Oletko erityisherkkä? Näin voit välttää kuormittumisen ja uupumisen Ulrike Leone Pixabaystä
29.05.2019

Oletko erityisherkkä? Näin voit välttää kuormittumisen ja uupumisen

Oletko erityisherkkä tai onko lähipiirissäsi erityisherkkiä ihmisiä? Erityisherkät uupuvat ja kuormittuvat erityisen helposti – lue juttu, joka auttaa ymmärtämään erityisherkkyyttä ja josta saat erityisherkkien hyvinvointia edistäviä vinkkejä.

Psykologi Elaine Aron ryhtyi tutkimaan erityisherkkyyttä 1990-luvulla. Hänen työnsä on vaikuttanut nykypsykologiaan merkittävästi: sen ansiosta erityisherkkyyteen on alettu kiinnittää huomiota. Aron kuvaa erityisherkkiä ihmisiä sellaisiksi, joilla on herkkä hermojärjestelmä, jotka ovat tietoisia ympäristönsä yksityiskohdista ja vivahteista, ja joka helposti uupuu ja saa liikaa virikkeitä ollessaan voimakkaasti stimuloivassa ympäristössä.

Miksi sitten päädyitkin tätä juttua lukemaan, todennäköisesti tiedät yhtä ja toista emotionaalisesta kuormittumisesta, ja siitä miten herkkyys voi tehdä selviytymisestä erityisen vaikeaa. Jatka lukemista, niin huomaat että erityisherkkyys (HSP - Highly sensitive people/person) ei ole negatiivinen asia, ja saat selville miten erityisherkät ihmiset voivat elää tasapainossa luonnollisten ominaisuuksiensa kanssa.

Mitkä ovat erityisherkkyyden yleisimmät piirteet?

Erityisherkät ihmiset kuormittuvat ja stressaantuvat erityisen herkästi seuraavista asioista:

  • Liika aisti-informaatio, kuten kovat äänet, valot, voimakkaat hajut, vilkkaat ympäristöt
  • Monien asioiden tekeminen samaan aikaan (multitasking)
  • Hoputtaminen
  • Väkivalta elokuvissa ja sarjoissa
  • Sokerin, nälän ja kofeiinin vaikutukset

Yleistäen voikin sanoa, että erityisherkillä ihmisillä on tavallista intensiivisempi suhde ulkomaailmaan, ja he kokevat ympäristönsä voimakkaammin kuin tavallisesti. Siksi erityisherkät usein välttävät heille raskaita ja kuormittavia tilanteita. He reagoivat helposti ja voimakkaasti toisten ihmisten tunteisiin ja huomaavat ympäristössään muutoksia jotka muilta jäävät usein huomaamatta.

Näiden piirteiden vuoksi erityisherkät ihmiset uupuvat melko helposti, ja tarvitsevat usein omaa aikaa yksinään erityisesti kiireisen päivän jälkeen tai vietettyään useita tuntia ihmisten seurassa.

Joko arvasit? Erityisherkät ihmiset määritellään usein "liian herkiksi" tai ujoiksi sellaisten ihmisten taholta, jotka eivät ymmärrä heidän persoonallisuuttaan. Jos joku henkilö on erityisherkkä tietämättään, ja hänelle kerrotaan että hänen täytyy kovettaa itsensä tai että he ovat aivan liian herkkiä, se aiheuttaa kärsimystä. He saattavat kamppailla koko ikänsä muuttaakseen persoonallisuuttaan, vaikka sitä ei voi eikä tarvitse muuttaa. He myös saattavat kieltää itseltään asiat, jotka tekevät heidät onnelliseksi ja auttavat heitä pärjäämään ja menestymään.

Oletko erityisherkkä tai onko jokin läheisistäsi erityisherkkä? Lue alta vinkkejä, jotka auttavat erityisherkkiä ihmisiä.

