Paranna hedelmällisyyttäsi ruokavaliolla https://pixabay.com/fi/vauva-nukkuva-vauva-tytt%C3%B6vauva-784608/
08.06.2016

Paranna hedelmällisyyttäsi ruokavaliolla

Monipuolisella ruokavaliolla ja terveillä elintavoilla on keskeinen vaikutus hedelmällisyyteen. Kehon tasapaino ja stressittömyys ovat erityisen tärkeitä asioita hedelmöittymisen onnistumisessa. Naisten hormonit tarvitsevatkin joukon erilaisia ravintoaineita, jotta hormonaalinen järjestelmä pysyisi tasapainoisena ja hyvinvoivana.

Esimerkiksi hyvät rasvat pitävät hormonaalisen järjestelmän elinvoimaisena ja balanssissa. Kannattaa siis lorauttaa runsaasti kylmäpuristettua oliivi- tai pellavansiemenöljyä salaatin ja leivän päälle. Omega 3:sta sisältäviä rasvaisia kaloja ovat muun muassa sardiini, makrilli ja silakka. Myös avokado ja erilaiset pähkinät sisältävät runsaasti hormonitoimintaa tukevia hyviä rasvoja. Auringonkukan siementen sisältämä sinkki tasapainottaa lisääntymishormoneja, joten niitä kannattaa popsia munasolun laadun parantamiseksi.

Insuliini ja kilpirauhashormonit ovat tärkeitä hedelmällisyyden kannalta. Ne tarvitsevat rakennusaineekseen paljon hyviä proteiineja. Käytä proteiininlähteenä esimerkiksi kalaa, kanaa, pähkinöitä ja kanamunia. Kananmunat kannattaa jättää keitettäessä hieman löysiksi, sillä silloin niissä säilyy paremmin munien D- ja B6-vitamiinit, jotka molemmat edesauttavat myös raskaaksi tulemista jouduttavan progesteroonin tuotantoa. Myös kasviperäiset proteiinit, kuten soija ja riisiproteiini ovat hyviä vaihtoehtoja proteiinin lähteeksi. Valitse luomutuotteita välttääksesi torjunta-ainejäämiä ja geenimuunneltuja elintarvikkeita.

Myös hiilihydraatit kannattaa valita oikein, sillä ne ovat elimistömme pääasiallisin polttoaine. Suosi vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Näin myös kehon hormonit saavat tarvitsemansa annoksen erilaisia vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja. Marjat sisältävät vain vähän sokeria ja niiden sisältämä liukoinen kuitu hidastaa verensokerin nopeaa nousua - ja pitää näin nälkää loitolla pidempään. Kannattaa myös karsia ruokavalio niin sanotuista ”nopeista hiilihydraateista”, kuten perunasta, leivästä, valkoisesta pastasta ja kekseistä, sillä ne saavat verensokerin heittelemään turhankin nopeasti.

Terveelliset elintavat auttavat kehoamme pysymään tasapainossa. Liikunta, riittävä uni ja monipuolinen ja terveellinen ruokavalio tukevat hedelmällisyyttä. Turhat ruoka-aineet kuten sokeri, virvoitusjuomat ja muut lisäainepommit kannattaa karsia minimiin, sillä oma elopaino on hyvä pitää kurissa – lihavuus vähentää tutkitusti hedelmällisyyttä. Myös nautintoaineet, kuten alkoholi ja tupakka eivät tarjoa kehollemme mitään ravinteita, vaan kuluttavat vitamiini- ja mineraalivarojamme. Muista myös nämä hedelmällisyyden kannalta tärkeät vitamiinit: C-vitamiini, magnesium, seleeni ja sinkki. Kannattaa myös välttää turhaa stressiä ja kiirettä – näin keho pystyy toimimaan täydellä kapasiteetilla.

Lähteet:

http://www.womenshealthmag.com/mom/fertility-foods

http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/getting-pregnant/8-diet-changes-help-increase-your-fertility#page=1

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net