Opi tulkitsemaan kehosi oireita Patricia Alexandre Pixabaystä
05.07.2019

Opi tulkitsemaan kehosi oireita

Kehomme ja mielemme muodostavat yhden kokonaisuuden, kehomielen. Ne eivät ole toisistaan erillisiä järjestelmiä. Kun sairastumme, taustalla on yhdistelmä fyysisiä ja psykoemotionaalisia syitä. Kun opettelemme kuulemaan ja tulkitsemaan kehomielen oireita, pääsemme selville siitä, mitä psyykessämme ja mielessämme on tukahdutettuna. Ymmärrämme, mikä vaikutus näillä on fyysiseen ja psykoemotionaaliseen hyvinvointiimme. Lääketieteessä tätä holistista lähestymistapaa kutsutaan psykoneuroimmunologiaksi.

Keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden. Tähän on useita eri näkökulmia, esimerkiksi erilaisissa kulttuureissa ja uskonnoissa. Viime vuosina on lisääntynyt psykoneuroimmunologinen lähestymistapa kehon ja mielen väliseen suhteeseen. Se huomioi myös emotionaalisen ja psykologisen tilan sairauksien taustalla. Niillä on merkitystä myös kyvyssämme parantua. Sairauksiin liittyy aina elämäntyyli, ruokavalio, sosiaalinen ja muu ympäristö ja tietoisuus sekä tunteet.

”Kehosi on tiedostamaton mielesi”
Candace Pert

Näkemys yleistyi 1970- ja 1980-luvuilla. Candace Pert todisti tieteellisesti neuropeptiedien tehtävän ja osoitti, kuinka mieli vaikuttaa kehoon. Andrew Weil on edistänyt holistista lääketiedettä. Holistisessa lääketieteessä huomioidaan ihminen kokonaisuutena. Meillä jokaisella on mahdollisuus oppia tulkitsemaan olemuksemme monien puolien keskinäistä yhteyttä ja niiden välistä kommunikaatiota.

Suhde kehon ja mielen välillä

Suhde kehon ja mielen välillä on vahva. Sitä pystytään havainnoimaan lääketieteellisesti, ja tästä yhteydestä saadaan yhä enemmän todisteita. Se, mitä tapahtuu elämässämme, tunteissamme, ajatuksissamme, on vahvasti yhteydessä kehon hyvin- ja pahoinvointiin. Esimerkiksi onnellisuus, toiveikkuus, optimismi ja tyytyväisyys vähentävät joidenkin tutkimusten mukaan riskiä sairastua tai lievittävät joidenkin sairauksien oireita. Masennus pahentaa sydänsairautta, diabetesta ja monia muita sairauksia.

Tarkkaile kehoasi

Kehon tarkkailu on tärkeä osa itsetuntemuksen kehittymistä. Voimme tietoisesti havaita arjessa, millaiset tilanteet herättävät meissä ärtymystä ja turhautumista. Meidän on hyödyllistä oppia tiedostamaan, millaisissa tilanteissa koemme olomme levottamaksi. Ylipäätään, kaikkien kehollisten, ajatusten ja tunnetason reaktioiden havainnointi on olennaista opetellessamme tulkistemaan kehomme viestejä.

Arkiset tilanteet ja niissä heräävät tunteet ilmenevät kehollisina. Hämillään olo ja hermostuneisuus saavat pakaralihaksemme kiristymään. Jännittäminen tuntuu vatsanpohjassa lepatuksena. Hermostuneena hikoilemme enemmän ja olemme pahoivoivia. Pelottavan asian kuuleminen tai näkeminen nostaa sydämen sykettä. Selkä-, olka- ja pää- sekä vatsalihakset supistuvat, kun kauhistumme. Jatkuva altistuminen voimakkaalle psyykkiselle stressille esimerkiksi sodan keskellä saa kehomme epätasapainoon.

Liiallisen stressin oireita ovat päänsäryt, korkea verenpaine, sydämentykytys, lihasjännitys, raskas hengitys, häiriintynyt uni, ruokahalun menetys, pahoinvointi, suun kuivuminen, vatsakatarri, mahahaavat, ärtyneen suolen oireyhtymä, selkäsärky, liiallinen hikoilu, ihottuma, akne ja nokkosihottuma. Immuunijärjestelmämme joutuu antamaan periksi, ja sairastumme helpommin.

Masennus, viha, nopeat mielialan vaihtelut ja levottomuus lisääntyvät, keskittymiskyky heikkenee eikä muisti toimi normaalisti. Päätöksentekokyky heikkenee. Keskossynnytyksiä on tavallista enemmän pakolaisleireissä, ja joidenkin lasten pituuskasvu pysähtyy voimakkaan stressin seurauksena. Psykoemotionaalinen tilamme vaikuttaa meihin myös fyysisesti.

Meillä on yksi kehomieli, ei mielestä erillistä kehoa

Meillä on yksi kehomieli, ei toisistaan erillisinä järjestelminä toimivia kehoa ja mieltä. Näin ollen, sairauksien taustalla on aina fysiologisten syiden ja taudinaiheuttajien lisäksi psykoemotionaalisia tekijöitä. Psykoemotionaaliset tekijät voivat pahentaa tai lievittää sairauden oireita. Joskus ne voivat olla päätekijä sairauden puhkeamisessa. Mieli ilmentää itseään jokaisen kehon eri osan kautta.

Ajatukset kehollistuvat

Kaikki ajatukset muuttuvat kehossa kemiallisiksi aineiksi. Ne leviävät kaikkialle muuttaen solujen kemiallista koostumusta ja käyttäytymistä. Esimerkiksi surun tunne vaikuttaa niin, että silmistämme tulee kyyneleitä. Kauhun tunne nostaa ihokarvat pystyyn kehon kemiallisten reaktioiden avulla.

Emotionaaliset ja psykologiset tilat synnyttävät muutosreaktioita kehon kemiallisessa tasapainossa. Tämä vaikuttaa immuuni, hermo-, umpieritys-, ruaonsulatus- ja verenkiertojärjestelmiin. Tämä tapahtuu neuropeptidien avulla. Ivojen, immuunijärjestelmän ja hermosolujen välittämät neuropeptidit toimivat kemiallisesti viestinviejinä. Ne kuljettavat informaatiota mielestä kehoon ja kehosta mieleen.

Kirjoitus perustuu Deb Shapiron kirjaan Kehosi paljastaa mielesi. Mitä oireesi ja sairautesi kertoat sinusta? Viisas elämä 2019.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net