1. Ensimmäinen askel: tiedostaminen

Ensimmäinen askel erityisherkkänä maailmassa selviytymiseen on tiedostaa oma erityisherkkyys. Jos et ole varma, voit tehdä englanninkielisen Elaine Aronin laatiman testin. Jos vaikuttaa siltä, että olet erityisherkkä, ensimmäinen tärkeä askel on tiedostaa se, että erityisherkkyys ei ole millään tavoin huono juttu. Se voi kyllä tehdä asioista hieman haastavia, mutta kun hyväksyt itsesi, pyrit ymmärtämään itseäsi paremmin ja hyödynnät hyviä strategioita, kaikki käy helpommaksi.

2. Tunnista vahvuutesi

On myös olennaista, että tunnistat hyvät puolesi ja arvostat niitä. Erityisherkkien ihmisten sisäinen maailma on usein rikas – heidän mielikuvituksensa  on voimakas ja monipuolinen. Erityisherkät ovat siis usein erityisen luovia ihmisiä. Heillä on usein myös voimakas intuitito, he havaitsevat ja huomioivat pienimmätkin yksityiskohdat ja he kykenevät empatiaan. He ovat siis usein eteviä tutkijoita, taitavia työntekijöitä ja erinomaisia ystäviä.

3. Huolehdi kehostasi ja mielestäsi

Koska erityisherkät ihmiset reagoivat intensiivisesti erilaisiin ärsykkeisiin ja virikkeisiin, heidän kehonsa ja mielensä vaativat päivittäin toipuimisaikaa. Itsestä huolehtiminen on edellytys hyvinvoinnille. Harkittu ruokavalio, liikunta ja lepo ovat tärkeitä, ja mindfulness-harjoitteet ovat usein hyödyllisiä erityisherkille.

Jos olet erityisherkkä, pyri paitsi nukkumaan tarpeeksi myös varaamaan riittävästi aikaa rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Kehitä rituaaleja, kuten säännöllinen meditaatio, jotka auttavat rauhoittamaan mielesi ennen nukkumaanmenoa.

4. Tunnista stressin ja uupumisen aiheuttajat

Käytä muutama päivä siihen, että opettelet tunnistamaan asiat jotka saavat sinut ärsyyntymään tai hermostumaan. Kun huomaat tällaisen asian, suhtaudu siihen rauhallisesti ja mielentilasi syyt tunnistaen. Erottele myös lievää epämiellyttävyyden tunnetta aiheuttavat asiat voimakkaammin negatiivisesti vaikuttavista asioista.

Voit myös kirjoittaa näitä asioita ylös muutaman päivän ajan. Kun tunnistat heikot kohtasi, voit suunnitella elämäsi niin että voit välttää ikäviä hetkiä mahdollisimman hyvin ja valmistautua niihin paremmin silloin kun et voi niitä välttää.

5. Opettele sanomaan ei

Joskus parasta erityisherkälle on valita olla tekemättä asioita, joita heiltä toivotaan tai odotetaan. Se voi olla paras ratkaisu erityisherkän mieltä ja kehoa ajatellen. Jos siis saat kutsun tehdä jotain, johon liittyy sinusta epämiellyttäviä tai vaikeita piirteitä, älä tunne paineita suostua, äläkä syyllistä itseäsi kieltäytymisestä.

Jos et esimerkiksi halua viettää iltaa työkavereittesi kanssa kiireisen päivän jälkeen vaan kaipaat omaa aikaa, älä turhaan valehtele vaan kerro heille tarpeistasi. Kun hetki on parempi ja olosi on energisempi, järjestä silloin aikaa seurassa olemiselle.

Tärkeää muistaa

Eritysherkkyys on huonosti tunnettu ja usein väärinymmärretty käsite. Monet ihmiset eivät ymmärrä, että kyseessä ei ole ainoastaan kiltteys ja tunteellisuus, vaan tärkeä psykologian termi. Kaikki tämä tekee erityisherkkien elämästä entistä vaikeampaa.

Siksi onkin tärkeää jakaa tietoa erityisherkkyydestä. Jos tunnet erityisherkän ihmisen tai olet sellainen itse, pyri ymmärtämään erityisherkkyyteen liittyviä ominaispiirteitä, sillä se tekee arjesta ja elämästä sujuvampaa.

Lähde: https://www.finerminds.com/consciousness-awareness/thriving-as-a-highly-sensitive-person/

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net