Nöyryys on hyve, mutta sellainen itsekunnioitus, joka kieltää meitä hyväksymästä kiitosta muilta, ei ole nöyryyttä. Se on ennemminkin esimerkki siitä, mitä voisi kutsua "negatiiviseksi narsismiksi" – se on kuin väkivaltainen tahdonvoima, joka ​​kohdistetaan toisia ihmisiä kohtaan – tai oikeastaan toisten ihmisten myönteisiä sanoja ja tunteita kohtaan: ”He eivät voi tarkoittaa, mitä sanovat!”

Ota kehu vastaan. Mutta entä jos tästä väkivaltaisesta tunteesta voisi irrottautua? Entä jos näennäisesti voisimme sivuttaa tapamme torjua jakieltää toisen ihmisen kauniit sanat? Voimme kokeilla mielikuvaharjoittelua, ja kokeilla ajatusleikkiä, jossa jokainen kehu on kuin aalto, joka lipuu hiljaa varpaillemme puhdistaen ne hellästi. Tämän liplatuksen tarkoitus ei ole lyödä meitä maahan, joten meidän ei tarvitse laittaa puolustusmekanismejamme päälle - voimme keskittyä vain tunnustelemaan. Nämä aallot eivät horjuta ja voimme antaa niiden tulla ja mennä – ne eivät vaikuta siihen, millaisia olemme tai olimme. Ne eivät voi muuttaa meitä.

Paras tapa selviytyä kehuista – ja huonon itsetunnon omaavalle se on selviytymistä – on ajatella kehuja kaksivaiheisena prosessina. Opettele ensin hyväksymään kehu rauhallisesti ja kiitollisesti, luottaen siihen, että se on rehellinen, eikä sen taustalla ole piilomerkityksiä; se on vain jonkin ihmisen tarjoama mielipide, joka juuri sinä hetkenä liittyy sinuun. Tämän jälkeen palauta kehu perhosenkevyesti takaisin kehujallesi; ”Kiitos, miten mukavasti sanottu! Osaisinpa minäkin laulaa yhtä hyvin kuin sinä!” Pian opit, että kehujen palauttaminen on se kehumisen paras anti!

Lähde: http://spiritualityhealth.com/blogs/worthy-a-self-esteem-blog/2014/07/02/anneli-rufus-are-you-afraid-accept-praise

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net