27.08.2015

Ota tauko paheistasi ja kohtaa itsesi

Kun ihmiset kuulevat sanan "riippuvuus", he todennäköisesti yhdistävät sen huumeidenkäyttöön tai johonkin muuhun käytökseen, joka vahingoittaa riippuvaista henkilöä pahoin. Vaikka nämä mielleyhtymät ovatkin tosia, on olemassa toisenkinlaisia riippuvuksia, jotka häiritsevät kaikkien meidän elämää, ilman että usein olemme edes niistä tietoisia. Kyse on paheista. Ne ovat usein ulkoisia asioita, joiden avulla miellytämme itseämme. Ne tunnetaan myös tyhjiön täyttäjinä. Kaikki me syyllistymme tähän paheeseen jossain mittakaavassa.

Siitä päivästä lähtien kun synnymme, ympäristömme stimuloi meitä jatkuvasti. Aivomme alkavat jakaa virikkeitä miellyttäviin ja epämiellyttäviin. Vauvoille ja lapsille annetaan virikkeiksi leluja, nuoret löytävät iloa sokerisista herkuista, teinit alkavat kuluttaa alkoholia, katsoa televisiota ja käyttää nettiä. Opiskelijat käyttävät lääkkeitä ja juovat kahvia. Nämä paheet ovat ovelia, sillä harvat meistä ymmärtävät miten tärkeä rooli näillä pienillä nautinnoilla onkaan.

Jossain vaiheessa viattoman nautinnon ja riippuvuutta aiheuttavan paheen välinen raja hämärtyy, ja paheilla aletaan täyttää tyhjiöitä.Tyhjiö johtuu elämäntavastamme. Se on tyhjyyden tunne, joka johtuu siitä, että kukaan ei ole opettanut meitä parantamaan sisäisiä tyhjiöitämme. Meille ei opeteta nuorina, että mikään ulkoinen ei voi ikinä täysin meitä tyydyttää. Henkinen kurinalaisuus auttaa sisäistämään tämän opetuksen.

Opin tämän opetuksen erityisen puhdistuksen myötä. Se edeltää ayahuasca-kasvin nauttimista. Lopetin kaikki elämäni aikana omaksumani pienet riippuvuudet. Ei alkoholia, ei kannabista, ei seksiä, ei suolaa, ei prosessoitua sokeria tai rasvaa, ei soijaa - ei mitään. Ensin olin peloissani. Kun lopetin ne, tajusin nopeasti kuinka vahvasti niihin nojauduinkaan. Aloin tiedostaa ovelimmat riippuvuuden aiheuttajat. Niihin kuuluvat suola ja sokeri. Emme tajua, miten paljon niitä lisätään ruokiimme. Olin järkyttynyt siitä, miten hyvänolontunteemme stimuloituu, kun syömme.

Kun alkoholijuoman nauttiminen, kannabiksen polttaminen ja seksi eivät olleet vaihtoehtoja, seurasi outoja olotiloja: kun et voi tehdä jotain, aivosi suorastaan saavat sinut himoamaan juuri niitä asioita. En kyennyt olemaan tuntematta oloani tylsistyneeksi.Tuli hetki, jolloin läsnä olin vain minä, eikä mitään muuta: syvä itsetarkkailun tila meditaation aikana. Näin näyn. Ymmärsin, miten arvokasta olisi päästää irti näistä asioista elämässäni. Mielihyväni ja tyydyttynyt olo riippuivat ulkoisista asioista. Täytin tyhjiötä, ostin aikaa. Mitä minusta jäi jäljelle ilman näitä elämäni aikana omaksumiani tapoja? Olin vihdoin ymmärtänyt suuren opetuksen.

Oli kyseessä sitten lempielokuvasi katsominen, televiso-ohjelma, urheilulähetys, suolaisen, makean tai rasvaisen ruoan syöminen, tee tai kahvi, kannabiksen tai tupakan polttaminen, alkoholin juominen, treenaminen, tai jopa lempikirjasi lukeminen, on tärkeää että kysyt itseltäsi seuraavan kysymyksen: teetkö näitä asioita tyhjiön täyttääksesi? Tylsistytkö, jos et voi tehdä näitä asioita?

Mieti asiaa, tai kokeile sitä käytännössä. Asetan haasteen sinulle. Yritä irrottautua joistain tavoistasi tai jopa kaikista niistä, vaikka vain  yhden päivän ajaksi. Yllätyt, minkälaisia tunteita ja ajatuksia se herättää. Kun joudut kohtaamaan itsesi ilman mitään mihin kohdistaa huomioisi, joudut yhtäkkiä tilaan jossa tarkkailet vain itseäsi. Vaikka se voi ensin olla pelottavaa, siirryt pian turvalliseen olotilaan. Opit tuntemaan itsesi ilman mitään ylimääräistä, ja se on opettavainen tila.

Juttu perustuu Jeff Robertsin tekstiin: http://www.collective-evolution.com/2014/04/04/the-addictions-we-all-have-why-you-should-give-yourself-a-break/

 

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net