Oletko omien korkeiden odotustesi uhri? Copyright: bialasiewicz / 123RF Stock Photo
10.11.2016

Oletko omien korkeiden odotustesi uhri?

Tavoitteiden asettaminen motivoi meitä pyrkimään elämässä eteenpäin. Omien tavoitteiden saavuttaminen puolestaan tuo meille onnistumisen tunteita, ja saa meidät yltämään entistä parempiin suorituksiin. Jos odotuksemme kuitenkin nousevat liian korkealle, ajaudumme helposti itsekritiikin kierteeseen. Mitä tulisi tehdä, jos omat odotuksemme alkavat kurkottaa taivaita?

Askel 1: opettele ymmärtämään mistä korkeat odotuksesi johtuvat. Kun opimme ymmärtämään, mistä odotuksemme johtuvat, opimme myös hyväksymään niiden luonteen. Kannattaakin kysyä itseltään, mistä omat odotukset milloinkin kumpuavat. Kun opimme tunnistamaan liian korkeiden odotusten syyt, opimme myös ymmärtämään, miksi korkeat odotuksemme hiipivät keskuuteemme jopa alitajunnan kautta. Ymmärtämällä odotuksiamme, opimme myös helpommin tunnistamaan, millaiset odotukset rohkaisevat meitä ja millaiset ovat puolestaan niitä, jotka rajoittavat meitä ja tekemisiämme

Askel 2: tule tietoiseksi omista odotuksistasi. Kun havainnoimme itseämme, käytöstämme ja mielemme liikkeitä, tulemme koko ajan tietoisemmaksi itsellemme asettamistamme odotuksista. Ja kun tulemme tietoiseksi omista odotuksistamme, näemme entistä selkeämmin asiat, jotka ovat totta juuri tässä hetkessä. Opimme ymmärtämään, että tarpeettoman korkeat odotukset eivät hyödytä meitä tämänhetkisessä elämäntilanteessamme. Kun tulemme tietoisemmiksi omista odotuksistamme, olemme jo valmiimpia päästämään niistä irti. Tiedostamattomia asioita kun on mahdoton korjata.

Askel 3: muuta näkemyksesi. Kun olemme oppineet ymmärtämään omia odotuksiamme ja tulleet niistä tietoiseksi, tulisi meidän myös muuttaa näkemyksiämme niistä. Odotuksemme pohjautuvat aina tuloksiin ja tulevaisuuteen – jota ei edes välttämättä koskaan tule. Tällaisiin odotuksiin keskittyminen siis kaventaa elämäämme. Jos keskitymme vain päämääriin, emme huomaa matkalla vastaan tulevia muita kauniita asioita, jotka voisivat rikastuttaa elämäämme. Kannattaa siis vaihtaa turhat odotukset elämän tutkiskeluun ja avata silmät uusille, tässä hetkessä vastaan tuleville mahdollisuuksille.

Askel 4: ole itsellesi armollinen. Kun olet tullut tietoiseksi omista odotuksistasi, tiedostat myös mistä ne ovat lähtöisin – sinusta itsestäsi. Olisi siis hyvä pysähtyä miettimään, miten kohtelet itseäsi. Jos asetat itsellesi liian korkeita tavoitteita, olet todennäköisesti liian ankara itseäsi kohtaan. Jos korkeat odotuksesi häiritsevät elämääsi, olet tällöin myös liian armoton itsellesi. Sinun tulisi oppia päästämään irti turhista tavoitteista ja olla itsellesi armollinen. Voit aloittaa vaikka siitä, että opettelet pitämään itsestäsi sellaisena kuin olet. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit aluksi miettiä jotain läheistä ihmistä, tai vaikka lemmikkiä, jota rakastat. Mieti, miten kohtelet heitä? Niinpä, sinun tulisi kohdella myös itseäsi yhtä rakastavasti.

Pienillä muutoksilla suuret vaikutukset. Yllä esitetyt muutoksen askeleet saattavat aluksi tuntua pieniltä, mutta niillä voi olla merkittävä vaikutus elämääsi. Ne voivat avata sinulle sellaisia uusia mahdollisuuksia elämässä, joita et aiemmin edes osannut harkita. Näitä muutosten askeleita noudattamalla et enää ole omien odotustesi uhri, vaan opit kohtelemaan itseäsi kunnioittavasti ja rakastavasti. Ja vaikka tapojen ja ajattelumallien muuttaminen on haastavaa, kannattaa silti yrittää – voihan olla, että päädyt mullistamaan koko loppuelämäsi!

”Jotta voisit tulle sellaiseksi ihmiseksi, joka haluat olla, tulisi sinun päästää irti siitä ihmisestä, joka kuvittelet olevasi.” – Alan Watts

Lähteet:

http://www.elephantjournal.com/2015/09/how-to-free-ourselves-from-our-own-ridiculously-high-expectations/

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net